Veľkosť skleníka

Čaute.Neviem sa rozhodnúť pre veľkosť skleníka, sme 5 členná rodina, uvažujem o rozmere 8x4m. Nie je to ale moc? Všetci odhovárajú od veľkosti, že čo tam budem dávať. Máte osobnú skúsenosť. Sklením bude z polykarbonátu hr.10mm. Ešte doplním, že tam musíme pestovať všetko z dôvodu invázie hrabošov.Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Jedna vec je ze ste patclenna rodina a druha vec je co tam chcete vsetko sadit a pestovat. Pokial si chcete dopestovat komplet zeleninu ci ovocie pre vas vsetkych tak mi to ako moc nepride :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od standa1981:

Čaute.Neviem sa rozhodnúť pre veľkosť skleníka, s…
@standa1981 hraboš ti prejde aj do skleníka. Máme 2*3m oblukovy. Hrúbka lexanu 3mm, žiadnych 10... Plne postačuje. A ďalšia vec, nie všetko sa v skleníku pestovať dá... Takže tam určite "všetko" nedopestuješ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@standa1981 hraboš ti prejde aj do skleníka. Máme…
@megdesign viem, že hraboš prejde, bočné steny chcem betónové a dno bude z dlažby (tú už mám). Na spodnú časť skleníka chcem dať zvonku lištu napojenú na elektrický oplotok(aby neprehrýzol polykarbonát, mám dva oplotky, vôbec ich nevyužívam). Dvere zvnútra budú s pletivom, t.j. vonkajšie otváravé von, pletivové dnu. Zatiaľ som našiel stránku, kde sa dá kúpiť samostatná konštrukcia, 4x6 stojí cca 450euro(poľská a zo železa). Ale už sondujem, kto by zakrúžil Al profily, samostatný materiál nie je až tak drahý(spoje urobím bud nitované alebo nájdem zvárača). Lexan chcem kúpiť s koextrudovanou UV vrstvou, nie nástrekom. Cenu veľmi neriešim, je to môj koníček.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsc:

Jedna vec je ze ste patclenna rodina a druha vec …
@marsc urobil som si plánik a 3x6m mi vyšlo málo, tak rozmýšľam buď 3x8m alebo 4x6m. Keby v budúcnosti bolo 3x8m moc (deti vyletia do sveta), tak viem skrátiť (3x6 alebo 3x4m). Všetko sa bude dať rozobrať a premiestniť (predať). Ono kopec zeleniny čo sme dopestovali pár rokov bezproblémov sa bartrovalo (napr.sused je poľovník, ďalší včelár atd...) Dík
Odpovedať

@marsc urobil som si plánik a 3x6m mi vyšlo málo,…
@standa1981 Začnite tým, čo tam chcete pestovať. Pre 5 člennú rodinu (ak nie ste vegetariáni) sa mi zdá 3x8m veľa. Tento rok sme skleník 3x4m reálne využili len z polovice a rozšírili sme vyvýšené záhony.
Odpovedať

@megdesign viem, že hraboš prejde, bočné steny ch…
@standa1981 ... proti hrabošom Ti ešte chýba kolo skleníka už len dvojitý plot, medzi ktorým budú behať stražné psy. 🤣
Odpovedať
Mám skleník v rozmere 2.5m x 3.5m. Pestujem tam paradajky, papriky a uhorky. Skorú jar tam dávam ešte reďkovku a šalát. Skleník je naozaj skleník nie polykarbonát, ten nič nevydrží, ani sneh ani silný vietor. Dobre si rozmysli veľkosť lebo na polievanie budeš potrebovať množstvo vody a nemôžeš len tak v lete na týždeň odísť na dovolenku bez polievania.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durko64:

Mám skleník v rozmere 2.5m x 3.5m. Pestujem tam p…
@durko64 na toto chcem samozávlahu. ináč robím z domu tak polievanie nie je problem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@standa1981 ... proti hrabošom Ti ešte chýba kolo…
@petersd lenže je ich problem vykynožiť, máme mačku, hocijakú návnadu nezozežú a návnadu požrali aj iné zvieratá, ktoré by nemali... preto to tak prehánam,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@standa1981 Začnite tým, čo tam chcete pestovať. …
@stowasser vyvýšené záhony máte mimo skleník? cokolvek sme zasadili v záhone, nemalo dlhú životnosť, všetko požrané. Ináč by som skleník riešil malý...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsc:

