Doteplenie prekladov PIR Doskou Vs. Styrodur

Profilova fotka
Potreboval by som poradit... projektant nam navrhol doteplenie prekladov (napr. za kastlikmi na zaluzie, ZB stlpy atd) 5cm OPTIM KOMBI DOSKA KD 3/50. Stavbari ma presviedcaju na Styrodur, lebo je to vraj lacnejsie a vraj lepsie tepelno izolacne vlastnosti, no ja so uvazoval este nad PIR doskou... Parametre si vygooglit viem, ale nedokazem posudit ci je v nich naozaj taky velky rozdiel... hlavne preto, ze PIR dosky udavaju sucinitel tepelnej vodivosti a Kombidoska a Styrodur zasa Rko... A kedze mozem dat za kastliky max 5cm chcem nieco poriadne... a styrodur to asi nebude....tak hladam lepsie riesenie v ramci tych 5cm... a) OPTIM KOMBI DOSKA KD 3/50 - R=1,10 (cena za m2 11EUR) b) Styrodur 2800C R=1,45 (cena za m2 cca 10EUR ) c) PIR Doska Súčiniteľ tepelnej vodivosti 0,022 W/mK (nepoznam R) - Cena cca 10,70/m2
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Tepelný odpor R pir dosky si vieš vypočítať, veľmi zjednodušene: R=d/lambda... (d= hrúbka izolácie v metroch). V tvojom prípade to je R=0,05/0,022=2,27. Dúfam, že sa nemýlim 😛.
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo nemusíte počítať, sú to malé plochy kde laboratórne výsledky nezodpovedajú realite , takže môžete kvalitu použitých materiálov pokladať za rovnakú. Ináč "PIR Doska Súčiniteľ tepelnej vodivosti 0,022 W/mK" je riadny blud, Wik uvádza celulózová izolácia 0,038 PUR izolácia 0,037 penový polystyrén 0,033 vzduch (normálny tlak) 0,0262 a pod vzduch sa už nedá dostať, len vákuum má nižšiu hodnotu
Odpovedať
@jan45 ne ze bych vasi uvahu rozporoval (a ma smysl za uvedenych hodnot). Chtel bych se zeptat jak si vysvetlujete ze dane hodnoty jsou vyrobci udavane? Navic v pripade aerogelu jsou hodnoty jeste mensi hodnotu (kdyz obsahuje 99.9% vzduchu). Neni to proto ze stanovene hodnoty pro stavebni izolace a plyn(vzduch) jsou mereny jinak? Takze hodnoty mezi izolanty jsou castecne provonatelne ale vuci hodnote plynu (vzduchu) nikoliv.... Ja sam nevim a pokud mate nejake clanky/vysvetleni o tom rad si je prectu samo me to zajima...
Odpovedať
Profilova fotka
@raziel628 nie som vedec, len praktické poznatky zo stavebnej fyziky. Údaje serióznych výrobcov sa zhodujú a Wik väčšinou uvádza fakty overené odborníkmi. Ale, napr. PS je materiál so šaržovou výrobou, výsledný produkt je podmienený kvalitou zariadení , takže parametre môžu kolísať. Vodivosť materiálu je úmerná objemovej hmotnosti, je málo materiálov, kde sú odchýlky, pod vzduch sa ani 99,9% nedostane, takže nemôže byť lepší. Zatiaľ asi najlešiu stavebnú izoláciu robia Francúzi, sú to bublinkové fólie s veľkými rozmermi buniek. P.S. info o materiáloch: Stavebná fyzika https://www.researchgate.net/profile/...
Odpovedať
@jan45 za prve diky za vyjadreni a clanek🙂 Neco jsem si jeste dohledaval a stanoveni vodivosti u nevetranych vrstev je extremne zavisle na sile vrstvy a castecne na orientaci. Pri 5mm ma vodivost vzduch 0.045 ale u 300mm je 1.85. Vodivost vzduchu 0.0262 je udajne u 1mm. Neni toto princip aerogelu (pripadne PIRu) ze snizi uzavrene mezery pod 1mm? Neni tento princip i castecne pouzit u 2 vs 3 skel u oken? Kdy sklo ma rozhodne vetsi vodivost nez vzduch a presto pridanim jednoho skla dojde ke zlepseni parametru? Vim ze se lisi celkova sila okna (vetsi soucet vzduchove mezery) ale toho by slo docilit i bez tretiho skla a presto se pouziva trojsklo... nejsem stavar ale je to zajimave myslenkove cviceni🙂 Hodnoty mam: http://kps.fsv.cvut.cz/file_download.... ale nemel jsem to cele dukladne projit takze jestli jsem nekde napsal blbost tak budu rad za opravu.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vsetkym za vysvetlenie 🙂.... Cize vysledok je, ze na doteplenie tych prekladov mozem pouzit aj 5cm klasicky styrodur? Dufam, ze to nebude malo a nebude mi to tam plesniet 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Trochu neskor, ale pre info. Dal som si tú námahu a porovnal výpočtami rozdiel medzi PIR A XPS. Vychádzal som zo súčiniteľa PIR 0,022 a XPS 0,034. Rozdiel v tepelnom odpore je zhruba 1,54 násobok. Čiže ak je tep.odpor XPS 50 mm 1,4708, tak tepelný odpor PIR je 2,27. Čísla vychádzajú zaujímavo a dokonca, ak som prepočítal cenu za 1 štvorec pri rovnakom tepelnom odpore 120 PIR = 180 XPS (vychádza odpor 5), tak mi PIR vyšiel lacnejšie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@vovo tiež riešime túto dilemu...takze čo si použil ? plesnie ci neplesnie? 😄
Odpovedať
Dávať na tepelný izolanty (obvodovy mur) 20 cm polystyrénu a pritom na tepelný vodič (betón) iba 2 cm izolácie? Treba sa na ten detail naozaj zamysliet.
Odpovedať
Profilova fotka
@1bubko2 po dvoch zimach a jednu z toho byvame nemam ziaden problem. Isiel tam styrodur 5cm a este nieco natlacili za kastliky. Mame take v tvare pismena Omega, cize tam este nieco voslo. Sused dal na kastliky len na betonovy preklad a nic tam nedal 🤷‍♂️. Neriesi to a to ma severnu stranu k tomu este. Tomje sice pre mna uz hardcore, ale vraj nemaju s tym ziaden problem 🙂
Odpovedať
@vovo problém príde keď bude mat vo vnutri 22 a vonku bude týždeň minus 20 potom sa nestihne čudovať a určite sa s tými nepochváli 😄 Keď mi prišiel nacenovať exteriérové tienenie a prišli sme k možnosti z vonku kastlík nezatepliť tak mi rovno povedal že mu to mám dať písomne ináč to neurobí, asi vedel o com hovori.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
caute, ake mate prosim vas realne skusenosti s pir panelmy na zateplenie? bratovi mam ist pomahat so zateplovanim domu a on chce davat klasicky eps, pri zaklady styrodur a na strechu cadicovu vatu. neviem neda sa to nejako s jednym materialom? to je fakt vsetko takto rozdelene co je na co?
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od zrubo:

