Zdravím, plánujem zateplenie RD. chcem to robiť svojpomocne.
Múry mám ytong vyzerá vcelku rovný samozrejme nedostatky vybúsim, vyspravím. Plánujem lepiť fasádny polystyrén 20cm na hrebeň 10-12mm. Robili ste to tak? aký máte na to názor? Alebo to dať na nejakú penu? Čo sa týka lišty na prvú radu. Je to povinnosť alebo nie? ak áno prečo a ak nie prečo?... 😉
Taktiež musím aj na podbitie nalepiť polystyrén a lepidlo. Odporúčate najskôr spraviť zatepelenie podbitia a potom až múr? alebo naopak? Napadlo mi vhodnejšie riešenie nalepiť podbitie potom múr, a potom rohy previazať sieťkou.
ďakujem za rady a odpovede.
ytong nevyrovnávať, niečo lepidlo, potom vyrovnať PS Lišta je dobrá na zakladanie a zábrana myší. Podbitie je diskutabilné, fasádny PS by mal ísť po stene až po krokvy, na podbití je PS len ako podklad omietky.
@jan45 : ok, lištu teda dokúpim a použijem. Čo sa týka polystyrénu až po paropriepustnú foliu, krokvy to mám s menším prerušením spravené... tj keď som uzavrel stavbu som nalepil okolo RD polystyrén na veniec po parozábranu a vypenil to aby sa spojil polystyrén a paroprepustná folia na streche. Pod polystyrénom mám drevenný hranol 4x5cm o ktorý sa montovala konštrukcia na OSB na podbitie,..
aj na sokel bude rovnaký polystyrén nechcem robiť odskok ešte musím s polovičku sa pobaviť a dúfam nebude vymýšlať kreposti.... Na penu som robil už aaale príde mi to také. nastriekaš. priložiš. chvíľu držíš a musíš sa k tomu vrátiť a sledovať či sa ti neodtlačí a podobne - asi záleží od peny...
zakladaciu lištu by som dal v každom prípade .... tuto na okolí čo sme tak sme tu partia 5 ľudí ... 4 máme zakladaciu 1 nie ... hádajte u koho boli myši na povale a počuje ako mu medzi stenou a polystyrénom behajú myši ? 🙂
ja som tak lepil polystyren že som okolo dal kleber plus do stredu 3 "buchty"
polystyren ako budeš lepiť na stenu tak maj dlhú vodováhu a premeriavaj to celý čas ... čo sa ti nepodarí vyrovnať pri lepení žiaden problém zabrúsiť predtým ako budeš ťahať na to kleber
Lep to na penu ...uzasne sa stym robi a hlavne po 2hodinach je tvrda a mozes kotvit co pri klebri trva dlho mam vyskusane obe a penou to bolo lepsie a rychlejsie a to som polystyrenom vyrovnaval ine paraboly po starych majstroch 🙂
Zakladacia lista je top vec krasne drzi rovinu.
Pridám sa sem do debaty. Ideme zatepľovať RD. 12cm EPS. Je potrebné pred lepením polystyrénu vyrovnať zuby (zväčšiť stycnu plochu muriva),ktoré má tehla na krátkej strane ( zámok pre spojenie s ďalšou tehlou). Tento zámok je na každom rohu na "preskacku". Navlhčit tehlu a vyplniť tým istým lepidlom ako sa bude lepiť polystyrén a doskou zarovnat?
@007tomams penu aplikujes ale nelepis hned, lebo ti to odtlaci od steny ona trosku expanduje treba ju nechat posobit na vzduchu chvilku par minut neviem kazda pena ma technicky list a az potom nalepis na stenu. Pena je fajn ja aom daval na 20 cm EPS tiez len penu bez kotvenia a zatial drzi
@007tomams ja si prave zateplujem. Lepim na penu super vec, neviem si predstavit vlacit mechy, zarabat, vlacit kyble, bordel. Kupim penu, a lepim. Lenze ja mam stary krivy brizolit :-) a drzi to jak svina, kotvim Helixami od hilti. Listu som daval, bez si neviem predstavit rovinu, kedze sokel su este stare gabrince ci co to je. A hlavne kvoli mysiam!! Eps mam tot z Isoveru, sedu 16stku, krivu jak svina :-D
No ja som zakladaciu listu nedaval (nahradil som ju niecim co mys neprehryzie), lepim na penu a bez kotvenia. Smiali sa, ze mi odfukne fasadu. Este ju ani nemam natiahnutu. Neodfuklo nic. Medzitym odfuklo par stiech na okoli. Sa dosmiali.
Ja som skusal aj penu a lepidlo. S lepidlom mi to islo rychlejsie nemusel som cakat dokial trochu zavadne hned som to nacapil a vyrovnal a drzalo to. Spravit ramik a buchty trva par sekund a mohol som robit aj ked fukalo. Pena drzala dobre ale to cakanie a vietor ma sra.
Preto mne tiež príde rýchlejšie zarobiť kybel lepidla a pretiahnuť si stenu lepidlom tam kde idem lepiť, spraviť hrebeň a taktiež polystyrén pretiahnuť lepidlom nech sa dostane do porov nech to drží 😄...