Klimatizacia na schodisko

Ahoj ludia.Mam otazku, chceme zaviest klimatizaciu do domu, je to poschodovy dom,sikma strecha.Ide nam hlavne o schladenie poschodia, kde sa nachadza spalna a detska izba.Na obhliadke boli 3 firmy, 2 z nich mi povedali ze jedina moznost je podparapetna klimatizacia, do oboch izieb osobitne. 3 firma prisla s riesenim na chodbu, s 5.5kw jednotkou, a vraveli ze mi to vychladi cele vrchne poschodie.Schodisko je otvorene, nieje moznost uzavriet ho..(oddelit od spodnej casti)..mate s tym niekto skusenost? ma to niekto takto spravene?je to dobre riesenie?Nerozumiem sa do toho, som zo starej skoly 😀 a pokial viem, jedna jednotka isla na 1 izbu...takto to vychadza jedna jednotka ktora je medzi 2 izbami na otvorenom schodisku...
Odpovedať
@cabo fyziku neojebabre ziadna firma na klimatizacie, Studeny vzduch ti po schodoch potecie dole na prizemie a na poschodi sa bude drzat ten teply aj napriek klimatizacii
Odpovedať
@cabo Ahoj. My mame poschodovy dom a jedinu klimatizacnu nastennu jednotku 3,5kW na hornej chodbe. Je pravda, ze studeny vzduch pada dole a klima vychladi aj prizemie. Ja chcem ale chladit najma poschodie, tak lamely mame natocene smerom nie dole schodami, ale dolava smerom do izieb. A cez zabradlie na poschodi davam prehoz, ten velmi pomoze a zabrani studenemu vzduchu klesnut na prizemie. Tato jedna jednotka krasne vychladi chodbu a aj izby na poschodi pri pootvaranych dverach. Jednotku mame umiestnenu nazvem to strategicky, staci nam jedna jednotka, na tych par horucich tyzdnov v roku. V izbach by som klimatizaciu nechcela. Chladny vzduch, ktory sa taha z hornej chodby do izieb nam celkom postacuje. Na hornej chodbe je chladno, v izbach na poschodi pri najvzdialenejsiom mieste je asi 2-3 teplejsie ako na chodbe. Co by som zmenila je, ze dala by som vykonnejsiu 5kW jednotku, lebo v horucich dnoch ide tato nasa jednotka na plny vykon cely horuci den, byvame nedaleho BA.
Odpovedať
@zita19 nepomoze ani ked bude klimatizacia v kuse "tocit?"momentalne je na vrchnom poschodi priemnych 30stupnov, staci mi ked sa to schladi na 20...
Odpovedať
@madusik o tych lamelach vravela aj firma ze ich nastavia smerom do vrchu...len sa bojim ci ten vzduch prejde cez dvere no..lebo zase riesit to dvoma podparapetnymi jednotkami je o dost drahsia zalezitost...a koli sikmej streche nemame inu moznost ako to dat na tu chodbu..mne staci ze tam nebude 30stupnov, ale hoc aj tych 20/21,..ale momentalne sa tam neda vydrzat, a cele leto spat v obyvacke/kuchyni tiez nemienim..
Odpovedať
@cabo ty si blicoval na fyzike? Pohladaj prirodovedu asi z druhej triedy, tam to vysvetluju
Odpovedať
Ale ved ho nechaj, prisiel si to sem len potvrdit a aj ked mu to ludia tu znesu pod zem, tak to spravi tak lebo nema inu moznost (financnu, nechce vrtat do zatepleneho domu atd.). Len potom nerozumiem naco sa sem ludia chodia pytat...
Odpovedať
@zita19 @marekjahoda pozrite sa, madusik pisal/a ze to maju tiez tak poriesene a funguje to, tak preco by to nemohlo fungovat aj mne so silnejsou jednotkou?..
Odpovedať
@cabo ano, fyziku obabravaju dekou na zabradli. Radsej ty citaj s porozumenim... Bez deky by im studeny vzduch utekal na prizemie.
Odpovedať
@cabo Malo by to fúkať čo najvyššie do stropu a chrbtom ku schodisku a dvere samozrejme pootvárané. Bude to ale strata lebo časť vzduchu padne dolu a vy chcete chladiť hlavne poschodia.
Odpovedať
@jean2 so stratpu pocitam, ale tak neverim ze ked mi pojde napriklad 3 dni vkuse nastavena na minimum, ze neschlafim vrchne poschodie...potom to uz len udrziavat...aspon myslim ze to pojde...ci?
Odpovedať
@cabo V noci mame klimu vypnutu. V noci vetrame a chladime oknami, na noc klimu vypiname. Klimu zapinam rano alebo doobeda, ked zacne teplota na poschodi stupat nad 22-23 stupnov. Klimujeme do vecera, tych 22 vieme udrzat v dome po cely den.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám niečo podobné. Ale šlo mi o to vychladiť dole obývačku s kuchyňou. Prišiel technik obzrel a povedal že mi ju namontuje hore na schodisko a fúkať bude priamo na hornú chodbu. Vraj je najdôležitejšie ochladiť horné poschodie a bude dobre aj dole. Súhlasil som. Výsledok je presne taký ako vravel. Fúka mi na hornú chodbu, cez otvorené dvere aj do horných 3 izieb a kúpeľne. Dole je stále príjemne, chlad ide dole. Klíma ide skoro stále na minimálnom výkone v tichom režime. Dom je novostavba, poriadne zateplená.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@cabo Bude to fungovať... Lamely pri chladení sa nastavia dohora , chladny vzduch sice klesá ale to neznamená, že sa nedostane aj prúdením hore ak ho ventilátor dofúkne tam kde treba... Odporúčam silnejšiu min. 5 kw jednotku, v závislosti od veľkosti domu, možno aj silnejšiu... prípadne osobne by som šiel do splitu ... jednu na schodisko natočenú lamelami dole a druhú na hornú chodbu ... pri multisplite platíš za jednu jednotku vonkajšiu a dve vnútorné , pričom vnútorné nie sú až tak drahé ... vyjde to možno o pár stoviek viac ale komfort bude lepší Ja klimatizáciami aj vykurujem a teplý vzduch naopak stúpa hore... ale to neznamená že teplo nie je aj dole... logicky keďže to má ventilátor a vzduch distribuuje prúdením a nie sálaním... jednou jednotkou 3,5 kw vykurujeme/chladíme 2/3 domu , ale u poschodového by som šiel do silnejšej jednotky prípadne splitu
