Diskusiu odoberájú 2 ľudia

Železničné podvaly

Ahojte, nejaké tipy ako najjednoduchšie píliť železničné podvaly tak, aby sme nezničili motorovú pílu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michaela_ceretkova:

Ahojte, nejaké tipy ako najjednoduchšie píliť žel…
@michaela_ceretkova najjednoduchšie je ich nepíliť a ani nepoužívať.. Sú dechtované, škodia zdraviu, pri spaľovaní ovzdušiu, smrdia na slnku a zamorujú prostredie.. Ak ich pílite a spaľujete, tak plnia svoju funkciu. Zadechtovávajú kachle, komín, ničia píly aj kotúče. To je ich druhotná úloha pri likvidácii. Škodiť.
Odpovedať
neviem prečo by si mala ničiť motorovu pílu, jediné kovové časti sú na koncoch podvalu také mriežky kovové a jedna skrutka na vrchu podvalu ktorá značí vrchnú stranu. Ako už bolo spomínané staré žel. podvaly sú napúštané dechtom ktorý slnko vytahuje na povrch smrdí to a vytvára to taky lepivý maz.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od albinzs:

neviem prečo by si mala ničiť motorovu pílu, jedi…
@albinzs akurát bolii napúšťané olejom a decht sa tvorí ked horia, podobné boli i stlpy el. napätia alebo pre zavesenie vodičov pre tel
Odpovedať
Jeden známy ich pred 30 rokmi narezal na 15 cm kusy a naukladal do zeme ako príjazdové pásy od brány do garáže. Držia dodnes... :)
Odpovedať
Nik kto vie o čom sú ich nebude píliť vlastnou reťazovkou a ak - starou reťazou na odpis.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Jeden známy ich pred 30 rokmi narezal na 15 cm ku…
@dedo758 to nemusel ani rezať stačí poukladať aby po tom prešla pneumatika, ale u nás v okolí ich už dávno nieto ,ako zmizla para, posledné boli na píle uzkokoľajka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@dedo758 to nemusel ani rezať stačí poukladať a…
@duzu Robil na železnici, zohnal. Poukladané sú letokruhmi nastojato, lebo tri strany boli otlačené od kameňov zo zvršku, tak sú pekne rezanou stranou nahor/nadol... :)
Odpovedať

@duzu Robil na železnici, zohnal. Poukladané sú l…
@dedo758 mne tam niekedy robil výpravcu jeden starký mal z toho postavené chlievy a býval zdarma v žel. domčeku , prešiel cez dvere a bol v práci, v zime ked zamrzla zem sa triasli i šálky bol blízo trate, našťastie v noci tadiaľ vlaky jazdili málo
Odpovedať
Real som ich normálne motorovou pílou. Jediné čo som zničil bola reťaz, ale s tým som počítal
Odpovedať
Prastarý otec boli kedysi železničiar. Tiež vedeli zohnať. Podvaly, alebo ako sa u nás hovorilo "švale", oni používali ako podlahu ("plánky") v chlieve pod dobytok, prasa. Za môjho detstva som bol asi len raz pri tom, keď sa niektoré vymieňali. A tie použité, keď vyschli, sa pri pílení dreva, smrekovej metrovice, na kúrenie, rezali vždy na konci, keď už bola kotúčová píla skoro KO. Tie už ju dorazili úplne a nie vždy sa aj všetky podvaly dorezali. A toho smraduuuu pri tom🙂 Ale - to bolo detstvo...🙃
Odpovedať

Prastarý otec boli kedysi železničiar. Tiež vedel…
@dedo758 nie "švele" problém bol ked sa to pálilo , smrad v celej ulici , starký to nemusel páliť mal všetko zdarma , ale ti mali tuhí koreň , prastakých som nepoznal ani jedného , jeden sa odsťahoval do USA i s prababkou videl som len na obrázku nebola ani foto a mali byť 4 , poznal som 2 prababky jedna 13 detí a druhá umrela ked som mal 12, 2 už nežili
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michaela_ceretkova:

Ahojte, nejaké tipy ako najjednoduchšie píliť žel…
@michaela_ceretkova píľ to normálne motorovou pílou ak potrebuješ, kúpa novej reťaze ťa nezruinuje 13-20€, píle sa nič nestane a veľmi pravdepodobne ani reťazi
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@michaela_ceretkova píľ to normálne motorovou píl…
@foox mám s tým svoje skúsenosti. Chce to silnú pílu, tie švelere sú z veľmi tvrdého dreva a zčasti aj skamenené, vtlačené nepovšimnuté úlomky kameňa urobia z reťazou krátky proces.. Ked som to pílil večer, normálne z toho lietali iskry. Obyčajná reťaz je raz-dva kaput, Existujú aj karbidové tvrdené reťaze, ale sú asi 3x drahšie a veľmi zle sa brúsia.. Z môjho poľadu tie švelere nestoja za to. Je to hunus čuchať, páliť, rezať skladovať a všeobecne manipulovať s tým. Ja kúrim v obývačke krbom, stačí priniesť do obyvky kus podvalu a smrad tri dni nevyvetráte.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@foox mám s tým svoje skúsenosti. Chce to silnú …
@zicher som bývalý železničiar, viem aj rezať pílou, dokonca som nedávno podvaly doma rezal a to malou elektrickou makitou, tak viem svoje. Ide to ako nič. Reťaz tiež v pohode, stačilo pribrúsiť, však si miesto rezu očistím ak treba, to dá rozum nie? Napokon, nevieme, čo s tým chce ďalej robiť, či páliť alebo použiť, to je jej vec
Odpovedať
Profilova fotka
Drevené železničné podvaly sú napustené chemikáliami, ktoré majú toxické, karcinogénne a environmentálne škodlivé účinky. Krezol, Chromovo-arséniovo-kadmiumová (CCA) soľ, pentachlórofenol.. Tieto látky sú vysoko toxické a môžu predstavovať vážne zdravotné a environmentálne riziká.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?