Odpoveď na príspevok od tomas1983:
Ahojte, Je bezne svojpomocne vyrubat stromy na z… @tomas1983 keď si trúfaš vyrúbeš, ty zjavne nie (nepytal by si sa), tak volaj niekoho, kto to zvládneOdpoveď na príspevok od tomas1983:
Ahojte, Je bezne svojpomocne vyrubat stromy na z… @tomas1983 v prvom rade stromy nemôžeš len tak hala-bala spíliť, aj keď sú na tvojom pozemku. Bez povolenia píliš na čierno (sused ťa môže nabonzovať).. Ďalej chýbajú podstatné informácie napr. či si držal motorovú pílu v ruke; či hrozí, že strom zvalí susedov alebo tvoj dom alebo je niekde v prdeli. Pojem "záhrada" je relatívny, že.. A tá výška rozhodne nie je zanedbateľná. Otec mi vysvetloval, že sa to musí rezať postupne. Tiež si volal drevorubačov, neskôr sa odvážil spíliť menšie stromky a po smrti babky sa cítil aj na mega orech. (ale 20m to nebolo)Odpoveď na príspevok od tomas1983:
Ahojte, Je bezne svojpomocne vyrubat stromy na z… @tomas1983 daj si do goolee a uvidíš,len mám pocit že si premeškal dátum,asi to je len do 28.2. dovolené spíliť strom...predtým mám pocit že to bolo do konca marca. Ale na nádvorí môžeš do obvodu 40cm bez povolenia a na záhrade do 80cm obvodu. Ale pokiaľ fakt majú stromy 20m( asi ihličnany) tak sa to robí postupne,preto aby nezničil padajúci strom plot,dom,šopu...atď. na bazosi nájdeš iste firmu ktorá sa tým zaoberá( hlavne nech ma poistenie pre prípad škody na majetku!) a nakoľko si prepasol dátum,odbehol by som na obecný úrad a vypísal žiadosť že stromy ohrozujú majetok a musia ísť dole. Prípadne že sú poškodené, napadnuté. Na prasaka sa to robí tiež aj tak, že príde bager, zatlačí...vyvráti a fotiš že vietor ti strom vyvrátil. ( Nesmie ťa sused vidieť )Odpoveď na príspevok od willinko23:
@tomas1983 daj si do goolee a uvidíš,len mám poci… @willinko23 minuly rok sa zmenilo" Súhlas na výrub dreviny sa už nebude vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 60 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce na pozemkoch, ktoré sú územným plánom obce určené na zastavanie. Povolenie nebude potrebné ani na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 metrov štvorcových, ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce na pozemkoch, ktoré nie sú územným plánom obce určené na zastavanie. Taktiež na stromy s obvodom kmeňa do 90 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 200 metrov štvorcových, ak ide o drevinu rastúcu za hranicami zastavaného územia obce.