Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Pri stavbe domu nám vychádzal základový pás tesne… @cloockie25 Predpokladám, že ešte budete robiť drenáže, budete mať obkopané cca meter od tých základov. Teda bager si poradí...Odpoveď na príspevok od igor20030:
krompáč, lopata, sekera, zdvihak a peň je do hod… @igor20030 Ja som hodinu vyťahoval peň z jablone, ktorý mal priemer asi 12 cm. Toto za hodinu ručne nevytiahnu!Odpoveď na príspevok od igor20030:
krompáč, lopata, sekera, zdvihak a peň je do hod… @igor20030 by som sa pozrel ako to za hodinu das von. Takto velky koren je tak na pol dna 😃Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@cloockie25 Predpokladám, že ešte budete robiť d… @frantisekca proc by delal drenaz? Ten pozemek vypada ze je na rovine...Odpoveď na príspevok od raziel628:
@frantisekca proc by delal drenaz? Ten pozemek vy… @raziel628 Ak nebude drenáž, tak bude pravdepodobne riešiť odvodnenie strechy, ktoré musí niekam ísť (nádrž, vsak)... Na 99% tam bude kopať, takže nevidím dôvod sa tým zaoberať ručne. Sú zo stavbou na začiatku, bager tam budú mať ešte x/y krát, vyriešia to ním za 15 minút.Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Bager tam už bol, zaprel sa, ale peň sa ani nepoh… @cloockie25 Ako máte riešené zvody zo strechy v projekte? Kam má ísť tá voda?Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Bager tam už bol, zaprel sa, ale peň sa ani nepoh… @cloockie25 neviem co za bager alebo bagristu bol u vas, ale my sme odstranovali 50+ pnov z pozemku, a ine hrubky, nie take mensie ako mas ty, a nebolo pňa s ktorym by si neporadil... treba to aj dookola odkopat a porusit nejake korene a potom ho tahat von, chyba bola aj zrezat ho tak nizko pri zemi, keby ma aspon meter nad zemou tak by išiel lahsie vykyvat....na ten pripravok sa nespoliehajte...bude to s nim trvat roky...Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Zvody sú už zakopané a idú do vsakovacej jamy. Je… @cloockie25 Tak to je zvláštne, lebo z fotiek nevidno nič také, dokonca ste ani ornicu nedávali preč ...Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Bager tam už bol, zaprel sa, ale peň sa ani nepoh… @cloockie25 to je na dlhu trat na to sa vykaslite. Tu je priklad ako funguje taka freza na pen https://youtu.be/D4mtOuRcwBE?si=bzXt4... samozrejme su rozne velkosti. U nas na dedine asi 8 domov vedla v jari obec zrezala strom co mal priemer (nie obvod) pna viac ako meter urcite a s podobnou masinou ho sfrezovali tak, ze nebyt tych odfrezovanych "pilin" ani by nikto nechyroval, ze tam bol kedysi strom. Potom jedine bager, s takym pnom si musi poradit. Samozrejme cim mensi bager, tym viac si to potrebuje pripravit- odkopat, načať a tak.Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Bager tam už bol, zaprel sa, ale peň sa ani nepoh… @cloockie25 jako bagr co kopal zaklady nebyl schopen vykopnout tohle? Ano je naprd ze je kratky tak nejde pacit ale chce to okopat okolo trochu ale ted to bude na prd okolo tech zakladu.. na zahrabani se mohla pouzit hlina ze zakladu...Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Bager tam už bol, zaprel sa, ale peň sa ani nepoh… @cloockie25 Aj s tým prípravkom to bude trvať 2-4 roky, kým odhnije (záleží, či je to tvrdé drevo, alebo mäkké). Ale aplikovať to môžeš. Ak na tom mieste neplánuješ chodník, alebo niečo, čomu ten peň bude prekážať, tak ho tam môžeš kľudne nechať. On už nebude rásť. Ak tam niečo má byť, tak bude lepšie ho odstrániť.Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Pri stavbe domu nám vychádzal základový pás tesne… @cloockie25 koreň je už vykopaný?Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Pri stavbe domu nám vychádzal základový pás tesne… @dedo758 Vieš, čo v tom prípade znamená, že "časom vyhnije"? Bude to zopár desiatkov rokov. A keďže je pri múre - teda aj za odkvapom, tak ten peň tam bude tak dlho ako aj dom samotný. @cloockie25 Ten peň akože momentálne nepredstavuje priame nebezpečenstvo pre budovu, ale nechápem, že ste to nedali von úplne na začiatku stavby. Bolo by to na tom mieste trocha rozryté, ale bol by pokoj. Nepriamo však do budúcna je to perfektný zdroj húb, plesní, a kadejakých spor pre murivo. Ja by som taký peň hneď pri mojom dome netoleroval a aj teraz by som sa snažil dostať ho čo najskôr preč. Ale jedine mechanicky, žiadna chémia, či nedajbože huby - ako radia vyššie !Odpoveď na príspevok od cloockie25:
Pri stavbe domu nám vychádzal základový pás tesne… @cloockie25 Daj si otázku či to súrne potrebuješ dať preš alebo nie. Ak nie - napíl motorovou pílou X do hlbky cca 20 cm, zahádž zemou a nechaj taj, pomaly to uhnite. Ak sa náhliš - máš tak už betón takže niekoľkohodinová ručná práca podľa kondície :-). Alebo ak máš na to odfrézovať. Ale páčila sa mi aj tá hliva, nasypať s pilinami do toho X a príroda urobí svoje,Odpoveď na príspevok od petersd:
@dedo758 Vieš, čo v tom prípade znamená, že "časo… @petersd Aaale - mäkké drevo aj skôr. Tie tatranské spred dvadsiatich rokov už sú niektoré celkom pekne rozložené... ;-)Odpoveď na príspevok od cloockie25:
@igor20030 Nie, stále tam je. @petersd Vlhkosti… @cloockie25 Normálne že klasika, žiadne experimenty!... Obyčajný traktorbager, z vonkajšej strany peň poriadne okope a vytrhne. Niektorému z okopaných koreňov dakus možno pomôžeš aj sekerou a dobre. Peniaze, čo by si vopchala do nejakej chémie, či experimentu, a k tomu ešte aj čakala roky za výsledkom, dáš bagristovi, no konečný efekt bude jednoznačný. Ale peň daj jednoznačne preč od domu.