Odpoveď na príspevok od johnyo:
Ahojte, na jar by som chcel dat konecne do poriad… @johnyo odporúčajú ti totálny herbicíd na bázre Glyphosateu ... Tých je viac značiek, klasika Roundup, Kaput Green, glyfogan super atd ... Všetky účinkujú rovnako, platíš v podstate len za značku ... Do tela "rastliny" sa to dostáva len cez zelené listy ... Takže burina musí byť trocha vyrastená .... Ak to nenastriekaš priamo na niečo zelené v záhone, tak sa tam nič nestane ... Akurát som trocha skeptický k postupu - tj, najprv nastriekať a potom pracovať so spetnou frézou ... Tá ti rozomelie podklad a po úprave ti tam burina začne klíčiť odznova ... Ja osobne by som to najskôr upravil s tou frézou a až potom aplikoval totálny herbicíd ... PS: Aplikovať sa musí za sucha a čím väčšie slnko svieti, tým je to účinnejšie ...Odpoveď na príspevok od lubk0:
@johnyo odporúčajú ti totálny herbicíd na bázre G… @lubk0 ten postup ze najprv vystriekat a az potom pouzit frezu mi odporucili nezavisle od seba 2 firmy co som oslovil...sam veru neviem...uvazujem takto - najprv sa to postrieka totalnym herbicidom, potom sa to prejde frezou upravi sa este povrch a nasledne zasejem travu a potom ked tam bude rast este bordel tak to postriekam niecim len proti tomu bordeluOdpoveď na príspevok od zita19:
ak chces mat najlepsi vysledok, tak treba totalny… @zita19 2x to pouzit nie je zly napad, dakujemOdpoveď na príspevok od johnyo:
@lubk0 ten postup ze najprv vystriekat a az potom… @johnyo ja vychádzam len zo svojich skúseností ... Ja som síce kládol koberec, ale postup je plus mínus rovnaký ... Najskôr som to postriekal totálnym herbicídom a keď to vykapalo, použil som spätnú resp. pôdnu frézu ... Pozemok som potom zarovnal, vyhladil a chcel som objednávať koberec ... No po cca týždni mi tam takmer všade vyrašila nová burina ... Tak som ju nechal podrásť, prestrekol som to znova a až následne som kládol koberec ... Takže z tohto pohľadu, ak by som to mal robiť ešte raz, tak buď by som to robil rovnako, alebo by som striekal len raz po zfrezovani a vyrovnani pozemku ... Pri raste novej trávy môžeš použiť už len selektívny herbicíd (nie totálny) ktorý ale nemá ani zdaleka takú účinnosť a hlavne, na trávnaté buriny nezaberá ... A rovnako tak je drahší ... Neviem, aká je "skladba" buriny, ale teda, radšej by som to 2 krat obstriekal tým "totálnym" ...Odpoveď na príspevok od johnyo:
Ahojte, na jar by som chcel dat konecne do poriad… @johnyo Záleží, či budeš navážať hlinu alebo nie.. lebo ak áno, na Roundup sa vykašli; bodliaki a burinu pokos; vyvez, čo sa dá a navoz hlinu. Aspoň ju koreňami a zvyškami buriny pohnojíš. Pravideľné kosenie trávnika (takzvané "šmirglovanie" :) ) zabráni, aby burina a bodliaky znova vyrástli. Btw. som mal tak premnoženú burinu a hrubú, 1,5 m bol priemer, že som zlomil kosu. Niekde pomohla len hrubá sila (sekera). Roundup som neaplikoval a nemal som žiadne problémy - teda až na krtkov, ale to je iná téma..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@johnyo Záleží, či budeš navážať hlinu alebo nie.… @gadefox navazat uz nemam v plane uz len podosypam preosiatou zeminou kde bude trebaOdpoveď na príspevok od johnyo:
@gadefox navazat uz nemam v plane uz len podosypa… @johnyo Potom máš dve možnosti: 1) ten Roundup, ale pozor na to, že vietor zvykne fúkať, aby si nezavraždil niečo u susedov - čiže to striekaj skoro ráno, keď býva bezvetrie.. 2) alebo to riskneš a preorieš, povyberáš čo sa dá, vyhladíš hrablami, zaseješ, válcom udupeš (na to nezabudni) a budeš dúfať, že tráva vyrastie skôr. Burina nenávidí, keď je často kosená, tráva to naopak zbožňuje - takže potom, keď už sa tráva chytí, vyhral si: mladé výhonky buriny pokosíš a zvyšok zadusí tráva. Ja by som Roundup nepoužil, aj kamarát záhradník je proti (peniaze, ekológia) a riskol to - zase to semeno nie je až tak drahé, že na jeseň nemôžeš preosiať nejaký kúsok, ktorý nevyšiel. Roundup je istota. Je to na tebe. A na koberec sa IMO vykašli tiež - jediná výhoda je, že máš trávnik na druhý deň.. je to prešľachtené.. ..ale zase ak by si dal koberec, tak nemusíš čakať, či sa chytí tráva a s burinou nebudú 100% problémy, pretože tam len treba posilniť korene kosením..Odpoveď na príspevok od raziel628:
@johnyo nedelejte si z toho tezkou hlavu ve final… @raziel628 aj vam dakujem za radu, piesok planujem tiez pouzit este mi zostala kopa z minuleho roku, ked nam robili zamkovu dlazbuOdpoveď na príspevok od johnyo:
@raziel628 aj vam dakujem za radu, piesok planuje… @johnyo nevim co mate za typ zeminy (jilova nebo piskova ci neco mezi) a kolik pisku vam z dlazdeni zustalo ja daval cca 30% pisku do zahradni zeminy a po dvou letech aerifikace s 800kg na 100m2...Odpoveď na príspevok od raziel628:
@johnyo nevim co mate za typ zeminy (jilova nebo … @raziel628 zemina je ilovita a toho piesku nemam zas tak vela len sa ho potrebujem zbavitOdpoveď na príspevok od johnyo:
@raziel628 zemina je ilovita a toho piesku nemam … @johnyo to jsem si myslel proto jsem uvedl trochu mnozstvi co je potreba. U vas v jilu by to chtelo aspon 20-50% pisku v 20cm ale chapu ze ke to nerealne. Bohuzel pak to chce pocitat ze travnik bude mit problem zakorenit a bude spatne snaset vedra, vetsi spotreba hnojiva(protoze se to v jilu nezasakne a odtece atd... za zvazeni pak stoji zda neudelat nekde kde se clovek bude valet 20-50m2 pekneho travniku (vymena hliny/ vetsi mnozstvi pisku) a na oststni se "vykaslat"...Odpoveď na príspevok od raziel628:
@johnyo to jsem si myslel proto jsem uvedl trochu… @raziel628 uvidim...vyskusam to co mam naplanovane a ked to nebude mat ziaduci efekt tak potom vyskusam este nieco naviac...sused tomu moc usilia nevenoval a ma peknu travuOdpoveď na príspevok od johnyo:
@raziel628 aj vam dakujem za radu, piesok planuje… @johnyo Aj ja som sa zbavil "kopy" piesku tak, že som ju lopatou porozhadzoval po hline. Geologické sondy a vedecké prepočty koľko treba piesku na trávnik som vôbec neriešil. Predpokladám, že ti nezostalo 5 kubíkov piesku..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@johnyo Aj ja som sa zbavil "kopy" piesku tak, že… @gadefox to su max 2 kubiky :DOdpoveď na príspevok od johnyo:
@gadefox to su max 2 kubiky :D @johnyo detto u mňa.. Takže lopata: naberieš, a potom ako keď kosíš to rozprášiš. :)