Pivnica v ile

Dobry den chcem pivnicu, to je moj sen, ale asi sa pomaly rozplyva..... neviem na stavbu doniest pumpu s betonom vodeodolnym, ale to by som porieisl drahym hotovym sackovym WU Baumit betonom a miesackou...... dalsi problem som v terene kde neviem nikde odviezt vodu spod pivnice, proste sa to neda, i v dome mam precerpavacku na odpadovu vodu.... poda ilovita ale ze brutalne, som na 7m hlboko a stale il moja idea - spravit pivnicu 3m hlboko som vykopal jamu vyvrtat niekde dieru az do podlozia ktory uz bude vsakovat vodu ktora pride po dazdoch.... 4m som vyvrtal a uz nevladzem dalej, stale il stroj sem nevem dostat na vrtanie hlbsej diery.... este tak ze budem stale cerpat z tejto studne vodu ktora mi sa tam po dazdoch dostane.... vsetko vyspadovat do nej a dat na spodok kamene ako drenaz.... aby to slo do tej mojej "studne" jama je hotova, plno hliny z vykopu je fuc, asi 8x 8kolka nalozena to odniesla.... cely den to nosili het..... problemy ktore ma trapia, ked aj by som zaizoloval poriadne pivnicu proti tlakovej vode, voda ktora sa mi tam dookola pivnice dostane mi nevytlaci pivnicu na povrch a nevyplave mi to ako ponorka nad teren? 4*3metre rozmer pivnice som chcel, alebo 4* 2,5m ked mi tam do jamy naprsalo minuy rok, voda tam ostala az pokial som ju nevycerpal von, absolutne nic sa nevsiaklo, ten il je dokonaly a neprepusti absolutne nic, ako plastelina..... ked uz asi pivnica nebude..... na 99% nema niekto napad ako tuto jamu 3m hlboku vyuzit na nieco rozumne ku domu pred tym nez ju zase zasypem...... dakujem za odpovede
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jordik:

Dobry den chcem pivnicu, to je moj sen, ale asi s…
@jordik ked sa tam dostala osemkola, pumpa sa nedostane? S ramenom 36m? Alebo 54m? pripadne len domiesavac? Asi ste v jame ked nemate kam odviezt vodu? Vrtacie supravy su aj na malom pasovom podvozku, skuste pohladat, pripadne na kamaze... ak sa dostane osemkola, suprava sa dostane urcite. Vyuzitie mimo pivnice- spravte prirodne jazierko s rybami :) Chcelo by to foto priestoru a okolia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stefanby:

@jordik ked sa tam dostala osemkola, pumpa sa ned…
@stefanby Ahoj, nedostala sa mi sem 8kola, musel som to nosit 150m na cestu..... mam traktorbager 4tony CAT432D proste nemozem si dovolit pustit na cestu 20tonovy domiesavac aby mi ju rozbil..... mam tam zatravnovace uz polozene vtedy som mal iba chodnik bez zatravnovacov a aj 12tonova tatra mi chodnik ozbila a musel som zase platit 2dni robosov aby mi chodnik napravili.... (1tvarnica 80kg) v zime sme to pouzivali ako domace klzisko :) vie mi niekto poradit: ako spravit spravne hydroizolaciu proti tlakovej vode ? vodu nemam kam odviest, kedze je to pivnica voda bude dole a vsade je brutalny il ked je to nejaky hrnciar moze si prist zobrat biely il :) uz je na 3m hlbke.....
Odpovedať

@stefanby Ahoj, nedostala sa mi sem 8kola, musel…
@jordik Nad plastovými pivnicami si nerozmýšľal?
Odpovedať

@stefanby Ahoj, nedostala sa mi sem 8kola, musel…
@jordik delaj se jiz hotove sklepy ze segmentu ty by jste tam mozna postupne traktorbagrem dostal predpokladam ze se to izoluje PE folii
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@jordik Nad plastovými pivnicami si nerozmýšľal?
@frantisekca rozmyslal, ale bojim sa ze vystreli von ako stopel zo sampanskeho, kedze tam mam il a nema kam voda odtiect..... @raziel628 tiez asi plastove budu, ze ?
Odpovedať

@frantisekca rozmyslal, ale bojim sa ze vystreli…
@jordik ja mel namysli betonove.
Odpovedať

