Čím siršia tehla tým lepšie ?

Ahojte stavbári. Ja som už tak zúfalý že potrebujem radu. Idem stavať dom akurát riešim základy ale neviem pre akú tehlu sa mi oplatí najviac aj ekonomicky investovať. Čo som pozeral tak väčšina ľudí ide do klasiky 30 tehla a 20 polystyrén. Mňa zaujíma otázka že prečo ? S každým či murár stavbár mi povie niečo iné nie som ja veľmi zástanca polystyrén preto skôr uvažujem nad nobasilom ale neviem ako to nakombinovať na projekte mám 44 brusenu tehlu a 6cm nobasil (tehlu brusenu zrejme termoBRIk som pozeral že o 0,30 majú tepelné R vyššie ako Heluz. aby som aj splnil A0 viem pozeral som aj 44-50 heluz brusena 2v1 kde nie je nutné zatepľovať ale ja som to vždy chcel "zakonzervovať" z vonka aspoň 5-10 cm nobasil. Na polystyrén som počul že keď si dáte 20 tak dosť počujete hlukot z vonka aj tepelnoizolačné vlastnosti má nobasil trocha vyššiu. Jeden známy mi povedal že zober si staré domy zato že sú hrubé steny je tam aj väčší chlad cez leto ja viem že to závisí od veľa faktorov ale neviem ako sa mám správne rozhodnúť. PS nad ytongom porfix som ani neuvažoval nakolko tehla je prirodnejsia aj keď áno viem že pri sieti sa lepšie narába so stenamy atd ale dnes sú už všelijaké brúsky na tehly tak v tom nevidím už dnes taký mínus. Za každú odpoved a radu budem veľmi vďační.
Odpovedať
Toto bolo zodpovedané v starších témach. Skúste pohľadať.
Odpovedať
napr. https://www.modrastrecha.sk/forum/obv... a veľa iných v časti fóra o murive
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

napr. https://www.modrastrecha.sk/forum/obvodove-…
@blacksr Ďakujem ale ja nehľadám 14 rokov staré informácie ale z tohto obdobia max rok-2 dozadu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od enek1:

@blacksr Ďakujem ale ja nehľadám 14 rokov staré …
@enek1 Fyzika sa nezmenila. Informácie spred 14 rokov sa stali štandardom. V tej dobe sa tomu ľudia smiali.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim. Šírka tehly zo statického hľadiska nebude mať pri bežnom rodinnom dome vplyv (ak sa bavíme 30 či 44cm). Pri akumulačnom hľadisku by to mohlo mať vplyv, ale či bude reálne poznat nejako významne je otázka. Potom už ísť rovno do železobetónu, kde sú tie hodnoty ešte inde a naviac stačí nejakých 15cm stena 😀 Osobne by som dal užšie steny a viac izolácie, keď celková šírka steny bude menšia ako pri samotnej tehle s nejakou nutnou izoláciou. Neverím totiž, že sa podarí eliminovať pri murovaní lokálne tepelné mosty. A ešte ďalšia vec - aj tak treba nejaké lešenie na fasádu a či tam bude tepelná izolácia 10 alebo 15 CM je vo finále jedno, ostatné vrstvy sú tam tiež. (Tu ma bude niekto chytať za slovíčka, áno cena polystyrénu (vaty) podľa hrúbky má vplyv, ale na celkovej cene stavby už je to jedno). Vo finále je to preferencia. Ono 50ky tehly s výplňou sú na trhu z nejakého dôvodu. A myslím najmä aby spĺňali normy pre tepelnoizolačné vlastnosti, aj bez zateplenia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od enek1:

Ahojte stavbári. Ja som už tak zúfalý že potrebuj…
@enek1 začnem od konca, v starých domoch s hrubými stenami je preto chladno, lebo taký dom je postavený z plných tehál, t.j je tam veľa hmoty, ktorá má veľkú tepelnú zotrvačnosť a tej mase tehál trvá, kým sa zohreje.. Ale zohreje.. A potom zasa na druhej strane jej oveľa dlhšie trvá, kým vychladne. Pri starom spôsobe kúrenia, ked sa kúrilo v sálavých peciach tie steny udržiavali stabilnejšiu teplotu aj počas kolísania teploty danej pece. Ked si však prišiel v zime v piatok do víkendovej chalupy, tak sa ti ju ani do pondelka nepodario vykúriť... Súhlasím s tvrdením, že tehla je prírodnejšia.. Moderná tehla je dutá a nenakuruje sa tak dlho, lebo je tenkostenná.. Avšak z dôvodu existenice rosného bodu pri zatepľovaní je vhodnejšie ísť skôr do tenšej steny a vačšej izolácie, ako hrubšieho muriva. Navyše ľahšie a rýchlejšie vykúriš daný priestor, skrátka dom lepšie reaguje na nastavenie termostatu. Čo sa týka tepelných strát, tie sa dajú zrátať zložením muriva a izolácie a v prípade, že bude hrubá murovka a tenká izolácia, tak pri tej istej tepelnej strate bude tenšia murovka a hrubšia izolácia lepšie reagovať na rýchlosť vykúrenia. Podobne bude reagovať aj klíma v lete.. No a už je to iba na tvojom uvážení
Odpovedať
Akoby Porfix, či Ytong neboli prírodného pôvodu 😂 Môže napísať len človek, čo žije v krčmových dristoch. A už xy-krat tu zodpovedané, najekonomickejšia varianta je čo najtenšie murivo a na to zateplenie, konkrétne EPS. Napríklad preto máme v projekte 25+25.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@enek1 začnem od konca, v starých domoch s hrubým…
@zicher Ja som zas počul že vzduch je najlepší izolant preto tie tehly majú aj medzery a čím širšia tehla tým viac medzier že lepšie izoluje
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@enek1 začnem od konca, v starých domoch s hrubým…
@zicher v starých domoch je chladno preto, že tie hrubé múry ťahajú chlad zo zeme + zvyčajne nemajú žiadnu izoláciu pod podlahou.
Odpovedať
Dajte si to na papier a držte sa faktov. Tie rôzne ultramega špeciálne hrubé materiály majú cenu za kubík oveľa vyššiu, ako bežné stavebné materiály a pritom si človek kupuje len viac vzduchu a krehkejší materiál. Ja som si robil v exceli rôzne porovnávania, kde som riešil od statiky, cez celkovú lambdu, až po náklady na lepenie izolácie a cenu krabíc a konzol Kopos v izolácii. Jednovrstvové murivo je ekonomický nezmysel, mne sa na poschodový dom ako najoptimálnejšie riešenie javila kombinácia 25cm nosné murivo a 25cm eps. Malo to okrem iného výhodu aj pri montáži vonkajších žaluzí. Projektant mi ešte poradil vychytávku-predsadiť okná smerom von o cca polovicu okenného profilu, urobil som to bez špeciálnych konzol, vymuroval som posledný rad muriva pod oknami z 30cm kvádrov. Bývame už 10 rokov a dom s plochou 230m2 a 23 oknami nás stojí pri 5 ľuďoch menej, ako byt 68m2 vo dvojici.. PS Nestaval som z tehly, lebo viem ako sa robia inštalačné práce a akú veľkú výhodu má pri nich pórobetón voči krehkej tehle..
Odpovedať
@enek1 ano, vzduch je dobrý izolant, ale iba v prípade, že sa nepohybuje.. Preto je lepší izolant polystyrén, alebo minerálna vata, tam sa pohybuje výrazne menej a je ho tam na pomer hmotnosti k objemu oveľa viac, ako vo veľkých dutinách tehly. A prečítaj si niečo o rosnom bode, kde sa nachádza a ako s ním pracovať. Poskladáš to potom v hlave zrozumitelnejšie. Tepelný prechod určuje koeficient a to je exaktné číslo a nie iba jedna babka povedala.. Nespoliehaj sa len na nejaké vzduchové medzery v tehle, čísla ti napovedia viac. Ja netvrdím, že moderná tehla neizoluje, práve naopak. Ja tvrdím, že narábaj s číslami a faktami. igor256 nenamietam, aj zem je zodpovedná za tepelnú zotrvačnosť, ide ruka s rukou spolu s múrmi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od enek1:

@zicher Ja som zas počul že vzduch je najlepší iz…
@enek1 za mňa je ideálna skladba železobetónová stena a na tom minerálna vlna. Ale to už človek úplne nevie svojpomocne robiť a dlhšie to trvá než murovaná stena. Taktiež sa musí rátať z nejakými vecami už vopred, inak človek bude veľa sekať a rezať. Ak to má byť ekonomickejšie hľadisko, tak tehla 30cm a na to izolácia. Polystyrén je lacnejší, preto sa väčšinou používa.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@enek1 za mňa je ideálna skladba železobetónová s…
@marsdm no ved toto.. skús potom robiť do takej betonovej steny elektorišntaláciu, prípadne nebodaj nejaké potrubia. Tam treba naozaj počítať s každou zásuvkou, alebo otvorom.. A božechráň, aby počas stavby nebolo treba meniť, alebo prispôosobovať nejaký stavebný otvor, či už dvere, okno, alebo komín.... Každý stavebný materiál má svoje plusy, aj mínusy.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od enek1:

Ahojte stavbári. Ja som už tak zúfalý že potrebuj…
@enek1 veľmi málo si čítal,hrúbka múru len z pohľadu statiky čo najtenšia a hrúbka všetkých vonkajších ochladzovacích miest podľa programu, z pohľadu vykurovania je úspornejší poschodový, z pohľadu luxusu prízemný
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@marsdm no ved toto.. skús potom robiť do takej b…
@zicher videl si stavať panelové domy z iného materiálu ako železobeton?a neseká sa takmer vôbec , panely sú dopredu pripravené pre všetku inštaláciu
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od enek1:

Ahojte stavbári. Ja som už tak zúfalý že potrebuj…
@enek1 široká tehla sú len samé "výhody"" napr. : -problematické zabezpečenie vzduchotesnej obálky domu... ( https://www.modrastrecha.sk/forum/ele... ) -podpriemerné tepelno izolačné vlastnosti -vysoká cena "tehla je prirodnejsia"🤭...obsahuje okrem hliny aj piliny a celulózo-papierenské kaly.....výroba je extrémne energeticky náročná
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

Dajte si to na papier a držte sa faktov. Tie rôz…
@stowasser Už si dával na okná pásky, alebo ešte klasika - Pur pena? Premýšľal som aj ja o tom, keďže murivo 25 a okno z toho zoberie cca 8, sadroš zas nadženie cca 1,5, takže parapety cca 20 z vnútra a zvonku 28 mi príde zvláštne... By som okná vysunul o polovicu, bolo by to fifty fifty. Len neviem ako potom s tou paropriepustnou páskou z vonkajšej strany. Tie profily na predsadenú montáž sú dosť drahé, do toho nepôjdem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@stowasser Už si dával na okná pásky, alebo ešte…
@frantisekca Pásky z obidvoch strán, aj expanzné butylové pásky, aj špeci fólia pod hs portál.. bolo toho veľa, nechal som si poradiť od známeho pána z N.Zámkov. Okná som chcel mať cca v strede, aby som mal +/- rovnako široké parapety z obidvoch strán, čo sa aj podarilo. Pod kastlík externých žaluzii som dával 9cm pur panel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?