Odpoveď na príspevok od jan45:
áno, ak ju budete stále čerpať, ale to stačí malá… @jan45 Dobrý deň, pán Ján, malo by prosím zmysel vykopať v pivnici studňu? Aby nám spodná voda nevyrážala cez podlahu? Náš 70 ročný dom je celý podpivničený, pivničné múry (sú z kameňa) sú už obkopané, je tam nopovka, drenážne rúry a zasypané sú štrkom. Odvtedy sú už pivnice znateľne suchšie. Vlhkosť sa ale stále drží v betónovej podlahe, kde sú mokré fľaky a nevyschýnajú napriek nonstop vetraniu. Radšej ako hydroizolácie by som chcela znížiť hladinu spodnej vody tou kopanou studňou v pivnici. Vodu by sme využili ako úžitkovú na splachovanie a pod. Tie betónové podlahy by som chcela dať vybrať a vyspať tam štrk. Nejako jemne (ak sa to dá) zhutniť, vyspádovať (k tej budúcej studni), dať tam namiesto betónového poteru radšej niečo na báze (hydraulického) vápna a na to keramickú dlažbu (tiež radšej alternatívne bez cementového lepidla). Obávam sa totiž, že čokoľvek betónové a hydroizolačné nám vytlačí vlhkosť do múrov pivnice, čo sa asi aj deje, lebo sa nám zase objavil mokrý fľak na podlahe pri múre. Do nejakej injektáže, či podrezávania múrov by som sa nechcela púšťať. Čo si prosím myslíte o tomto projekte? Za každý Váš názor Vám už vopred veľmi pekne ďakujem!Odpoveď na príspevok od jana_rimavska:
@jan45 Dobrý deň, pán Ján, malo by prosím zmysel… @jana_rimavska studňa v suteréne je trvalý zdroj vlhkosti, vyšší ako mokré podlahy. Obkopané základy sú s neistý m výsledkom ak nemáte vyriešený odvod vody a prevzdušnenie výkopu Riešiť podlahu odstránením by bolo vhodné, pokiaľ máte zaručený odtok a.h. vápno nie je na podlahu vhodné , nízka odolnosť v otere. Poznánlka o vystúpení vlhkosti do stien po yaizolovaní podlahy je správna. Najskôr si vyhodnotte prevádzku suterénu , ak je len nevykurovaný a dá sa vetrať, treba zaizolovať strop a vetrať. To je klasický spôsob. Vybratie podlahy môže situáciu zhoršiť, ak tam bola hlina (íl), držaala vodu lepšie ako betón. Posúďte, či je od domu spád a odveďte vodu od základov, vysuší sa to o pár rokov.Odpoveď na príspevok od jan45:
@jana_rimavska studňa v suteréne je trvalý zdroj… @jan45 oprava studňa v suteréneOdpoveď na príspevok od jan45:
@jan45 oprava studňa v suteréne @jan45 Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.Odpoveď na príspevok od jana_rimavska:
@jan45 Dobrý deň, pán Ján, malo by prosím zmysel… @jana_rimavska mám to podobné v pivnici vyhlbil som tam dieru no natečie tak 30l /deň aj to len ked dlhšie prší a to je málo na využitie, tak som to zviedol trativodom nižšie, teraz tam vyteká ak dlhšie prší, je tam občasný prameň , nie je tu spodná voda som oveľa vyššie od riekyOdpoveď na príspevok od duzu:
@jana_rimavska mám to podobné v pivnici vyhlbil … @duzu Ďakujem!Odpoveď na príspevok od jana_rimavska:
@jan45 Dobrý deň, pán Ján, malo by prosím zmysel… @jana_rimavska 1. Ak si to predstavuješ tak, že studňa je nejaká jama, kam stečie okolitá voda z okolia, tak myslím, že sa mýliš. Toto by bolo možné iba za určitých, veľmi špecifických geologických podmienok. Myslím, že máš šancu tak 1 : 10, že je to presne tak pod Tvojím domom. 2. Vo väčšine prípadov je hladina vody v studni spojenou nádobou s hladinou spodnej vody v okolí. Prečo si teda myslíš, že voda z okolia "stečie" do studne a tým sa zníži vlhkosť pod domom? 3. Keď už predsa len chceš robiť pokusy, v žiadnom prípade nerob studňu v suteréne pod domom! Ak by to malo pomôcť, tak taký istý výsledok dosiahneš aj, ak urobíš studňu +/- , alebo min. 5m od domu.