@frantisekca rozmyslal, ale bojim sa ze vystreli…
@jordik takže voda nemá kam odtekať smerom dole, lebo tam je il a keď tam dáš betónovú pivnicu, že ťa voda uz hore tlaciť cez ten il bude, ano?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@jordik takže voda nemá kam odtekať smerom dole, …
@megdesign predpokladam ze ma strach z archimedova zakona / vztlakovych sil coz neznamena ze by nevyplaval i beton (neznam mistni pomery ale na to se melo myslet driv nez se vykopala dira jako prase).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@megdesign predpokladam ze ma strach z archimedov…
@raziel628 ale to by mu musela tá voda vzlinat. A píše, že ak mu do tej jamy naprší, že tá voda nevsakuje. Ak nevsakuje (podložie neprepustí), nemôže ani vzlinat. Čiže odčerpať vodu, vyliať spodnú dosku betónovú, postaviť múry, zaizolovať a následne vrchnú dosku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@raziel628 ale to by mu musela tá voda vzlinat. A…
@megdesign ano mas pravdu nevim proc jsem mel za to ze je problem se spodni vodou... ma chyba...
Odpovedať
existuju stacionarne pumpy na beton. vedia vytlacit cca 300 m na dlzku. nieco taketo: https://strojovepotery-bs.sk/sluzby/b... a potom do toho uz len domiesavacom vylejes beton.
Odpovedať
super ludia ste vsetci. tesim sa ze ste ochotni pomoct. @raziel628 kukal som to dajake bars tenke steny maju tie bloky 10cm max.... ale je to rychlovka @andyno takuto pumpu mal sused, ale je tu probem ze normalny beto cez to nesiel, zasekavalo sa to a po 2hodinach pupovania mal na stavbe asi 1furik betonu.... domiesavac odisiel, ty precerpavaci museli potom hadice rozsrobovat, a vycistit, vsade na ceste mal plno betonu z toho..... musel potom objednat iny betom s primesou nejakeho uhlika aby sa to smykalo a s malinkou frakciu kamena, nieco ako na poter, lebo to cez to neslo.... aspon tak mi hovoril @megdesign takze sa posuvame dalej.... ako spravne zaizolovat pivnicu? asi naivne si mysliet ze dam vodeodolny beton a vymalovane to asi nebude riesenie.... spravim beton doma, miesacku mam, pomocnikov tiez..... dam naspodok kamene, udupem so zabou, na to 20cm betonu s kari sietou, na tuto platnu natavim hydroizolaciu s presahom, roxory mi budu vytrcat na bocne steny spravim vonkajsi salung, spravim vnutorny s tym ze spodnu dosku 10cm budem vedeit odobrat a potom toto kriticke miesto spoju povysavam, dalej podem dohora s osb doskami na ten spoj medzi spodnu platnu a steny dam bitumenove pasy a zaliat boky, miesacka.... spoj deka a boky uz dam nad teren.... tie pretrcajuce lepenkove pasy? natavit dohora a cele by som to presiel 1x hydroizolacia tekuta so sietkou (modrou 1x1cm oko) a potom este 1x hydroizolacia co za materialy pouzit na hydroizolaciu ?
Odpovedať
Článok sa načítava...

