Ako zatepliť takúto strechu?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Ahojte, rad privitam vase nazory, napady na zateplenie takejto strechy. Malo by tam ist 40 cm vaty. Ide mi skor o o ako navrhnut najaku konstrukciu - rost (napr. stresne laty?, drot?) a na to polozit vatu... co s kliesninami? nebudu tvorit tepelny most? vyplnit priestor medzi kliestinami? EPS? Strop by mal byt SDK na urovni horneho okraja venca. dakujem
Odpovedať
1
2
@mehturt Vy si nemáte dom z Ytongu, však? Je to novostavba z term tehly alebo starší dom z plnej, voštinovej tehly, škvárobetónu...? Zhora sa pomúrnica s vencom nedá len prikryť vlnou, aby ste nemuseli robiť žiadne zásahy do stavby?
Odpovedať
@blacksr praveze z Ytongu, novostavba :) zhora z povaly som to rozmyslal spravit, ale je tam strasne malo miesta medzi pomurnicou a strechou a v rohu uz vobec nie.. takze jedine z vonka alebo z vnutra z izieb cez strop..
Odpovedať
podla mna by Vam to malo stacit tak ako ste to dali v tom druhom obrazku, vsak pokial je okolo krokvy z vonka dobre spravene zateplenie plus zateplenie pomurnice a podlad bude 40cm tak by to malo byt ok a nebal by som sa o tu krokvu vsak drevo je sam o sebe izolant. a este sa opýtam krokvy z vonku so otvorene alebo je tam nejake podbitie??? to by vam tiez mohlo pomoct? myslim si
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan9 bude tam podbitie.. malo byt vo vyske +15cm nad spodkom venca. ale dam to asi o kusok nizsie..
Odpovedať
ja osobne si myslim ze v tom pripade by nemal byt problem (veniec bude mat izolaciu 20cm na fasade plus od cca polky bude uzavrety podbijankou), pripadne na podbytie dat nejaku izolaciu (treba rozmysliet ci ju vložit dovnutra alebo zo spodu a nerobit podbitie drevom ale napr. nobasil na osb a potiahnut fasadu ako obvod steny) aby to bolo zaizolovane dookola ale ja by som neriesil tepelnu izolaciu z von aj z vnutra nejak my to nesedi ale mozno sa mylim
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan9 no ano ono problematicke je prestup chladu zhora cez krokva-pomurnica-veniec... zvonku je to celkom v pohode..
Odpovedať
@mehturt Skontrolujte si aj hodnoty teplôt a hlavne RV. Ak je RV príliš vysoká, treba "nadmerne" vetrať. Niečo Vám pošlem v ip. ;-) @dusan9 Rieši sa to tak, že fasádna izolácia sa potiahne až k podstrešnej fólii - na obrázku to tak je. Na podbitie potom stači OSB - netreba dávať izoláciu, lebo tam je úplne zbytočná, keďže smerom nahor je len škridla, ktorá tepelne neizoluje.
Odpovedať
@blacksr dakujem. RV sme prvu zimu mavali okolo 60 a viac, teraz momentalne okolo 50.. problem je napr. v spalni kde spime (niekedy aj s detmi) a zavrieme dvere tak tam do rana ta vlhkost stupne..
Odpovedať
@mehturt Pred spaním skúste vyvetrať, spiace deti na tú chvíľku lepšie prikryť. No a zhora teda tú vlnu. To sú 2 opatrenia, ktoré by som urobila ako prvé, než začnem niečo búrať.
Odpovedať
@blacksr ok to je v poriadku, a ked spravi tak ze natlaci nobasil na pomurnicu z vrchu aj z boku ze bude s tym problem??? Vsak ta pomurnica ma min 15 cm plus nobasil okolo nej a strop bude izolovat na 40cm co si myslim ze je tiez vela ale to je len moj nazor.
Odpovedať
@richard71 Dobrý den. Já jako zásadní zádrhel vidím výšku toho pohledu. Ono to je technicky neproveditelné, aby podhled lícoval s horní hranou věnce. Někam se musí našroubovat UD profil, který jednak vymezí rovinu celého podhledu a jednak zabezpečí vzduchotěsnost kolem podhledu a stěny a současně je to nosný prvek pro opláštění. Čili podle mě se to podaří udělat tak cca kolem 8 cm pod tou horní hranou.. Jinak je to normální a běžná skladba a ten tepelný most odstraníte jednoduše. Třeba podle toho mého nákresu. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@dusan9 Vlna sa nesmie natlačiť, treba iba vložiť bez deformácie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ladajaskva dakujem za obrazok. ano samozrejme mate pravdu, v reale to bude ako na tom obrazku az na to ze strecha ma iba 16st sklon co znamena ovela menej miesta na izolaciu ..
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr a nedalo by sa okolo tej pomurnice pouzit nejaky material ktory sa da natlacit? nejaka doskova izolacia (nobasil)? neviem si dost dobre predstavit realizaciu takehoto detailu len s vatou.
