Zakladanie travnika

Ahojte, na jar by som chcel dat konecne do poriadku travnik okolo nasej novostavby. Planujem spatnou frezou pripravit teren na vysev travy. Odporucali mi, aby som cca 3-4 tyzdne pred pouzitim frezy vypalil burinu a ten bordel co tam doteraz rastol. Toto mam v plane spravit hned v zaciatkom/v polke marca. Viete mi odporucit nejaky postrek? Budem musiet striekat aj okolo vyvysenych zahonov, kde pestujeme zeleninu a trosku mam respekt pred tym postrekom. Vopred dakujem za rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od johnyo:

Ahojte, na jar by som chcel dat konecne do poriad…
@johnyo odporúčajú ti totálny herbicíd na bázre Glyphosateu ... Tých je viac značiek, klasika Roundup, Kaput Green, glyfogan super atd ... Všetky účinkujú rovnako, platíš v podstate len za značku ... Do tela "rastliny" sa to dostáva len cez zelené listy ... Takže burina musí byť trocha vyrastená .... Ak to nenastriekaš priamo na niečo zelené v záhone, tak sa tam nič nestane ... Akurát som trocha skeptický k postupu - tj, najprv nastriekať a potom pracovať so spetnou frézou ... Tá ti rozomelie podklad a po úprave ti tam burina začne klíčiť odznova ... Ja osobne by som to najskôr upravil s tou frézou a až potom aplikoval totálny herbicíd ... PS: Aplikovať sa musí za sucha a čím väčšie slnko svieti, tým je to účinnejšie ...
Odpovedať
ak chces mat najlepsi vysledok, tak treba totalny herbicid aplikovat na co najvacsiu listovu plochu, a cakat, kym vyhynu aj korene buriny, potom to preorat, nechat burinu zas vyrast a aplikovat herbicid znova. Pod 10°C nema vyznam aplikovat herbicid, lebo nebude tranportovany do korenov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubk0:

@johnyo odporúčajú ti totálny herbicíd na bázre G…
@lubk0 ten postup ze najprv vystriekat a az potom pouzit frezu mi odporucili nezavisle od seba 2 firmy co som oslovil...sam veru neviem...uvazujem takto - najprv sa to postrieka totalnym herbicidom, potom sa to prejde frezou upravi sa este povrch a nasledne zasejem travu a potom ked tam bude rast este bordel tak to postriekam niecim len proti tomu bordelu
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

ak chces mat najlepsi vysledok, tak treba totalny…
@zita19 2x to pouzit nie je zly napad, dakujem
Odpovedať

@lubk0 ten postup ze najprv vystriekat a az potom…
@johnyo ja vychádzam len zo svojich skúseností ... Ja som síce kládol koberec, ale postup je plus mínus rovnaký ... Najskôr som to postriekal totálnym herbicídom a keď to vykapalo, použil som spätnú resp. pôdnu frézu ... Pozemok som potom zarovnal, vyhladil a chcel som objednávať koberec ... No po cca týždni mi tam takmer všade vyrašila nová burina ... Tak som ju nechal podrásť, prestrekol som to znova a až následne som kládol koberec ... Takže z tohto pohľadu, ak by som to mal robiť ešte raz, tak buď by som to robil rovnako, alebo by som striekal len raz po zfrezovani a vyrovnani pozemku ... Pri raste novej trávy môžeš použiť už len selektívny herbicíd (nie totálny) ktorý ale nemá ani zdaleka takú účinnosť a hlavne, na trávnaté buriny nezaberá ... A rovnako tak je drahší ... Neviem, aká je "skladba" buriny, ale teda, radšej by som to 2 krat obstriekal tým "totálnym" ...
Odpovedať
Profilova fotka