super ludia ste vsetci. tesim sa ze ste ochotni …
@jordik ja furt nechápem, na kieho oného tam chceš dávať vodeodolný betón, keď ti nič nevzlína? Ako hlboko je spodná voda? Ja mám spodnú vodu 2m.... Mám pivnicu čiastočne trčiacu nad terén z dvoch strán, z dvoch strán je zarovno terénu a nedával som žiadny vodeodolný betón... Mám tiež ílovicu, ale nie úplne takú ako lep. Tebe keď cez ten íl nevzlína voda, tak vyrieš vodu povrchovú, aby nenatiekla do pivnice. (Úprava terénu smerom od pivnice, zvýšený prvý schod, hydroizolácie stien natavením ipy, a pod...) Ja ešte nemám schody, takže keď riadne leje, natečie mi do pivnice 3,5*4,5 asi 10 CM vody. Teda teraz už nie, lebo mám pred dverami čerpadlo s detekciou vody, ktoré spína už pri 1mm... Musím dorobiť schody...
Odpovedať
@megdesign pre istotu chcem izolovat, mam bazen 6x2.5m a viem ze okolo neho je voda, vyvrtal som vedla neho 3metre hlboku dieru a z nej cerpam vodu..... ono ta voda ked tecie si najde skulinku a naplni ten mely priestor medzi bazenom a ilom.... vedla mam sachtu plastovu na techniku a spodok sachty je vypuceny von, preto to odsavam cez tu dieru aby bol v rovine...... moja myslienka, ked naprsi bude sa drzat voda okolo pivnice nema kam utiect, presiakne dnu a budem mat naspodku pivnice vodu.... sused vedlajsi ma pivnicu a ma v nej furt vodu, navozil dnuka 40cm kamenov a spravil sachtu 40cm hlboku a z toadial to cerpa, ma vodu ale po tych kamenoch vie chodit a nevidi ju.....
Odpovedať
Profilova fotka
Prvá vec pred stavbou v takýchto podmienkach je spraviť si riadnu príjazdovú cestu. Tie zatrávňovačky naukladať bokom a spraviť riadne podložie zo štrkodrvy a asi aj s geomrežou a geotextíliou. A príde aj osemkola aj mix aj vrtná súprava. Inak tie zatrávňovačky sa budú deformovať aj pod ľahším nákladiakom alebo ak bude žumpa pod fekálom a možno časom aj pod osobným autom. Po výstavbe domu sa prípadne odstránia vyjazdené koľaje a znečistená vrstva štrkodrvy. Dosype sa novou štrkodrvou a môžu ísť až potom zatrávňovačky.
Odpovedať

super ludia ste vsetci. tesim sa ze ste ochotni …
@jordik ja som to na stavbe mal tiez a uplne bez problemov. aj ked len cca 40 metrov
Odpovedať

@megdesign pre istotu chcem izolovat, mam bazen 6…
@jordik najlepšie zohnať domiešavač aj s tým putzmajstrom a vtedy nie je problém čerpať betón aj na 200m, lebo už vedia akú zmes betónu dať, aby to išlo. Ale teda tu by bolo fajn ísť do hotovej pivnice, ktorá sa len osadí. A keď je íl, nedáva sa štrk, lebo vzniká zbytočne priestor, kam môže natiecť. Bežne sa robí to, že sa zvrchu urobí terén tak, aby dažďová voda išla niekam nižšie a nestála v tomto mieste. Ten íl okolo ju dole nepustí pri normálnom daždi, keď tam nebude stáť voda teda. A druhá vec čo sa zvykne robiť, je že sa spraví jedno miesto nižšie (zberná šachta) a tam sa osadí čerpadlo, ktoré vodu vytiahne keď treba. Čiže ideálne je za mňa spraviť v jednom rohu výkopu takú šachtu na čerpadlo a spodok jamy zabetónovať. Na to môže ísť aj plastová šachta, ktorá sa do toho betónu prikotví. Potom ju obbetónovať a voda by tam nemala už veľmi ísť. Vrch zasypať ešte ílom, nech je ďalšia nepriepustná vrstva a vyspádovať tak, nech je to akoby na kopci. A dať čerpadlo do šachty a ťahať vodu, ak sa tam náhodou nejaká niekedy objaví.
Odpovedať

@megdesign pre istotu chcem izolovat, mam bazen 6…
@jordik Držím palce, mám pivnicu v ílovitej zemi rovnej plastelíne :) pod úrovňou cesty na spodku kopca. jediné zlé rozhodnutie, ktoré sme spravili... museli sme robiť poriadnu drenáž a prekopať kus obecnej cesty, aby sme mali vôbec kde odviesť tú vodu. Áno íl je nepriepustný, ale ako hovoríte, aj ja keď som vykopal napr jamu na plyn, bolo skoro mesiac sucho pred tým, ale aj tak bola do rána na nejakých 20cm naplnená vodou. Pivnicu sme inak mali natavenú profi izolatérom v dvoch vrstvách modifikovaným pásom bauder G200 S4 a aj tak si niekade v tej 3m hĺbke voda našla tlakom cestičku...
Odpovedať
Profilova fotka
@jancikk Bauder je primarne vyrobca HI pre strechy, nie pre zaklady. Pouzitie do prostredia s tlakovou vodou je vopred odsudene na nezdar.
Odpovedať

