Vykynozenie rychlorastucich stromkov

Dobry den chcel by som sa poradit . Pred par rokmi som kupil dom . zahrade kde sa sadieva boli rychlo rastuce stromky kvoli tomu aby to robilo zivy plot ... Bolo ich okolo 100 vsetky sa vytiahli a povytahovali korene kde sa dalo . Na danej ploche sadime zeleninu . Problem je v tom ze kde ostali korene tak to rastie nanovo hocikde . Stale sa to seka aj v zemi a vyrastie inde . Bol som v obchode a chcel som pripravok na vykynozenie ale upozornoval som predavacku ze tam sadime nakolko to rastie aj medzi jahodami a tak . Doporucila mi pripravok vid. Foto ale citam ze nemalo by nic v okoli ked budem aplikovat mame tam jahody stromky a tak. Chcem sa poradit ci urobim dobre/zle ked to nastriekam a hlavne ci bude posobit ? Tie stromy rastu za rok aj vyse metra ked sa nesekaju a jeden od jari narastol pomaly na 2 metre. Davam foto keby niekto vedel identifikovat aj tie stromky dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od radusoo:

Dobry den chcel by som sa poradit . Pred par rokm…
@radusoo TRochu to vyzerá, ako pajaseň, ale tvoj má trochu malé listy. Pajaseň je invazívny, vyrastá aj z koreňov. Na presnú identifikáciu by boli potrebné lepšie fotky. Ale keď je to nezničiteľné, tak nie je portrebné to bližšie identifikovať. Touchdown (rovnako ako napr. Roundup, alebo Kaput green) patrí do skupiny totálnych herbicídov (potrekov na ničenie všetkého zeleného) na báze glyfosátu. Preniká do rastliny cez listy a blokuje cirkuláciu vody v rastline, čim rastlina vyhynie. Tie rastliny môžeš postriekať, ale vyhubíš si všetko v záhrade. Nedokážeš postriekať len túto rastlinu, postrek sa dostane aj na tie jahody pod ňou. Máš 2 močnosti - postriekať celú záhradu, všetko vyhubuť a budúci rok znovu nasadiť, čo tam chceš mať. Alebo vždy vykopať aj s koreňmi tieto kríky, keď vyrastú. Ale selektívne nedokážeš chemicky zničiť tie kríky. Otázne je, keďže sa množia koreňmi, aká bude účinnosť takého zákroku. Či to naozaj zničí celý koreňový systém. Tie herbicídy sú určené hlavne na ničenie buriny, ktoré majú menší koreňový systém. Na burinu som to už skúšal (Kaput green), ale na stromy som to ešte neaplikoval. Burinu to zničí komplet celú plochu.
Odpovedať

@radusoo Tu som ešte našiel jeden článok, ktorý popisuje pajaseň. Ako som písal vyššie, to, čo máš ty, asi pajaseň nie je, ale bude to asi zemolez. Ale posledný odsek popisuje spôsob likvidácie pajaseňa, ako stromu. Možno by si aj ty mohol nechať trochu vyrásť tie stromky a ten Touchdown aplikovať do vyvŕtaného otvoru v strome, ako sa píše v článku. Tým sa asi zničí aj jeho koreňový systém a prestane vyháňať nové rastliny z koreňov. https://invaznedruhy.sopsr.sk/ailanth...
Odpovedať
Profilova fotka
@radusoo nema vyznam cakat, zmiesaj roundup/touchdown nariedeny na max (riedenie tam mas napisane) a postriekaj listy postrekovacom. Ostatne rastliny treba prikryt igelitom/foliou a postrek o tyzden zopakovat. Striekat za bezvetria/den ked nie je/nebude prsat. Na jar vykopat aj s korenmi. Cakat do jari, herbicid musi preniknut az do korenov. V pripade silnych rastlin postrek opakovat aj 3x v tyzdnovych intervaloch na listy. Ostatne rastliny chranit mechanickou barierou (folia/OSB doska,....atd)
Odpovedať
Obavam sa, ze teraz uz je neskoro na aplikaciu herbicidov, pretoze pri nizkych teplotach uz je nizka absorbcia cez listy do rastliny. Pockaj na jar, rozrob ten postrek podla navodu, zober velky igelit a stetec a pozakryvaj kulturne rastliny a natieraj roztok na listy. Cim vyssie teploty, tam lepsia absorbcia a rychlejsi ucinok.
Odpovedať
Ano tak mi odporucali igelit obalit stromky a nastriekat ale to ci tie korene co sa tahaju zahradou nechytia aj ine stromy, ovocie ? Pytal som sa aj ci mozem to seknut zemy , navrtat dierku a naliat do korena ale ze to sa asi nepodari , tvrdila ze ked to dobre zakryjem a nenastriekam na ostatne tak ze to vydrzi ... Teploty hlasia este tyzden relativne dobre , nakolko sa teraz vsetko vytahuje a cakama zrylovanie zahrady , jak bude svetlejaie spravim lepsie foto ... Byvaly majitel kupoval tie stromky na zivy plot ale strasne rychlo to rastie , mame tu ovocne stromky a ak sa vzemi nahodou budu zapletat tak nechcem one prist
Odpovedať

@radusoo vyzera to jak turkestansky brest ci jak to je... mam to doma
Odpovedať

Ano tak mi odporucali igelit obalit stromky a nas…
@radusoo My sme mali problém s agátom, v neznalosti som ich vysekal, tesne pod povrchom pôdy, začali potom z toho vyrastat veľké trsy agátu, za 7-10 dni aj 50-60 cm. Po naštudovani si problematiky na internete, som zistil, ze z ekologických riešení sú v zásade 3 moznosti. 1- kompletne rozkopat pôdu a povyberat pokiaľ možno všetky korene. 2- zohnať si kozy, nech spásajú mladý agát 3- pravidelne trhať mladé výhonky a simulovať tak prácu kôz. Išli sme treťou cestou, po dvoch rokoch systematického vytrhávania zo zeme výhony agátu prestali vyrastať, aj keď korene v zemi ešte sú. Potom som zacal praktizovat metodu, že ak niekde vyrastol agát, nechal som ho, nech mu zosilnie kmen, aby sa dala navrtat dierka a striekackou som vstrekol glyfosat (touchdown), je to nutne aplikovat aj 2-3 krát (dával som ho neriedený). Na mieste, kde boli agáty, ale máme taký občas kosený trávnik, nepestujeme tam potraviny. Podľa výrobcu, by sa mal glyfosát neutralizovať pri styku s pôdou, ale nejaké reziduá, tam určite zostanú. Lesnici použivajú nejaké sekerky s integrovanou nádobou a pri každom záseku do kmeňa sa nadávkuje do záseku v kmeni malé množstvo glyfosátu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?