Suterén poschodového domu z DT

Rady ohľadom základov a suterénu Ahojte všetci, potreboval by som poradiť ohľadom stavby základov a suterénu pre môj dom. Mám niekoľko otázok, na ktoré by som rád získal odpovede od ľudí, ktorí majú skúsenosti s podobnými projektami: Roxory v základových pásoch: Pri kladení debniacich tvarnic na vybetónované základové pásy, vrtáme diery a nabijáme roxory, aby sme ich mohli previazať s kari sieťami na základovú dosku. Je nutné vŕtať roxory aj do vnútorných pásov, alebo stačí po obvode? Previazanie radov debniacich tvarnic: Plánujeme vybudovať celý suterén z debniacich tvarnic, čo znamená 11 radov tvarnic na sebe. Je potrebné ukladať vodorovné roxory po každom jednom rade, alebo stačí každý druhý rad? Počet a hrúbka zvislých roxorov: Koľko zvislých roxorov by malo byť v každej dutine debniacich tvarnic a akú hrúbku by mali mať? Previazanie základovej dosky: Roxory zo základových pásov by mali presahovať až nad základovú dosku? Ako môžeme dostatočne vyhladiť základovú dosku, keď z nej trčí veľa roxorov? Alternatíva pre vŕtanie roxorov: Je možné vŕtať roxory do hotovej základovej dosky namiesto toho, aby sme ich tam dávali pred vylievaním betónu? Ak áno, aké sú postupy a materiály na to potrebné? Počet vodorovných roxorov v debniacich tvarniciach: Aké hrubé zvislé roxory by sa mali použiť a koľko vodorovných roxorov by malo byť vedľa seba v debniacich tvarniciach hrúbky 30 cm? Nad suterénom budú ešte dve poschodia, takže potrebujeme zabezpečiť dostatočnú pevnosť a stabilitu celej konštrukcie. Aké sú vaše skúsenosti a odporúčania? Ďakujem za každú radu!
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím. Je nutné vŕtať roxory aj do vnútorných pásov, alebo stačí po obvode? - v princípe stačí obvod. Ale sú prípady, ked treba aj vnútorné murivo Je potrebné ukladať vodorovné roxory po každom jednom rade, alebo stačí každý druhý rad? - výstuž určite do každej vrstvy. konštrukčné zásady Koľko zvislých roxorov by malo byť v každej dutine debniacich tvarnic a akú hrúbku by mali mať? - Toto by malo byť špecifikované v časti "Statika". Ak nie je, považoval by som to za nedostatok statického posudku. A zas určite by som tam nedával podľa niekoho z internetu :) Roxory zo základových pásov by mali presahovať až nad základovú dosku? Ako môžeme dostatočne vyhladiť základovú dosku, keď z nej trčí veľa roxorov? - Ideálne je mať priebežnú výstuž zo základov až do obvodových stien. Ak to nebudete vŕtať dodatočne, tak bude uhladenie náročnejšie, ale nie nemožné. DTčka ale nemusia mať dokonalý povrch Je možné vŕtať roxory do hotovej základovej dosky namiesto toho, aby sme ich tam dávali pred vylievaním betónu? Ak áno, aké sú postupy a materiály na to potrebné? - je to možné, často preferovaná varianta. Vrtať na druhý deň, ked ešte betón nemá takú pevnosť, ale už sa po ňom dá chodiť. Používajú sa chemické kotvy, hĺbka a priemer vrtu je zas záležitosť statiky Aké hrubé zvislé roxory by sa mali použiť a koľko vodorovných roxorov by malo byť vedľa seba v debniacich tvarniciach hrúbky 30 cm? - Opäť, statika. Toto si nelajznem :) Vodorovné sú konštrukčné, takže spravidla stačia dve 8čky na uchytenie zvislej výstuže.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od poschodovy_dom:

Rady ohľadom základov a suterénu Ahojte všetci, …
@poschodovy_dom výstuž by mala byť v statike napísaná a nedávať určite menej železa, lebo je tam tlak zeme a dve poschodia nad tým. Vystuž by mala trčať z dosky, nech sa to celé previaže. Niekedy ešte robia to, že vyhladia betón a potom do čerstvého zapichnú dozoru kde treba. Len je dobré vopred si označiť (napr. na debnenie) kde cca majú byť, nech sa tam nebehá s metrom a je rovnaký rozostup. Lepšie je ale keď je to zviazané dokopy a teda trčia už pri zalievaní, ale dá sa aj to v pohode vyhkadiť ručne okolo. A ešte niekto robí kombináciu, že časť roxorov trčí(napr každý druhý) a potom navŕtajú a dajú na chemickú kotvu ešte pomedzi ne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od poschodovy_dom:

Rady ohľadom základov a suterénu Ahojte všetci, …
@poschodovy_dom Oslovte dodatočne projektanta ohľadom realizačného projektu, kde budete mať definované detaily stavby. Predpokladám, že nemáte žiaden stavebný dozor a chcete si čo najviac urobiť svojpomocne, hoci ste asi z úplne iného fachu. Realizačné výkresy by vám veľmi pomohli a možno aj ušetrili peniaze a v budúcnosti problémy. @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@poschodovy_dom treba vam realizacny projekt a stavbyveduceho, toto nie je prizemny bungalow. Navrh vystuze ani 1000 inych drobnosti vam tu nikto zadarmo robit zial nebude
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@poschodovy_dom treba vam realizacny projekt a st…
@mgx žiaľbohu, no niekedy aj chvalabohu..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?