Potok pri dome

Ahojte, zaujímal by ma názor na jednu vec a tiež potrebujem pomoc ako to vyriešiť. Kúpili sme dom popri ktorom tečie potok, jeho koryto je však vo veľmi zlom stave. Žijeme pod horou, potok vyviera cca 200m nad susedovým domom a my sme pod ním, potok tečie popri susedovi, ktorý ho využíva na polievanie a tak si urobil malú zbernú nádobu do ktorej voda prichádza a keď je plná tak odchadza ďalej, popod jeho príjazdovú cestičku a popod 2 prechody, ktoré sú totalne uplchaté (hlavne ten vrchný) ďalej ide popri našom dvore, popod cestu a do hlavného potoka. Problém nastáva pod susedom, sú tam dve miesta, prechody na druhu stranu potoka, ktoré sa upchávajú a tým pádom potok tečie slabo a môže sa stať že sa tá trávnatá časť začne zaplavovať a pôjde nám to do dvora (mala pravdepodobnosť, ale je) Voda je krásna čistá, no susedia tvrdia, že je strašne tvrdá a tým pádom vytvára v prechodoch kameň ktorý upchava. Mne sa to nezdá, už sa to čistilo krtom a je to upchatej opäť. Moja otázka znie, myslíte, že by sa dalo koryto urobiť tak ako posielam na poslednej fotke? Myslím tak, že všetko vybrať a vyložiť to kameňmi? S tým, že by sa tie "prechody" v ktorých to stojí úplne zrušili? Ešte podotknem že je to v správe nášho mesta, ktoré na to totálne kašle, jediné čo tak to prídu raz za 2 roky prepchať no to nestačí... už som povedala že sa musíme my na***ť a urobiť to poriadne skôr ako to narobí šarapatu. Máte niekto skúsenosti? Vopred ďakujem :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od budajova09:

Ahojte, zaujímal by ma názor na jednu vec a tiež …
@budajova09 "... a môže sa stať že sa tá trávnatá časť začne zaplavovať a pôjde nám to do dvora (mala pravdepodobnosť, ale je)" - však počkaj, keď prídu dažde, ako boli minulý týždeň na západnom Slovensku. Sa vôbec čudujem, že ste kúpili taký dom, ktorý je pri potoku, ktorý sa môže vyliať a zaplaviť váš dvor. K tomu korytu - všetko sa dá urobiť - chce to len odhodlanie a peniaze. To, že vytvára v prechode vodný kameň je blbosť. Toľko vodného kameňa nie je v tej vode, aby upchalo niekoľko desiatok cm široký otvor.
Odpovedať
Profilova fotka
@budajova09 tie prechody su urobene preto, aby si vedela prist autom az k domu. Prva vec, treba zobrat krovinorez a poriadne vsetko vykosit, aby bolo jasne vidno co a ako, druha vec, wapka s hadicou zospodu a rury vycistit (napr. https://www.kaercher.com/sk/prislusen...). Jarok mozes krompacom pekne precistit, ale vykladat kamenom vodny tok bez povolenia nemozes. Nepatri ti, aj ked ti tecie po pozemku. Proti vode moze dobre sluzit aj zemny val, ktory autom prejdes, ale myslim, ze v tomto pripade je to zbytocne. PS: koryto potoka, ktory sa vybrezuje vyzera uplne inak, toto je uplne bezny zaneseny cestny rigol. Voda na polievanie je fajn, hlavne ked za nu nemusis platit.
Odpovedať

@budajova09 treba poriadne prečistiť tie rúry, čo sú pod mostíkmi, prípadne spraviť normálny prechod s väčším svetlým priemerom. Ak je to potok vyvierajuci regulérne, nemôžeš upravovať jeho koryto bez povolenia správcu vodného toku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@budajova09 "... a môže sa stať že sa tá trávnatá…
@chrobak7 ved to nie je potok, cez ten tečie voda stále , to je len rigol- priepust na vodu ktorá steká z cesty ked prší
Odpovedať

@budajova09 Ak to chcete vyriešiť natrvalo, tak porozmýšľajte nad výmenou rúry za väčšiu. Zároveň by som uvažoval nad odvodovým žľabom pred vašou bránou, ktorý by slúžil na zabránenie preliatia vody na váš pozemok, treba to zvážiť podľa vašich výškových podmienok. Alebo natrvalo nainštalovať do vašej rúry lano a raz ročne ju takto prečistiť pneumatikou: https://www.facebook.com/LADbible/vid...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od stowasser:

@budajova09 Ak to chcete vyriešiť natrvalo, tak p…
@stowasser Niekedy raz sa pneu v strede rury roztrhne a "je po ptákach"
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser dalsia vec, ako tam tu retaz natiahnes, ak je to plne zapchate. A treba k tomu traktor a retaz.Hydrodrilling odspodu je omnoho lacnejsie a rychlejsie riesenie...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@budajova09 "... a môže sa stať že sa tá trávnatá…
@chrobak7 či sme mali alebo nemali kupovať tento dom s vami riešiť nejdem. Nie sme úplne pri potoku, vyzerá to takto... voda padá do hlbokej jamy, z ktorej je rúra popod cestu, ktorá ústi do potoka ktorý ide dedinou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@budajova09 tie prechody su urobene preto, aby si…
@mgx viem na čo tieto prechody slúžia, zdá sa, že ten vrchný je preborený 🤷‍♀️ Ozaj to nemôžem urobiť na vlastné triko? To je riadne divné lebo mesto, ktoré je správcom na to roky kašle Toto nie je tak celkom cestný rigol, ten ide po druhej strane cesty, tento potôčik vyviera nad susedom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@budajova09 treba poriadne prečistiť tie rúry, čo…
@megdesign vymeniť a zväčšiť prechod je ďalšie riešenie nad ktorým sme sa bavili... sused si totiž mysli že keď sa to prečistí tak sa problém vyriesi, no vidím čo je na dne toho potoka a to teda nepomôže 🤷‍♀️ Raz som sedela v autobuse a videla som vyložene koryto kameňmi a veľmi sa mi to páčilo a preto ma napadlo to vymyslieť aj tu nejak takto
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@chrobak7 ved to nie je potok, cez ten tečie voda…
@duzu rigol, ktorý odpracuje vodu keď prší ne na druhej strane cesty... toto je potôčik ktorý vyviera v poli nad susedom... je tam urobená nejaká menšia šachta
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?