Rozdiel v hrubke zahradnej hadice

Dobry den, viete mi prosim niekto vysvetlit aky je rozdiel v hrubkach zahradnych hadic? Resp. naco je aka hrubka dobra? Niekde som cital, ze 1/2 (13mm) hadica na dlhsiu vzdialenost straca tlak, ale nerozumiem tomu. Vie mi to niekto vysvetlit? Predava sa aj 50m hadica, ma vobec zmysel? Hlavne tie rychlospojky maju rovnaky vnutorny priemer, ci ide o rychlospojku na 1/2 alebo 3/4 hadicu. Cize aj tak ide voda cez rovnako uzku cast pri jednej aj druhej hrubke hadice. Pytam sa preto, ze si chcem kupit zahradnu hadicu na 70m dlhy pozemok. Ci uz na polievanie hocikde v zahrade alebo nejake umyvanie pri dome a tak. Je lepsie mat viac druhov hadic na konkretne pouzitie alebo radsej iba 3/4 vsetky? Predpokladam ale, ze na tak dlhy pozemok je lepsie nejake hrubsie potrubie do zeme a spravit viac tociek na pozemku a pri kazdej mat kratsiu hadicu. Kazdopadne, ide mi hlavne o pochopenie tej hrubku, ako tam teda funguje ten tlak vody, a naco je ktora hrubka dobra. Dakujem.
Odpovedať
@noxon na taky velky pozemok kup 3/4 colku, ku nej kup aj prislusne rychlospojky, ale je dolezite aby si mal dostatocne silne aj cerpadlo. Nielen tlak, ale aj prietok. Teoria je na par hodin vysvetlovania hydrodynamiky https://cs.wikipedia.org/wiki/Hydrody...
Odpovedať
Čím menšia svetlosť potrubia, tým väčšie tlakové straty. Pri väčších dĺžkach sa to prejavuje výrazne. Samozrejme výsledok (či na konci hadice je ešte dostatočný tlak, nielen slabý prúd), závisí od čerpadla. Pri 70 m, by som zakopal do zeme colovu hadicu na vodu, spravil vývody, ku ktorým by sa pripájali len krátke hadice.
Odpovedať
Odhliadnuc od toho, ze mam 70m dlhy pozemok (poriesim to zakopanim vacsej hadice s viac vyvodmi), mam tri otazky: 1. do akej vzdialenosti ma zmysel 1/2? 20-25m je ok? 2. ma zmysel mat 3/4 hadicu a na to davat rychlospojky co su aj na 1/2? napr. Gardena ma system profi na 3/4 s vacsim prietokom a potom system original na vsetky priemery ale s mensim prietokom. 3. ma vobec zmysel mat pri max 20-25m hadici 3/4 priemer alebo vsetko riesit 1/2 pripadne 5/4? Na 1/2 je ovela viac prislusenstva.
Odpovedať
@noxon Po rovine ti pôjde voda hocijakou hadicou . Výtlak čerpadla okolo 3bary.
Odpovedať
@noxon Medzi 1/2 a 5/4 je veľký rozdiel ,asi ako medzi tenkým párkom a rožkom. Záleží koľko potrebuješ dopraviť vody. Cez 1/2 ti prejde poľahky za minútu 12l na dĺžku 70m.
Odpovedať
@jean2 myslel som 5/8 (15mm) a nie 5/4
Odpovedať
Dĺžka pozemku cez 100m. Keďže po prvom roku po výsadbe ovocných stromov som pochopil že to bez vody nepôjde, začal som experimentovať s hadicami. Skončil som pri 32mm vodárenskej hadice natiahnutej okrajom pozemku s odbočkami. Pôvodne som to chcel zahrabať aspoň na jeden rýľ, ale už to tak zarástlo trávou že ani netreba 🙂 Takže stromčeky polievam tak, že si napojím 3ks 13mm hadice a striedavo ich pokladám k stromčekom. Mám aj jednu 3/4 hadicu ktorá sa pripája cez rýchlospojku 1/2-nej, ale v prietoku je celkom rozdiel.