Ahojte, na jar by som chcel dat konecne do poriad…
@johnyo Záleží, či budeš navážať hlinu alebo nie.. lebo ak áno, na Roundup sa vykašli; bodliaki a burinu pokos; vyvez, čo sa dá a navoz hlinu. Aspoň ju koreňami a zvyškami buriny pohnojíš. Pravideľné kosenie trávnika (takzvané "šmirglovanie" :) ) zabráni, aby burina a bodliaky znova vyrástli. Btw. som mal tak premnoženú burinu a hrubú, 1,5 m bol priemer, že som zlomil kosu. Niekde pomohla len hrubá sila (sekera). Roundup som neaplikoval a nemal som žiadne problémy - teda až na krtkov, ale to je iná téma..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@johnyo Záleží, či budeš navážať hlinu alebo nie.…
@gadefox navazat uz nemam v plane uz len podosypam preosiatou zeminou kde bude treba
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox navazat uz nemam v plane uz len podosypa…
@johnyo Potom máš dve možnosti: 1) ten Roundup, ale pozor na to, že vietor zvykne fúkať, aby si nezavraždil niečo u susedov - čiže to striekaj skoro ráno, keď býva bezvetrie.. 2) alebo to riskneš a preorieš, povyberáš čo sa dá, vyhladíš hrablami, zaseješ, válcom udupeš (na to nezabudni) a budeš dúfať, že tráva vyrastie skôr. Burina nenávidí, keď je často kosená, tráva to naopak zbožňuje - takže potom, keď už sa tráva chytí, vyhral si: mladé výhonky buriny pokosíš a zvyšok zadusí tráva. Ja by som Roundup nepoužil, aj kamarát záhradník je proti (peniaze, ekológia) a riskol to - zase to semeno nie je až tak drahé, že na jeseň nemôžeš preosiať nejaký kúsok, ktorý nevyšiel. Roundup je istota. Je to na tebe. A na koberec sa IMO vykašli tiež - jediná výhoda je, že máš trávnik na druhý deň.. je to prešľachtené.. ..ale zase ak by si dal koberec, tak nemusíš čakať, či sa chytí tráva a s burinou nebudú 100% problémy, pretože tam len treba posilniť korene kosením..
Odpovedať
@johnyo nedelejte si z toho tezkou hlavu ve finale je to uplne jedno. Ten roundup klidne pouzijte klidne vickrat ono spousti plevelu prvni davka nezabije (jinak neaplikovat pred destem a na ostrem slunci - pripravek uschne a nemusi se vstrebat). Dalsi vec ze budete mit v zemi mraky semen/nevyrostleho plevele na ktery herbicid nezabere takze vam plevel stejne vyroste. Ten ale vetsinou znicite pravidelnou seci. Dale pokud muzete jit trochu nahoru se zeminou, po pruchodu frezou doporucuju co to pujde pridat kremiciteho pisku(pokud nemate piscitou zeminu), dost pomuzete budouci kvalite travniku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od raziel628:

@johnyo nedelejte si z toho tezkou hlavu ve final…
@raziel628 aj vam dakujem za radu, piesok planujem tiez pouzit este mi zostala kopa z minuleho roku, ked nam robili zamkovu dlazbu
Odpovedať

@raziel628 aj vam dakujem za radu, piesok planuje…
@johnyo nevim co mate za typ zeminy (jilova nebo piskova ci neco mezi) a kolik pisku vam z dlazdeni zustalo ja daval cca 30% pisku do zahradni zeminy a po dvou letech aerifikace s 800kg na 100m2...
Odpovedať

@johnyo nevim co mate za typ zeminy (jilova nebo …
@raziel628 zemina je ilovita a toho piesku nemam zas tak vela len sa ho potrebujem zbavit
Odpovedať

@raziel628 zemina je ilovita a toho piesku nemam …
@johnyo to jsem si myslel proto jsem uvedl trochu mnozstvi co je potreba. U vas v jilu by to chtelo aspon 20-50% pisku v 20cm ale chapu ze ke to nerealne. Bohuzel pak to chce pocitat ze travnik bude mit problem zakorenit a bude spatne snaset vedra, vetsi spotreba hnojiva(protoze se to v jilu nezasakne a odtece atd... za zvazeni pak stoji zda neudelat nekde kde se clovek bude valet 20-50m2 pekneho travniku (vymena hliny/ vetsi mnozstvi pisku) a na oststni se "vykaslat"...
Odpovedať

@johnyo to jsem si myslel proto jsem uvedl trochu…
@raziel628 uvidim...vyskusam to co mam naplanovane a ked to nebude mat ziaduci efekt tak potom vyskusam este nieco naviac...sused tomu moc usilia nevenoval a ma peknu travu
Odpovedať
Profilova fotka

@raziel628 aj vam dakujem za radu, piesok planuje…
@johnyo Aj ja som sa zbavil "kopy" piesku tak, že som ju lopatou porozhadzoval po hline. Geologické sondy a vedecké prepočty koľko treba piesku na trávnik som vôbec neriešil. Predpokladám, že ti nezostalo 5 kubíkov piesku..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@johnyo Aj ja som sa zbavil "kopy" piesku tak, že…
@gadefox to su max 2 kubiky :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@gadefox to su max 2 kubiky :D
@johnyo detto u mňa.. Takže lopata: naberieš, a potom ako keď kosíš to rozprášiš. :)
Odpovedať
ak chceš vypáliť burinu pred úpravou terénu, môžeš použiť totálny herbicíd na báze glyfosátu, napr. Roundup, Touchdown Quattro, ...
Odpovedať
Nie každy to tak prežíva ako ja, že som nechal naviesť 3 tatrovky piesku pod nový trávnik cca 600m2. Ale nebol to žiaden špeciálny druh, len obyčajný žltý z najbližšieho zdroja.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?