caute, ake mate prosim vas realne skusenosti s pi…
@zrubo myslim, ze sa brat rozhodol spravne. Styrodur na zaklady: styrodur je (takmer) nenasiakavy/zvysi vodotesnost spodnej stavby, zakladov. Polsytyren (klasicky EPS): dobre izolacne vlastnosti, dobra cena, je ale maksi, takze ked vrazis pastou do steny, moze sa poskodit (teda nevrazajte potom pastou do steny) Cadicova/mineralna/kamenna vata/vlna: dobre izolacne vlastnosti, dobra cena, dobre sa s nou izoluju komplikovane miesta (ako okolo vazniku, krovu atd) - da sa napchat kam treba. Ty by si to chcel ako robit?
Odpovedať

caute, ake mate prosim vas realne skusenosti s pi…
@zrubo ano to rozdelenie si napisal spravne ze sa to takto pouzivava zvycajne vsade kam ides zateplovat. ale uprimne ani polystyren ani vata/vlna nema take dobre vlastnosti ako pir panely a teda polyuretanove panely. zateploval som nimi aj strechu aj fasadu tak viem o com hovorim.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kopin:

@zrubo ano to rozdelenie si napisal spravne ze sa…
@kopin ako sa robi s tymi panelmi, ake to je velke? nie je to tazke? ked to treba niekam dopasovat, tak sa to ako riesi? orezava alebo?
Odpovedať
tak potom mi ale nejde do hlavy, preco by sa to bezne nerobilo tymto sposobom vsade, ked je to take vyhodne. akoze neutocim, mne sa tie pir panely tiez celkom pozdavaju. len by som rad zvolil nieco, co nebudem po par rokoch lutovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@zrubo myslim, ze sa brat rozhodol spravne. Styro…
@igor256 no uprimne chcel som to jednym nejakym kvalitnym materialom vsetko, okej mozno to xps by som dal aj ja dolu pri zaklady, no zvysok som premyslal ze ci je to vobec treba ze na steny to a na strechu nieco ine, nieco na sposob ako tu @kopin napisal. si myslim ze sa aspon nemusi zhanat po roznych stavebninach ak by nahodou polys alebo vata dosli. a teraz tak uvazujem polyuretan je veru lepsi material. len ci sa s tym aj dobre robi.
Odpovedať

