Drenazne rury pod zakladovu dosku

Dobry den, potreboval by som pocut nazor inych ludi. Planujem staviat dom vo svahu s pivnicami pod urovnou terenu na zakladovych pasoch, s 1 vrstvou strateneho bednenia vyplnene strkom hrubsim, na vrchu jemnesi vsetko zhuntnene. Na to mam v projekte podkladovy beton plus hydroizolacia a poton betovova doska. Sused ma varoval ze v starom dome mava v pivnici vodu pri velkych lejakoch. A ako to uz byva zacalo mi to srotovat v hlave a napadlo ma ci by som nedal este do toho zhutneneho makadamu vyspadovane drenazne rury aspon 5cm siroke. pospajal ich do spadu a v sklone terenu odviedol do trativodu. Samozrejme drenaz okolo zakladovych pasov budem davat tiez. Myslite, ze mozem tie drenazne trubky dat aj do zakladovej dosky do toho zhutneneho strku ? Ma to vobec daky funkcny ucinok alebo to si skor len tak predstavujem ze to bude mat daky efekt ? 😄 Dakujem za rady a nazory.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter_stv no pri lejaku tam skor tymi drenaznymi rurami vodu dostanes nez odvedies,
Odpovedať
tiez si myslim, ze tymi rurami len ulahcite vode, aby sa prave tam dostala.
Odpovedať
@peter_stv a sused sa pochvalil aj ako ma riesenu hydroiolaciu? Stacia po obvode drenaze pokialje m ich odviest.
Odpovedať
Keď je "veľký prietok" vody, táto premýva podložie, ktoré redne a stráca na pevnosti. Dom Ti bude sadať, pukať. V žiadnom prípade by som pod stavbu žiadne drenáže nedával. Jav "premývania" je aj jedným z dôvodov, prečo by sa nemali kopať studne blízko stavieb. Aj studňové pramene premývajú okolie a steny budov zvyčajne okolo studní praskajú.
Odpovedať
Dakujem za vase reakcie. C osa tyka suseda tak ma stray dom naozaj tam to mozno izolovali ak vobec dakym asfaltom predpokladam. Mna zaujalo prave toto video a to je vlastne hlavny dovod preco som o tom zacal uvazovat, udajne je to nieco ako odvetranie zakladov ale nenasiel som k tomu bohuzial viac informacii : https://youtu.be/rSxoVnpAVOg?t=35 No ked sa nad tym logicky zamyslim, tak vlastne ta voda by mala asi stekat po dazdi dole brehom cize aj ked naprsi vela tak sama o sebe ta voda aj tak bude stekat "dole kopcom" a nema preco dako ostavat v pivniciach pokial je dom dobre odizolovany. Ak by ste niekto mali s tymto skusenosti co je na videu alebo ste to uz niekedy videli budem rad za kazde info.
Odpovedať
@peter_stv na videu robia odvetranie proti radonu. To je úplne nieco ine.
Odpovedať
@andrejito_zemanito Aha, no tak myslim, ze tym padom mam jasno. Dakujem velmi pekne za vysvetlenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?