Odpovedať
@noxon pri prechode cez mensi priemer spojky stracas tlak, v kazdom medziclene stracas tlak, proste fyzika nepusti.Takze v tvojom zaujme je v kazdom prvku udrzat prietokovy priestor. Cim vacsi, tym lepsie. Neviem co spekulujes, vsak kupis poriadne rychlospojky a mas na roky vybavene. Kolko by si usetril na celej zavlahe pri pouziti polcoliek? Co sa koncoveho pirslusenstva tyka (rozstrekovace, a tak) tak tam uz mozes pouzit aj polcolky.
Odpovedať
@noxon na toto by sa nemal pýtať ani žiak 7 tr. zákl školy už tam sa to účí
Odpovedať
@duzu ja si myslim, ze fora funguju na to, ze sa ludia pytaju ak nieco nevedia alebo im nie je nieco jasne. Pre niekoho blba otazka, pre niekoho nie. Kazdy vie nieco ine. @zita19 o cenu vobec nejde. Len pracovat s hadicou co ma 50m+ je narocnejsie ako s hadicou co ma 20m. Ak som spravne pochopil, najidealnejsie riesenie je mat jednu hrubu hadicu a na konci moze byt roztrekovac aj na 1/2. Ale s tak dlhou hadicou je to asi narocnejsie (chodit po celej zahrade a tahat ju). Alebo spravit bokom hruby privod a na to napojit mensie hadice. Ale namiesto 1/2 dat tie hadice 3/4, tam by mali byt straty mensie. Spravne?
Odpovedať
@noxon hadicu môžeš kúpiť na bubne pre časté zmeny dlžok je to najlepšie, no uved čo konkrétne chceš polievať, každá plodina potrebuje rôzne množstvo vody i v čase používajú sa rôzne závlahové systémy, to isto každý nevie ani ja, no mnohé som videl, to je vždy efektívnejšie ako pobehovať po záhrade s hadicou
Odpovedať
Hasiči konečne pochopili, že na dopravu vody k prúdnici (koncovke, cez ktorú strieka voda) ktorá má otvor 12 mm, stačí hadica s priemerom 25 mm a nie až 52 mm, ako to bolo desiatky rokov doteraz. A to platí prakticky všade - ak budú hadicové spojky s 12 mm vnútorným priemerom, tak 3/4” hadica sa použiť môže, ale pri manipulácii s ňou človek vynaloží viac námahy, takže 1/2” úplne stačí...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@noxon 15mm stačí.
Odpovedať
@noxon nie, potrebujes jednu hrubu hadicu, najlepsie by bolo ak by bola fixna, aspon pocas sezony. Z nej spravis polcolky odbocky tam kde potrebujes polievat, tam ti stacia polcolky a na konci postrekovac aky len chces. Ale nezabudaj, ze musis mat dost "silne" cerpadlo a dostatocny prietok aby si vedel naraz polievat z kazdej odbocky. Ale moezs dat ak kratsiu (tu 50 metrovu) 3/4 colku a na konci uz len napojis polcolku 25 metrovu a s nou dopolievas zvysok. Ale vsetko co ti my tu radime, nemusi byt pre teba vyhovujuce. Najlepsie by bolo ak by si dal plan zahrady aj s tym co kde potrebujes polievat. Lebo nemusis vsade polievat rucnou obsluhou hadice, mozes vyuzit aj postrekovace. My mame na 30 metrov zahrady, jednu 8 metrovu tristvrtku hadicu od cerpadla, do ktorej mame zapojeny rozdelovac na 3 polcolky hadice a na konci su postrekovace. 2 zapichneme tam kde treba s tretou hadicou zalievame rucne. A kedze na zahrade nebyvame, pred polievanim vsetko rozlozime, po odlozime aby to nedostalo nohy. Ale bola by som celkom rada, ak by som sa s tymi hadicami nemusela ondiet. Mame obycajne sudove cerpadlo hodene v sude, do ktoreho priteka voda zo zahradkarskeho vodovodu a pouzivame ho len ako zvysovaciu stanicu, lebo pritok z neho je dostatocny, ale tlak tak mizerny, ze pri napojeni na vodovod sme ledva utiahli jednu polcolku
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?