Starostlivist o vyvýšené záhony na jar

Zdravím, mame dvojročné vyvýšené záhony pre pestovanie zeleniny. Navrstvene sú ako je odporúčané. Na jeseň po zbere úrody som tu vrchnú vrstvu ale nijak nezveladila ani nenamulcovala na zimu. Poradíte ako tu pôdu obohatiť teraz pred vysevom? Zemina trochu sadla tak by som dosypala asi aj substrat a pod. Vďaka za odpovede
Odpovedať
Ja sa snažím striedať plodiny, čiže tam, kde nedodam nič, nesadim plodovu zeleninu. Pôdu len zľahka prehrabem a sejem. Záhony, kde ide plodová, tak dosypem kompostom pripadne prihnojim. Teória hovorí ešte o zelenine 2.rady, ale ja to nedodrziavam, pretože ja nikdy nemám v záhone monokulturu, vždy mám všade vlastne všetko okrem plodovej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od katarina2106:

Zdravím, mame dvojročné vyvýšené záhony pre pesto…
@katarina2106 pred mesiacom som ich zasypal dusikatym vapnom a preriloval. Teraz uz je na to neskoro. Ale neva. Dusikate vapno najma na nicenie pandrav a prebyvajucich skodcov.
Odpovedať
Ak mas dopln kompost, ak nemas, dopln aspon suseny kravsky honoj a novy substrat. Ja dezinfikujem podu niekedy koncom januara, zapracujem dusikate vapno, zakryjem foliou a necham postat do polovice februara, niekedy aj dlhsie. Potom vysejem redkvicky a spenat, zas zakryjem foloiu a odstranim ju az po polovici marca. Kym tam pojdu priesady tak aj redkvicky aj spenat zjeme. Na jesen po zbere urody nasejem listovy salat, ak sa zje, tak sa zje, ak nie, tak ostava ako zelene hnojenie a ked sa zhrabe listie, tak ho sypem na zahony. Do konca zimy vacsina zotlie a zotlete sa zapracuje s dusikatym vapnom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?