@jordik V poslednej dobe som párkart bol prítomný pri "betónovaniach" s takou - tou samostatnou pumpmašinou, čo údajne vie tlačiť betón do 250 m,... a stále však boli s tým problémy. Pritom potreba bola tlačiť len na nejakých 50 - 60 m. Každú chvíľu sa to zapchávalo, chlabci rozoberali hadice - raz tu - raz tam, samozrejme celý pozemok zasrali s betónom. A to bol aj betón do pumpy určený. Keď voda nechce z jamy odísť a Ty ju musíš len natvrdo vyčerpávať nemusí to nutne znamenať, že ilovité prostredie vytvorilo nepriepustnú "nádobu" a nedovolí vode odtekať. Môže to byť znakom aj toho, že si na úrovni spojených nádob s vodou okolitého prostredia.
Odpovedať
@marsdm super riesenie, velmi sa mi paci. takto podobne som zacal uvazovat i ja, ale stym ze navrtam tam dieru az do podlozia ktore uz bude priepustne cize uz rovno spravim studnu a na spodku jamy vykopu vyspadujem vsetko do tej studne..... ale som vrtal a vrtal az ma seklo a dovrtal som :) aspon zatial, kym sa poskladam znovu dokopy.... @jancikk hej tohoto sa obavam, ze mozes izolovat ako chces i tak to niekde pretecie..... este skusim povolat ten vodeodolny beton @mgx vidim ze sa vyznate, aku izolaciu by som mal pouzit ? @petersd takto isto dopadol moj sused, na celom pozemku mal beton a ma ho tam doteraz.... ich nezaujima ze ti zaseru celu cestu, ale tu uz ja mam hotovu, a tomuto sa chcem vyhnut velkym oblukom..... asi pozujem tento beton.... https://baumit.sk/produkty/betony/bau... cenovo to vyjde narovnako ako by som mal platit pumpy a domiesavace a riskovat poskodenie cesty / znicenie celej trasy betonom.... final to bude takto: dam dole kamene, vyspadujem jamu k studni dolna platna 15cm s kari sietou steny tiez ten isty beton otazka: 1. aku hydriozolaciu odporucate na spoj medi platnou a stenami 2. aku hydroizolaciu na vonkajsie steny este som rozpraval s jednym clovekom on mi povedal ze mam dat onbycajny beton na platnu na to hydrizolaciu natavit, neviem aku na to polystyren xps, na to poter hydroizolacia na platni ze bude precnievat, postavim steny precnievajucu hydroizolaciu natavit na steny neviem ale aku hydro pouzit, je tento postup ok ? alebo pouzit vodeodolny beton na platnu medzi steny a platnu dat bitumenove pasy a vonkajsie steny natriet tekutou izolaciou (neviem aku) v prvej vrstve so sietkou s okom 1x1cm a v druhej uz iba tekutu samotnu dakujem.
Odpovedať
alebo este normalny beton doma namiesany v miesacke a tuto prisadu https://www.montana.sk/sika-vodotesna...
Odpovedať

@marsdm super riesenie, velmi sa mi paci. takto …
@jordik ... prečo si chceš nasilu a stále komplikovať život nejakým vodeodolným betónom, tekutými izoláciami, a pod.... ? Použí trocha lepší z bežných betónov, napr. B 25 (C20/25), alebo až B030 (C 25/30), potom na to penetrák a obyčajný asfaltová izolácia - pás a máš to vyriešené. Veď to len obyčajná pivnica 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@jordik prva vec, mal by si mat projekt, ktory riesi prislusne stavebne detaily a skladbu. Ziadny vodostavebny beton nie je uplne vodeodolny, uz toboz nie pri hrubke 15cm ktoru chces pouzit. Mozne inspiracie najdes tuto https://cdnmedia.mapei.com/docs/libra... V reale: 1) podkladovy beton zvacsi o pol metra na 4.5x3.5) 2) na nu natavis bud modifikovane asfaltove pasy s presahom (2 vrstvy) alebo polozis foliu (alkorplan. Folia sa musi zvarit (sirka 2m) na to urcenym zariadenim alebo rucne (niekto kto to vie a robil) s presahom po vsetkych stranach. 2) zakladova doska, vystuz (HV,VV), tesniaci pas. Vyhnuta folia z kroku 1 musi siahat aspon 50cm nad toto miesto 3) dobetonujes steny ako monolit 4) natavis alebo nalepis vertikalnu izolaciu, spojis s horizontalnou izolaciou co pouzijes je uplne jedno, SIKA /MAPEI. Asfaltovy pas je rizikovy, pretoze musis zarucit spoje. Ale to plati aj pre foliu.
Odpovedať

