Previazanie pivnice

Zdravim Vas priatelia... Potrebujem poradit... 😬 Staviam zaklady bungalovu, ktory bude mat pod terasou pivnicu so vsrupom zvonku.. Pivnica bude izolovana zvonku asfaltovou izolaciou, teda zaklad z DT tvarnic musi byt preruseny, aby sa dala vertikalna izolacia previazat zo vsetkych stran... Pivnica bude teda so stavbou spojena len hornou dekou, a zakladovym pasom. Je to dostatocne prepojenie?, nebude to v hornej deke praskat vznikajucim pnutim? Pripadne ako sa to standardne Realizuje.... Dakujem za odborne nazory ale aj skusenosti domacich majstrikov... Pekny den.. Lukáš
Odpovedať
Profilova fotka
Nepoznám čiastočne podpivničený dom ktorý nepraskol. Pokiaľ sem nedáte projekt pôdorys ,rezy fotky súčasného stavu tak sa dá len ťažko poradiť.
Odpovedať
Mám čiastočne podpivničený dom a nikde nepraskol a poznám veľa ľudí čo majú s polovice podpivničený a nemajú domi popraskané tak netreba okolo toho zbytočne mudrovat
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som to uplne oddelil podla mna to budes zbytocne spajat s domom vzniknu ti len zbytocne problemy s izolaciami
Odpovedať
Prikladám aspoň nákres. Ide o miesto medzi pivnicou a domom... Bez oddelenia to nezaizolujem... Ako sa to štandardné stavia.. Projektant to veľmi detailne nerozobera. Ale pochopil som že to má byť prerušené, kvôli mostom... Co tak dilatacia na hornej deke na rozmedzí, aby to keď už prasklo aspoň tam kde chem... Chlapi na stavbe navrhli horizontálne previazať aspoň roxormi... Dobrý nápad? Vdaka za odpovede. A peknú nedeľu...
Odpovedať
Profilova fotka
@lucando oddeliť,bez roxorov, nechať dilatovať samostatne.
Odpovedať
@jan45 takto sa to robí, žiadna dilatacia.... Schodkovita na jednu úroveň základovej škáry.... Neexistuje nasyp ktorý by takto zhutnili...
Odpovedať
@jan45 tak to ste nakreslili riadnu sprostost. Mna to učili v škole tak , že spodok základov nepodpivničenej časti sa zoprie v urovni pivnice na ten istý základ a schodkovito sa spoji s nepodpivničenou častou ..
Odpovedať
Zle som to nakreslil, základ je schodkovity aby sa spojil s pivnicou... Otázka ešte znie, či dilatovat aj hornú deku na rozhraní pivnice a nepodpivnicenej casti, alebo nechať spojene ako monolit... Keď preruším celkom nebude to časom v rovine si myslím, keď spojím, bude praská, či nie? Podklad je pevný íl.. Vďaka za reakcie..
Odpovedať
@lucando nie , nedilatovat , spojit výstužou , nemože ti to tam ustrihnut , potom by ti praskali aj mury......ja to mam tak 30 rokov a nič..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda treba čítať s porozumením, nič som nekreslil @lucando Dnes sa už na stavebné konštrukcie pozerá ináč ako pred 50 rokmi, táto platňa prechádza do budovy a teda odvádza teplo, preto sa má prerušiť. Ešte aj balkóny sa prerušujú, ale to je tu málo vidieť, pretože to je na naše pomery drahé. Robí sa to napr. vložením výztuže z anticoru a platne PS, pretože to je horší vodič tepla ako stavebná oceľ . To sa asi v školách pred 50 rokmi neučilo.
Odpovedať
@jan45 nonono, prerušiť balkón, z antikoru.... To kto si dá, to sú také zateplovacske perly. Myslím ze tech. Výkresy viem čítať s porozumením..však ten základ by podľa vášho nákres bol na nasype, ved ako by izoloval pivnicu tam potrebuje aspoň 70cm prác priestor, prepáčte to kreslil lucando.. Čítal som narýchlo, ale aj tak nedilatovat, spojiť..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda to bolo pekné, sme pravdepodobne rovesníci, takže nás v škole učili rovnaké veci, ale doba ide dopredu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Takže, ak tomu správne rozumiem, spodne DT cka prerušiť a dilatovat na prechod izolácie, ale deku domu a pivnice komplet previazat a nedilatovat... Tak? Ak to praskne, tak asi len na tom rozmedzí domu a pivnice... Vdaka za reakcie....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
Riešim rovnaký problém spraviť jednu platňu alebo oddeliť platne podpivničenej časti a nepodpivnocenej. ???
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pavol_molnar:

Riešim rovnaký problém spraviť jednu platňu alebo…
@pavol_molnar Však podľa projektu.
Odpovedať

@pavol_molnar Dom bude celým pôdorysom nad oboma časťami? Tak tam žiadna dilatácia nebude. Bude potrebné si dať záležať na detailoch hydroizolácie pivnice. Ak si to staviate vo vlastnej réžii bez stav.dozoru, tak by vám veľmi pomohol realizačný projekt, kde sú popísané postupy pre všetky dôležité detaily.
Odpovedať

@pavol_molnar + projekt realizačnej statiky :)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@pavol_molnar Dom bude celým pôdorysom nad oboma …
@stowasser Tak podla projektu je tam dilatacia oddelena s asflatovým pásom. ale niekde som sa dočital že niekto daval jednu celu platňu ( tým padom bola pod nepodpivnicenou častou este jedna platna kde bola hydroizolacia) a zas niekto tam nechaval tu diletaciu . Projekt je velmi orientačný.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@pavol_molnar Dom bude celým pôdorysom nad oboma …
@stowasser pýtal som sa niekolkých ludi ktorý stavasju dom a vždy robili len také že je oddeleny strop pivnicnej časti od podlahy nepodpivničenej časti. a žiadnu inu diletácie nikde na múroch už nedávali. na internete je milion projektov v reze ale všade to je oddelené hydroizolaciiou ako na mojom. Ako sa to teda robí tak aby to bola celá doska spoločne. ? Jedine tak že sa hydroizolacia pokračuje zo steny na prvu betonovu dosku 7cm a potom sa dorobi druha betonová doska ( tiež 7cm) ktora spoji strop podpivnicenej casti a nepodpivnicenej časti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?