Jedna vec je ze ste patclenna rodina a druha vec …
@marsc nakoniec to bude 6x4m, konštrukcia sa dá kúpiť samostatne (6x4 stojí 440euro + 220euro 3x okno s automatickým otváraním), lexan chcem hr.10mm obojstranne UV odolný (ešte neviem či 4 steny, alebo dve: https://plastyeshop.sk/dutinkove-poly... V širšom skleníku mi vychádzajú užšie záhonky, dočiahnem aj nakoniec...
Odpovedať

@marsc nakoniec to bude 6x4m, konštrukcia sa dá k…
@standa1981 do toho už môžeš nainštalovať i včelíny osvetlenie prikurovanie a sú tam čmeliaky, nedávno dávali v TV ked išli kúpiť paradajky, žiadna zemina všetke živiny presne dávkované vo vode podobné ale obrovské som videl v Bešeňovej, tam to ohrievajú odpadovou vodou, i tak ešte odteká do Váhu teplá
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od duzu:

@standa1981 do toho už môžeš nainštalovať i včelí…
@duzu zeminu budem mať :-), vermikompost a raselina, akurat riešim preosievač: https://www.youtube.com/shorts/BED7kM... pohon zo starého šrotovníka,ovládanie cez frekvenčný menič. Všetko,čo garáž našla...
Odpovedať

@standa1981 daj si povedať.... 10mm LEXAN ti je na dve veci....
Odpovedať

@stowasser vyvýšené záhony máte mimo skleník? cok…
@standa1981 u nás presne naopak. V skleníku medvedíky zožrali všetko. Vo vyvýšených záhonoch všetko ok, ale tam mám aj hustú sieť. Okrem toho ľahšia ochrana pred slimákmi a žiadne zohýbanie. V skleníku ostala len paprika, uhorky, šalát.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@standa1981 daj si povedať.... 10mm LEXAN ti je n…
@megdesign dám si povedať, len prečo ale nie desiatku? Tu na kysuciach môžem začať sadiť skôr, nie(lepšie izoluje)?
Odpovedať

@standa1981 u nás presne naopak. V skleníku medve…
@stowasser tfuj tfus, medvedíky sa tu nevyskytujú, niekto to mal, kto doviezol zeminu z daleka....slimáky práveže chodím zbierať ku susedom, alebo mi ich nosia. Máme indické bežce, ale už všetko zožrali...
Odpovedať

@megdesign dám si povedať, len prečo ale nie desi…
@standa1981 neizoluje.
Odpovedať
My sme este v polke oktobra brali rajciny a papriky,ale uz sme to cele zrylovali pripravili na dalsi rok.My mame 3m na 5m,stal okolo 500eur,cim vecsi tym drahsi.My sme ho kupovali z novin,co nam chodia do schranky.Ale okolo mame aj cibulu,petrzlen,hrach a take.
Odpovedať
Ahojte všetci, našiel som toto https://www.youtube.com/watch?v=LntjE... Niečo ako zemný register, pre mňa zaujímavé.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

My sme este v polke oktobra brali rajciny a papri…
@emilia25 díky za odpoved, ono, ked som chodil do BA z Čadce na týždňovky, som sledoval cez zimu ako klesá snehová prikrývka. napríklad Čadca 40cm biele h_ _ _ ná, žilina 20cm, bytča 5cm, potom považská 0cm, piešťany sveter a BA tričko... máte iné podmienky na pestovanie, my tu máme cez zimu dokonalé podmienky na prácu s lopatou na sneh, čo vy od Bytče nepoznáte :-)
Odpovedať

@emilia25 díky za odpoved, ono, ked som chodil do…
@standa1981 no asi tak,ale sme radi za kazdy sneh,co napadne hlavne ked sme vsetcia pekne v teple doma,kedze som takto hned po novom roku prva sichta do roboty a sup na zasnezenej ceste smyk a uz ma viezlo a samozrejme oproti auto,nastastie si to odniesli len ja zadok,pan predok ale aj tak auta na odpis.Do toho volam muzovi,ze som naozaj kusok od domu havarovala,muz zabudol,ze ma 1tku,bezklucove startovanie a sup ho auto do sopy.Takze sneh milujem len z okna odvtedy.
Odpovedať