Odpovedať
@richard71 Neviem, prečo treba natlačiť. Ide o to, aby tam izolácia bola. čiže buď vlna sklená, alebo dosková napr. ako máme Nobasil MPE - ten sa dobre reže. Alebo MPN.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr preto sa pytam ze na strop budem davat 2x 20cm ale 20cm sa bez stlacenia nad pomurnicu nezmesti, tym padom by sa tam musela davat ina hrubka vaty, neviem ci by nebol problem s jej ulozenim.. pytam sa jen z praktickeho hladiska, preto ma napadla nejaka doskova izolacia.tym ze su to rovne plochy veniec, pomurnica asi by sa to lepsie oblouzilo.. ako s vatou
Odpovedať
@richard71 No jasné, že sme mali, dokonca aj celý týždeň :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý den, potřebovala bych radu s tímto problémem: před 14-ti dny jsme vylili anhydrit, teď v sobotu nám zprovoznili tepelné čerpadlo+podlahové topení a začali jsme topit...Problém je, že střecha není zaizolovaná a tak teplo uniká skrz střechu. Udělali jsme tedy dřevěnný záklop, na který jsme položili 20cm tvrzené vaty (abychom alespoň trochu eliminovali ty úniky tepla a tepelné čerpadlo nám přestalo šílet...), s tím že dnes jsme chtěli izolovat šikminy. Včera večer jsme ale celou věc konzultovali se sádrokartonáři a ti nám v podstatě vynadali, že jsme ten dřevěný záklop vůbec neměli dělat, že nám to dřevo zplesnivý a vata na záklopu navlhne...Šikminy, že nemáme v žádném případě izolovat a máme je nechat odkryté...Tak a co teď - vypnout topení nemůžeme - když necháme odkryté šikminy a teplo bude unikat, TČ bude neustále hlásit error, protože pojede nonstop - když doizolujeme šikminy, hrozí nám navlhnutí vaty...Je z toho nějaká cesta ven?? Moc prosím o vyjádření @blacksr
Odpovedať
@catt82 Som rada, že sadrokartonári urobili polovicu práce - vynadali. Teraz už môžem byť len milá, pekná, fundovaná: pokládka vlny musí byť akcia "kulový blesk" - čiže čo najrýchlejšie ju tam dať a ihneď utesniť parozábranou! Treba to dať všade, celoplošne. Čiže žiadne dosky, kde ostávajú cestičky na prienik pary do vlny a ďalej do podstrešného priestoru. Teraz poter + ďalšie veci schnú, takže odparovanie je veľmi intenzívne. Pred a pri inštalácii vlny topení vypnite. Až po utesnení parozábrany ho môžete trvalo zapnúť. SDK ešte nedávajte, pravdepodobne by navlhol. Nechajte dom trochu vyschnúť, choďte tam denne vetrať.
Odpovedať
@catt82 Dobrý den. Mohu pod přísahou potvrdit, že je to tak, jak píše blacksr. Vy máte asi pouze jednu možnost : než to všechno rozebírat, tak na spodní stranu provizorně instalovat parozábranu. Musíte ji ale udělat celkem dobře, byť bude na dobu, než to vysušíte. Stala se chyba, ale nedá se nic dělat. Po celou dobu bude ale potřeba celkem pravidelně nárazově a intenzivně větrat, aby se ta vlhkost dostala ven. PS Ta vlhká minerální vlna zase vyschne, nicméně, musí být volná, čili nesmí být v neodvětrávané konstrukci. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@richard71 ako ste to nakoniec zateplil ? Mam to iste teraz na starosť ako vy :) pripadne máte nejaké problémy s vlhkosťou Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@romerot pomurnica je zateplena zhora asi 12cm (kolko sa zmestilo) a strop 2x20cm.. byvame uz druhu zimu a problem nemam ziadny
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Chcel by som to tu ozivit. V dome mam veniec nad obvodovymi murmi a nad 2 nosnymi murmi. Veniec na obvodovych vie byt zaizolovany len v takej vyske aka je vyska krokiev, co u mna je 20cm. Samozrejme kriticke miesto bude stale krokva. Strop bude zaizolovany 40cm ale 20 je v urovni venca a iba 20 nad nim. Parozabrana bude 5cm nad spodnou hranou venca. Na venci su este stropne tramy 20ky, cize v tych miestach izolacia nebude. Je takato vyska izolacie venca dostatocna? Budu tie miesta velmi kriticke? Mal by som aspon nad veniec hodit jeden pas rozrolovanej vaty aby som prekryl kryticke miesta kde su stropne tramy? Povala bude pochodzna ako sklad a od stropnych tramov po kliestiny mam 180cm cize schodik to trocha pokasle a bude sa treba zohynat. Vdaka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejbl:

Chcel by som to tu ozivit. V dome mam veniec nad …
@kejbl z akého materiálu je veniec?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@kejbl z akého materiálu je veniec?
@megdesign zelezobeton 25x30 resp 25x25 na nosnych prieckach
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejbl:

@megdesign zelezobeton 25x30 resp 25x25 na nosnyc…
@kejbl skús to nakresliť, lebo z toho popisu to nieje jasne, ako to plánuješ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@kejbl skús to nakresliť, lebo z toho popisu to n…
@megdesign Tak posielam teda screen z PD. Snad bude stacit. Tak ako mam rieseny detail okolo pomurnice su riesene aj stropne tramy a teda ze v mieste kde je tram polozeny na venci, je nad vencom len tram a ziadna izolacia. Medzi tramami je 20cm. A 20cm je aj pod. Detail okolo pomurnice sa da vyriesit ze prehodim aj vatu cez pomurnicu, teda pomedzi krokvy a mam izolaciu navyse. Zelena farba. Avsak kde su stropne tramy izolacia nie je. Premyslam ci je to ok tak ako to je alebo aspon v mieste nosnej steny kde je veniec dam rolku vaty na sirku a priecne na tramy aby som aspon ten veniec prekryl. A spravim potom na tom schodik kedze povala je pochodzna. Skusim este nacmarat nieco v 3d ak treba. Tazko sa to vysvetluje takto to mas pravdu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?