idem stavat dom a chcem dat 380 mm solbet a asi este na to nejaky polystiren ale aky???kto mi moze pomoct poradit????budem vdacny za kazdu radu....niekto vravi ze to uz netreba zateplit....alebo ze tensi mur a hrubsi polystireeen....co vy na to????diki :) :)
ja som skor za hrubsi mur a tensi EPS.....ja som planoval 38 cm solbet a na to 10 cm EPS....no ale na to som tu pisal aby ste mi poradili...zatim diki....a musim dat hrubsie kedze ide o bungalov a budu to obvodove mury a strecha je sedlova...ine by to bolo keby bola vaznikova... :-) :-) :-)
@topvideo Minimálnu šírku steny určí statik. Optimálna hrúbka zateplenia závisí od ceny tepla, ceny izolácií, uvažovanej dobe návratnosti a dennostupňov vykurovania. Orientačne 40 cm EPS pre priame vykurovanie elektrinou, 30 cm EPS pre kúrenie plynom KK. Od toho sa odpočíta izolačná schopnosť porobetónu, napríklad 25 cm solbetu izoluje ako 10 cm EPS. Takže napríklad 25 cm solbet + 20 cm EPS + KK plyn. Podobne to je aj s izoláciou strechy a podlahy. V streche môže byť lacnejšia izolácia, pod domom je zas teplejšie (menej dennostupňov), tak pre plyn sa napríklad oplatí 50 cm kamennej vlny do strechy a 20 cm EPS do podlahy.
@topvideo Zabuduj si do domu nejakú akumulačnú hmotu aby sa ti neprehrieval v lete dom. Kvalitný je železobetónový strop. Ak ho porovnáš s montovaným dreveným stropom, na ktorý musia ísť klieštiny, dosky, sadrokartón, kročajová izolácia... tak vyjde porvnateľná cena.
Veľa peňazí sa dá ušetriť aj dispozíciou, aby neboli v dome zbytočné priestory, steny a podobne. Skús zverejniť dispozíciu a ftoku katastrálnej mapy, ak chceš pomôcť aj s tým.
@topvideo Nejde o označenie NED alebo PD, ale optimalizáciu nákladov. 35 cm v streche bude tiež dobré, najväčší rozdiel v nákladoch je pri tenkých izoláciách. Pri 10 cm v podlahe bude tiež obývateľný dom, ale škoda nedať aspo 15 cm :-)