75% vlhkosť v dome

Profilova fotka
Zdravim vas, chcel by som sa opýtať. Máte nejaké tady na zníženie vlhkosti v dome?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejb96:

Zdravim vas, chcel by som sa opýtať. Máte nejaké …
@matejb96 Iste. Vetrať. Rekuperácia není? Klimatizácia? A existujú ešte odvlhčovače (kompresorové), na bazoši asi okolo 100-200€.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@matejb96 Iste. Vetrať. Rekuperácia není? Klimat…
@frantisekca to sme v starom dome, rekuperacia nieje, klímu nemáme. Vetrať -vetrame. Počasie mi ukazuje vlhkosť 86%
Odpovedať

@matejb96 Teraz je všeobecne vlhký vzduch aj vonku. Rekuperacia situáciu ešte zhoršuje. Klima výrazne pomáha, ale chladi. Kompresorovy odvlhcovac pomaha menej efektivne, ale zato nechladi. Volba je na vas.
Odpovedať
@matejb96 A teda dalsia vec, cim teraz ta vlhkost vadi? Ved rosenie pri vonkajsoch teplotach teraz nehrozi.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@matejb96 A teda dalsia vec, cim teraz ta vlhkost…
@kejsix bojim sa že tu začne kvitnúť pleseň.
Odpovedať
Teraz je teplo, plesnivieť ti steny nebudú.
Odpovedať

@matejb96 v kamennom starom dome fungujeme s odvlhčovačom. Treba kúpiť taký, aby stíhal tie m2, ktoré máš a je to aspoň u nás naozaj veľký rozdiel. Aj v týchto teplotách a vlhku, keď zapnem odvlhčovač, tak úplne iná pocitová teplota.
Odpovedať
no vám by sa tam hodila rekuperácia, v starých domoch to tak býva. z čoho je postavený? alebo ešte kúpte tie lapače vlhkosti či ako sa to volá.
Odpovedať

@matejb96 najviac vetraj vtedy ked je vonku teplejšie pri slnku , väčšinou síce zamračené dážd ale občas zasvieti , je pomerne teplo a plesne teraz ozaj nehrozia, vnútornú vlhkosť s varenia použi odsávač pár mám stále nastavenú teplotu na kúrenie na 22-23 teraz kúrenie málokedy zapína, dosť tepla je z aktívneho bývania
Odpovedať
Profilova fotka
Rozhodne nesusit prádlo v dome. Pri varení používať pokrievky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankazb:

Rozhodne nesusit prádlo v dome. Pri varení použív…
@jankazb ako zabráni pokrievka odparovaniu z hrnca? nezabráni ani z tlakového akurát sa odparuje postupne ,jedine sa zvýši teplota v hrnci, tým sa šetrí energia, pri varení i tak musíš dávať pokrievku dole ináč nepomiešaš , prebytočnú paru najlepšie odsávať do komína aj ked s tým ujde i teplo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janula_be:

no vám by sa tam hodila rekuperácia, v starých do…
@janula_be rekuperacia v lete ZVYSUJE vlhkost
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@jankazb ako zabráni pokrievka odparovaniu z hrnc…
@duzu tak pokrievka nespomalí vyparovanie ???....no to je zase perla.......🤭😅🤣
Odpovedať

@matejb96 teraz sa tam robil poter nie? Takže vlhkosti je tam veľa a treba vetrať. Keď sa na jeseň zakúri, tak sa možno ešte nejaká vlhkosť vyparí, takže zas len vetrať.
Odpovedať

@duzu na pokrievke kondenzuje zospodu para, ktora by inak isla do priestoru
Odpovedať

@duzu Tá voda na pokrievke zospodu, keď ju zodvihneš, je podľa Teba čo?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od haciendman:

@duzu na pokrievke kondenzuje zospodu para, ktora…
@haciendman pokrievka slúži na to aby sa rýchlejšie ohriala voda v hrnci, ide viac energie do hrnca ako do okolia,tým sa šetrí energia, odparí sa akurát menej pary ako bez nej, ale nezabráni úplne unikanie pary do okolia, aby sa nezvýšila vlhkosť v miestnosti musí sa odsávať uniknutá para najlepšie do komína a tie ostatné drísty si nechajte pre seba
Odpovedať

@haciendman pokrievka slúži na to aby sa rýchlejš…
@duzu Ty si celý dríst, veď nik nepíše, že to zabráni na 100%... Ty si normálne vytvoris sam hovadinu a potom ju vyvracias 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@duzu Ty si celý dríst, veď nik nepíše, že to zab…
@kejsix aká "hovadina" - nepravda je v prvom príspevku?
Odpovedať
Profilova fotka
@matejb96 v starych domoch je v lete vlhkost nad 70 bezna (aj to by som si overil nejakym ciachovanym vlhkomerom, nie cinskou hrackou za 5e) a riesit to netreba. Bezne vetrat, ak sa da nesusit pradlo v interieri a obcas zakurit v krbe/sporaku (ak je). V zime je to ina pesnicka, ak su studene steny (da sa odmerat IR teplomerom alebo kontaktnym) a teplota stien je <15c, treba to riesit. Ak sa denne kuri, vetra a nesusi sa v interieri, aj v starom dome je bezna vlhkost v zime 50%. Ak je vonku vlhkost 85%, tak velmi nema zmysel mat cely den otvorene okno :). Vlhkost vzduchu je pri vzniku plesni len jeden z faktorov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankazb:

Rozhodne nesusit prádlo v dome. Pri varení použív…
@jankazb tak toto podla mna, ze uplne minimalne ovplyvni vlkost v dome. to by museli doma vyvarat kazdy den jak v zavodnej kuchyni.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@matejb96 v starych domoch je v lete vlhkost nad …
@mgx Aj čínska hračka odmeria. Má síce väčšiu toleranciu merania (a tá tolerancia sa môže nachádzať aj v lepšom intervale než má ciachovaný), ale pre naše potreby to stačí
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd rozptyl 20% nepovazujem za meranie, ale za generator nahodnych cisiel :). Ale niekomu staci cislo v intervale 30-90 a jediny parameter je cena :)
Odpovedať
ja si myslím, že toto by sa dalo v pohode vyriešiť rekuperáciou. s vlhkosťou si poradí jedna radosť. to už je teraz samozrejmosť by som povedala.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dara_777:

ja si myslím, že toto by sa dalo v pohode vyrieši…
@dara_777 rekuperácia teraz nasaje ešte vlhkejší vzduch ako je vnútri, aspoň u mňa teraz prší denne a vysoká vlhkosť, vnútri je teplejšie a preto menšia vlhkosť,
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@matejb96 teraz sa tam robil poter nie? Takže vlh…
@marsdm anopoter sa robil
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?