@igor256 no uprimne chcel som to jednym nejakym k…
@zrubo strechu asi myslel plochu (síce by sa s tým možno dalo aj v šikmej pohrať) a fasádu montovanu. Teda nepredpokladám, že na PIR ťahal omietku ale naň montoval také fasádne panely.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zahraj:

tak potom mi ale nejde do hlavy, preco by sa to b…
@zahraj nerobi sa s tym bezne lebo su PIR niekolkonasobne drahsie. A tym ze sa s tym nerobi bezne znamena ze aj dostupnost je presne naopak ako si predstavujes - polystyren/vatu zozenies hocikde s minimalnymi dodacimi dobami. PIR nie
Odpovedať
Profilova fotka

@zrubo strechu asi myslel plochu (síce by sa s tý…
@zrubo @igor256 @foobar tieto zateplovacie pir panely su univerzalne. vies ich pouzit ako na plochu tak aj na sikmu strechu. mam s nimi tiez skusenost, je to kvalitka a za prijatelnu cenu. teda samozrejme zalezi od koho ich vezmes.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jankom7:

@zrubo @igor256 @foobar tieto zateplovacie pir pa…
@jankom7 to je pravda, ale to iste plati aj o pur paneloch, no nie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od suomi101:

@kopin ako sa robi s tymi panelmi, ake to je velk…
@suomi101 tak napriklad taky thermano roof z balex metalu ma jedna doska 1,5x50 m a 130 g/m2. cize podla mna uplna pohoda :) v podstate mas tam taky isty system ako pri polystyrene ci vate. vyratas si kolko potrebujes podla toho objednas. jedno balenie obsahuje tak 75m2.
Odpovedať

@suomi101 tak napriklad taky thermano roof z bale…
@kopin citam si o tom akurat a docital som sa, ze tie panely thermano ani po rokoch nestratia tepelnoizolacne vlastnosti, ale kolko rokov to zhruba je, to tam uvedene uz nebolo 😃 kazdy vyrobca tvrdi, ze je to investicia na dlhe roky.
Odpovedať

@zrubo strechu asi myslel plochu (síce by sa s tý…
@igor256 to mi znie akoby opisujes tie sendvicove panely co sa z nich robia aj garaze alebo domceky zahradne :D no praveze strecha nie je uplne plocha ale klasicka. myslis ze by to bolo tazke alebo piplacka s tym pri takejto streche? @jankom7 no tak teraz neviem :D som zmateny pir pur sikma plocha :D to ste mi tu dali :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od macko444:

@kopin citam si o tom akurat a docital som sa, ze…
mna by zaujimalo, v com su taketo panely lepsie ako napriklad stara dobra klasicka mineralna vlna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od macko444:

@kopin citam si o tom akurat a docital som sa, ze…
@macko444 tak to je tak asi pri vsetko nie len pri tomto vyrobcovi :D ale myslim si ze kedze jedna doska je ako dva eps alebo vaty spolu tak da sa tam hovorit o dost dlhych rokoch :) @suomi101 nuz uz len v tomto co som tu pisal. lepsia odolnost, lepsia lambda, vahovo su lahke :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od richto:

@jankom7 to je pravda, ale to iste plati aj o pur…
@richto pur a pir tam je nejaky rozdiel? ci jedno je vlastne polystyren a druhe polyuretan nie? opravte ma ak sa mylim :D
Odpovedať

@macko444 tak to je tak asi pri vsetko nie len pr…
@kopin to je mozne, ale tak v prvom rade ludia aj tak hladia na cenu a je im jedno, odjakziva to tak bolo, len nech je to proste lacne. 😂
Odpovedať
Profilova fotka

@richto pur a pir tam je nejaky rozdiel? ci jedno…
@zrubo https://energiopanely.sk/pur-panely-v...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od suomi101:

@kopin to je mozne, ale tak v prvom rade ludia aj…
@suomi101 nuz tak ale potom nech nebedakaju o par rokov ako sa im dostali kuny ci hmyz cez fasadu :) a zas zalezi aj odkial beries material, niektori predajcovia si davaju vysoku marzu aby mali z toho aj zisk. ja co som kupoval tak v balex metal thermano dosky, je to rovno vyrobca :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?