Odpovedať
@cabo uz som videl kona zvracat, lietadlo cuvat a aj hada utekat, ale aby siel vzduch cez zatvorene dvere to som este fakt nevidel ani nezazil !!! presne ako pise @zita19 ked chces luxusne chladit ta nespekuluj a daj do kazdej izby klimu, to uz len musel byt exper na montaz klimatizacie co ti navrhol jednu jednotku na chodbu, lebo to vraj vsetko ochladi, no aspon ja si nedokazem predstavit hoc som starsieho vydania aby som mal otvorene dvere na spalni a aj v detskej a sexovat so zenou no to musi byt fakt super pocit, inak nechapem tej opat raz slov. logike, preco zrovna podparapetna ??? pozri zopar videi na youtube ako cechuni montuju nastenne klimi aj meter od podlahy, rovno pod okna a na rovinu ti napisim, ze daikin to zrovna nie je hoc sa vyraba v cechach, cechuni to proste jebu aby preplacali za debilnu znacku, tam leti Sinclair / tiez vyrabanu v CZ / presne ako aj namiesto WV ide na odbyt lepsie Skoda,
Odpovedať
@cabo ja mam na chodbe nasmerovanu do kuchyne. Kuchyna je cisty juh, a mozem povedat ked klima nefuci na plne gule, tazko si prerazi chlad cestu do kuchyne. Ale zato na chodbe, dole pod klimou na schodisku, pred pivnicnymi dverami je brutal kosa. Takze neveril by som tej fime...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@madusik ahoj,chcela by som sa spytat,ci mas izby len na jednej strane od schodiska? Chcela by som klimu riesit ako ty,ale izby mame 1 vpravo,do ktorej cele poobedie pecie slnko a 1 vlavo. Rada by som mala tiez len jednu jednotku na chodbe a nie v izbach. Boli u nas 2 firmy na obhliadke a obe odporucali umiestnenie jednotky v oboch izbach. Pri umiestneni na chodbe by bola min 5kw jednotka. Vychladi ti uplne v pohode poschodie domu ked ju mas na chodbe? Samozrejme ratam s prepadom chladu dolu cez schodisko,co je len plus. Len chcem vediet,ci ti to vychladi poschodie a neprepadne sa vsetko dolu. A este ak mozem poprosit,daju sa ti natacat lamely horizontalne aj vertikalne? Dakujem
Odpovedať
Izby na poschodi mame 3. Dve su na jednej strane chodby = napravo od klimy, su to detske izby. Smerom do detskych izieb su napevno natocene vertikalne lamely klimy. Deti su cez den doma, maju pootvarane dvere a studeny vzduch dofuka tesne pred dvere do detskych izieb a roztahuje sa do izieb odtial. Od klimy k dveram detskych izieb to su urcite 3 metre a viac. Na opacnej stane chodby = nalavo od klimy je spalna. Klima je takmer nad spalnovymi dverami. Chlad prejde aj do spalne, asi preto, ze klima je tak blizko od dveri (plus swing horizontalnych lamiel k tomu prispieva, fuka aj smerom dole), Na nasej klime sa nedaju vertikalne lamely natacat automaticky, mame ich nastavene manualne jednym smerom - smerom do detskych izieb. Horizontalne lamely su nastavitelne automaticky, swing funkcia pre horizontalne lamely studeny vzduch pekne rozfukuje roznymi smermi. Klima na chodbe nam vyhovuje, vychladi aj spodne podlazie. Detom do izieb som klimu nechcela. Okolo klimy na chodbe je zima a v horucavam klima fuci naplno, ale je to na chodbe, kde sa nikto nezdrziava, tak sa to da. V izbach je samorejme teplejsie ako na chodbe, ale to vyhovuje. Len treba mat pootvarane dvere pocas chladenia klimou. V noci neklimujeme, dvere zatvarame a vetra kazdy kolko mu vyhovuje.
Odpovedať
Profilova fotka
Ale veď nebuďte zlí, hold sa to nedá a dá sa to aj normálne napísať.
Odpovedať
ale zase chapem, mozno keby bolo zavrete z oboch casti tak chlad by sa tam drzal vseobecne ale s tou klimou, to uz neviem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Preco by to nemalo fungovat? Ved prave to ze fyzika, a vyrovnavanie teploty. Ak tam nemas vzduchotesne dvere tak sa ti ochladzovat bude cely dom, pomalsie ale jednoznacne bude. Len samozrejme treba nadimenzovat vykon na dany objem vzduchu v dome. Zoberte si taku chladnicku v tej tiez mate "uzatvorene" sufliky na zeleninu, vajcia atp a dokaze ich to vychladit... jasne je to trosku iny princip ako klima v dome ale pointa prechodu a vyrovnania teploty stale rovnaka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od celiandrah:

Preco by to nemalo fungovat? Ved prave to ze fyzi…
@celiandrah to fakt myslis, ze prestup tepla cez stavebne materialy ochladi cely dom ak bude klima fukat studeny vzduch na najvyssom bode schodiska? Aby sa ochladili izby cez steny a dvere, musel by byt na tej chodbe truparen, nesmelo by tam byt schodisko po ktorom stecie studeny vzduch na prizemie. (a to este neberiem do uvahy fakt, ze tie izby su ohriebane cez steny a okna zvonka)
Odpovedať

Preco by to nemalo fungovat? Ved prave to ze fyzi…
@celiandrah No to teda nie je, pretoze par mm skla alebo plastu porovnavat so stavebnymi konstrukciami je uplne mimo.
Odpovedať
Máme klimu na otvorenom schodisku, v zime sme si prikurili, bolo aj 19 st. Keď chladime, dole je to fajne žimno, ak lamely otočim na izby a stupeň 2, vychladi aj obidve izby. Vivax 3,5kW.
Odpovedať
@zita19, @kejsix, Neviem aka predstavivost Vas doviedla az k stavebnym materialom a stenam ale ja ich tam nikde nespominam... teoreticky ak hovorime o vnutornych prieckach tak by to ochladilo ale to by trvalo velmi dlho radovo tyzdne, mesiace... Verim ze viete ako funguje klima, v podstate princip chladnicky, popripade TC, kde je nosic zial vzduch ale je to lacne. Cize pokial mas dobre nadimenzovany vykon, funguje to. Ak ale das 3kw na 200m2 dom tak sa necuduj ze to fungovat nebude. Aj cez otvorene dvere treba pocitat ale s oneskorenim teploty. BTW Pre dalsich pochybovacov, beriem do uvahy novsi, zatepleny dom s novymi oknami, bez alebo s co najmenej tepelnymi mostami a exterierove tienenie je nutnost pri akomkolvek chladeni interieru.
Odpovedať

@zita19, @kejsix, Neviem aka predstavivost Vas do…
@celiandrah Neviem čo presne myslíš pod nutnosťou exteriérového tienenia - každopádne ja nemám žiadne exteriérové tienenie a klimatizácia mi v pohode vychladí vrchné poschodie a na spodnom ju nejako netreba - teplota v interiéri málokedy presiahne 26°. To už musí byť vonku cez 34°-35°. Nie žeby keď zapnem klímu dole nestiahla teplotu pod 26° ale príde mi to už na také to domáce chodenie dnu - von a späť ako priveľký teplotný skok.
Odpovedať
S odstupom casu.... prosim o skusenosti tych, co realne maju klimu v poschodovom dome na chodbe. Fyzikálne zakony poznam - aj som citala prispevky, no napriek tomu chcela by som toto riesenie. Nepotrebujem a ani nechcem mat vyklimovane na 19stupnov. Ide o to len vychladit dom ked nie sme doma, a nemat v dome 29,6 stupnov. To je asi najviac co sme mali ale tie teploty v lete z roka na rok su coraz vyssie a vyssie a teda toto bol uz signal zvolit klimu, hoci vo vseobecnosti som neni jej velky fanusik. Dom je 6 rocny, zatepleny takze stropne chladenie uz nevyriesime. Jednotku by som rada dala nad schodisko, v urovni II poschodia. Viem ze musi byt silnejsia, s tym aj k tomu primeranou cenou pocitam. Dakujem za kazdu reakciu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pomoni:

S odstupom casu.... prosim o skusenosti tych, co …
@pomoni Máme klimatizáciu v poschodovom dome 170m2 3,5 mitsibishi ma naklápacie lamely a úplne v pohode vychladi dom na vrch 23C a spodok 23,5-24C záleží či sa vari
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od adam24:

@pomoni Máme klimatizáciu v poschodovom dome 170…
@adam24 dakujem za odpoved, super....my mame len 110m2 takze ak by to bolo aspon takto nam to uplne staci
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?