@standa1981 Ešte by som prehodnotil, či chceš naozaj takýto okrúhly tvar skleníka a nie radšej hranatý. Ak ti lexany rozbijú krúpy, skôr ti vyrobia alebo si vyrežeš rovný segment ako taký čo máš na fotke. Inak na zimu by som odporučil zhadzovať strechu. Pôde prospeje, keď bude v zime zasnežená a na jar bude do nej pršať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ralf364:

@standa1981 Ešte by som prehodnotil, či chceš nao…
@ralf364 krúpy lexan nerozbijú, nemajú šancu, na zaoblenej streche sa sneh nedrží, na špicatej áno (mám oba typy, tak to viem z prvej ruky), to zaoblenie sa robí iba zohnutím rovnej tabule lexanu, nič sa tam extra nevyrába. Pravdu máš iba s tou pôdou, ale zase keď je sneh a máš chuť môžes si ho tam nahádzať do vôle.
Odpovedať

@standa1981 u nás presne naopak. V skleníku medve…
@stowasser pozrel som do Google čo to je , také veľké chrobáky u nás nieto aj ked sú väčšinou schované v zemi, ale je už tak teplo že sa darí slimákom , či kliešťom, donedávna to u nás v nad. výške nad 500m nebolo, posledné roky je ich stále viac , lebo je veľmi teplá zima, minulá len jeden deň pod -15 st
Odpovedať
je tu niekto,kto pestuje aj cez zimu? Ma napadlo urobiť v skleníku ešte jeden menší skladací na zimu a doňho dať napr: Špenát: Odolný špenát môže byť úspešne pestovaný v neohrievanom skleníku na zimu. Šalát: Rôzne druhy šalátu, ako napríklad listový šalát, rukola a endívka, môžu rásť v skleníku počas zimy. Obvykle dobre znášajú nízke teploty. Čínska kapusta: Tento druh kapusty je odolný voči chladu a môže byť pestovaný v zimnom skleníku. Reďkovka: Reďkovka rastie rýchlo a môže byť dobrým výberom pre zimné pestovanie v skleníku. Mrkva: Hoci mrkva rastie pomaly počas zimy, stále môže byť úspešne pestovaná v neohrievanom skleníku. Karfiol: Tento druh kapusty môže znášať nízke teploty a môže byť dobrým zdrojom vitamínov počas zimy. Pór: Pór je tiež relatívne odolný voči chladu a môže byť pestovaný počas zimy. Zelenina do polievok: Rôzne druhy zeleniny, ako napríklad petržlen, zeler a koriander, môžu byť použité na prípravu polievok a vývarov počas zimy. Rukola: Táto druh zeleniny má jemnú chuť a dobre rastie v chladných podmienkach
Odpovedať

je tu niekto,kto pestuje aj cez zimu? Ma napadlo …
@standa1981 bez aspoň slabého vykurovania a svietidla s vhodným spektrom z toho nebude nič.
Odpovedať

je tu niekto,kto pestuje aj cez zimu? Ma napadlo …
@standa1981 mám rajčiny aktuálne...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@standa1981 bez aspoň slabého vykurovania a sviet…
@foox v sklenuku bude rast aj bez vykurovania a prisvecovania. Vacsina vymenovanych zelenin rastie aj v zime, niektore znesu aj slabsie mrazy. @standa1981 vntorny sklenik je kontraproduktivny, kvoli tomu, ze rastliny nebudu mat svetlo. Ohrievanie sklanika mozes riesit ak ekologicky, kopou tlejuceho rastlinneho odpadu, ktora bude produkovat teplo a prikurovat. Kopu treba zalozit na severnej strane sklenika, na juznej strane sadit aby mali rastliny co najvacsie slnencne zisky
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@foox v sklenuku bude rast aj bez vykurovania a p…
@zita19 na dolniakoch možno aj bez vykurovania (neverím), limitujúce je to svetlo, to zhnitým lístím nenahradíš
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?