alebo este normalny beton doma namiesany v miesac…
@jordik mam doma ve sklepe vodonepropustny beton a je to super vec ale.... Osobne si myslim ze to proste doma nenamichate. Byl z betonarky samonivelacni(neredeno vodou ale plastifikatory) a 90deni. Navic potrebujete silu min 20cm spis 25-30cm. Je vhodne ho mit but s rozptylenou vyztuzi nebo my jsme davali kari ve dvou vrstvach ani ne kvuli pevnosti ale trhlinam (nemohl jsem dat rozptylenou protoze je lesteny a rovnou pochozi). Navic u vetsich staveb musite resit dilatacni spary a jejich zatesneni a stejne tak konstrukcni spoje (zed vs podlaha atd...) navic vam nesmi zavadnout smes nez date dalsi cast protoze se vam to nemusi provazat(napr nejde uplne delat podlahu/stenu na vickrat musote ji jinak dotesnit jako spoj). Navic o ten beton je potreba se docela starat 1-2dny(ja mel ve sklepe takze skoro nic nebylo potreba ale co jsem se bavil s dozorem ta muze byt problem. Za me bila vana super ale s mixem a firmou + tdi ktera uz to delal... na opravu tady nemate cas ani prostor u pasu date kdyztak jeste jednu vrstvu a muzete to delat na 5x tady mate smolika...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka

@jordik Ahoj , ako inspiraciu pozri sem, kde som robil pivnicu ja svojpomoce https://www.modrastrecha.sk/blog/stac... Pivnica je sucha , ale mal som problemy , osobne na tvojom mieste by som vytvoril hydroizolacnu vanu a mas svaty pokoj, vodoeodolny beton je zlozitejsia tema ale garantujem ti ze taky si nenamiesas a ani dovezeny z pumpy nebude fungovat (je o tom dost clankov na webe - nie je to take jednoduche) Ak mas nejake konkretene otazky tad odpoviem -
Odpovedať

@jordik tiež mám pivnicu vedľa domu celú v zemi väčšinou íl len predná strana má viditeľný múr ked to bolo vybágrované stále všetko sucho , po dokončení pivnice som ju v zime nemohol otvoriť, vnútri jazero, primrzli dvere, vykopal som tam jamu natečie tam asi 30l za deň ak viac prší a to je na použitie málo, no mám sklon z pivnice , stačilo vykopať na odtok do nižšieho miesta a voda uniká cez drážkovanú hadicu, takže ty to môžeš odčerpávať. ak to máš kam daťaspoň 10-15 m pred pivnicu i do zeme a koreňový systém
Odpovedať
@jordik - u nás máme íl minimálne 30 m. Po skúsenostiach s kotolňou pod domom sme pivnicu postavili nad úrovňou zeme. 1. Postavili sme vnútorný obvodový múr zo zetiek (veľké šamotové tehly, ale dájú sa použiť aj iné). 2. Potom sme postavili vonkajší obvodový múr. 3. Medzi múrmi sme nechali medzeru zhruba 1 m a do tej medzery sme navozili zem (íl) 4. Hore platňa, dole tiež zabetónované, ale iba jemne poter 8-10 cm 5. Na platni je tiež zem ako izolácia, ale už sa nepamätám aká hrúbka 6. Vpredu a vzadu po jednom vetracom otvore z 60 alebo 80 mm rúrok (na zimu do nich dám handry, aby nemrzlo) 7. Zhruba metrová vchodová chodbička a dvoje dvere Určite by sa to dalo vyriešiť aj inteligentnejšie, hlavne to vetranie a rozdeliť pivnicu na dve časti, ale prerábať to už nebudem, keď to takto funguje 40 rokov ... Naprojektovať to musíš skôr ako začneš 😃
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?