Pár otázok ku kompostu

Zobraz úvodný príspevok
Čauko, zakladám kompostovisko a mám pár otázok. Urobil som ho na 4 kubiky (dva krát dva krát jeden). Ale skôr ako do neho začnem hádzať veci, potreboval by som si to ujasniť... 1. Nemožem tam hádzať pomyje z jedla, lebo budú patkane (orezky z mäsa, nedojedeny makovnik po dcere a tak...). Pravda/lož? 2. Môžem tam hádzať akýkoľvek rastlinný odpad, čiže trávu, čo pokosím, piliny z dreva, šupky z mrkvy, gruli, škrupiny z vajec vraj... ? Vňaťky, burinu, čo vyplejeme a pod... ? 3. Je to drevená stavba, obitá holými doskami (akože nelakovanými a pod). Medzi jednotlivými doskami sú medzery. Treba to niečim vystlať? Dole je len pôda, niekde som čítal, že sa majú dať dole kamene z nejakých dlvodov. Je to tak správne? Na zem proste dám kamene a už hádžem kompost a nič iné neriešim? 4. Vrch treba nejakým spôsobom prikryť, či netreba? Má ostať otvorený, nech na neho prší? 5. Mám doma domácu ČOV, kal z nej sa vraj dá použiť na kompostovanie... pravda/mýt? :D Zatiaľ asi toľko, ďakujem
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Nooo servuste. Máme medzičasom už cca 2 kubiky ko…
@arcticcode s haluskami z toho budes mat cochvila smetisko, nie kompost
Odpovedať
Profilova fotka
To sa ako moze stat, ze nedojedene halusky so syrom, ha? 🫣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@arcticcode ak to nepotrebujes mat skompostovane …
@sousedekovci89 Teoreticky mi to stačí do konca roka. Len cez zimu, keď bude sneh a mraz, to asi veľmi hniť nebude, či?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lenkito10:

To sa ako moze stat, ze nedojedene halusky so syr…
@lenkito10 Vieš čo, nejake pomyje po deťoch. :D Nedojedia a tak... čo je horšie, že aj so slaninou. Mojou. Domacou.
Odpovedať

@lenkito10 Vieš čo, nejake pomyje po deťoch. :D N…
@arcticcode A toto presne do riadneho kompostu nepatrí !!!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@arcticcode A toto presne do riadneho kompostu ne…
@petersd Zhnije to? Zhnije... taže ma nezaujimaju detaily :D
Odpovedať

@petersd Zhnije to? Zhnije... taže ma nezaujimaju…
@arcticcode Hniloby do zahrady, resp. pôdy, nepatria. Rozlišuj medzi kvasným procesom a hnilobným procesom. Čo myslíš, ktorý proces z tých dvoch prebieha, alebo by mal prebiehať, v kompostéri?
Odpovedať

@petersd Zhnije to? Zhnije... taže ma nezaujimaju…
@arcticcode ano, to je ten problem, ze tvoje halusky so slaninou zhniju. Kompostovanie nie je hnilobny proces
Odpovedať
Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale u nás na komposte končí všetko "bio". Či varené (minimum, aj to až po "prebratí" sliepkami), či nahnité (jablká, hrušky, skrátka "nevkusné" ovocie), či zelené (pokosená tráva), či hnedé (áno, aj orechové lístie) a za tých mojich cca 15-20 rokov zahradníčenia som si nevšimol, že by si "príroda" s niečim nevedela poradiť. Či už to sú dážďovky, myši, krtkovia, či čokoľvek iné - neriešim. Kto má "chuť", nech si dá, "opačným koncom" nech to pekne vráti a my to už nejako zúžitkujeme. Starý otec mali za chlievom (kravy, kozy, sliepky, prasa) iba hnojisko, kde končilo prakticky všetko z "hospodárstva" a ani jeden rok sa nestalo, že by ten hnoj nemal kto zúžitkovať. Ľudia z blízkeho či ďalekého okolia si aj len pre jeden fúrik prišli... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Kompostujem cca 5.rok..kazdy rok mam 2xkompost,cca.5x vriec po 100 litrov..kompost rozhodim k stromcekom,zelenine,trave,proste kde treba..zaklad je mat z troch stran ohradeny priestor kde kompost dozrieva,davam travu a mulc z konarov a listov 1:1 a vsetky zbytky bio odpadu okrem citrusovych sup..zaklad je mat pristup z jednej strany ku kompostu,s vydlami prehadzovat,polievat,ja davam aj urychlovac kompostovania..ked kompost dozrie na 80% ,vedla zalozim druhy,a uz do stareho kompostu neprikladam..cca po 5 mesiacov ked je kompost polosuchy tak ho preosejem,jemny dam do vriec a hrube casti do noveho zalozeneho kompostu..kompost pouzivam z vriec ked treba,sypky,tmavy,vonavy..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale u nás na kompos…
@dedo758 Ľudia zbierajú slivky do suda na pálenku. Jeden dáva do suda iba pekné čisté zdravé plody, a ten druhý zbiera absolútne všetko, čo nájde pod stromom, aby mal toho viac - aj nahnilé, zaplesnelé, aj staré kompóty tam pozlieva,... všetkov v duchu hesla: "Veď v sude to všetko zhnije"... Aj obaja napália slivovičky, no od toho druhého je ju strach ochutnať.
Odpovedať

@dedo758 Ľudia zbierajú slivky do suda na pálenku…
@petersd mysi, macky, liska kuna. Vsetko tu chodi a ono sa to rozoberie. Urychlovac kompoatovania dam, ale az v septembri.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@petersd mysi, macky, liska kuna. Vsetko tu chodi…
@arcticcode Vidíš, a práve tomuto by som sa snažil v prvom rade zabrániť - teda aby sa mi tu chodila hrabať kadejaká divá háveď. Nanosia Ti do Tvojho "kompostu" rôzne ochorenia, nákazy, Ty to dáš do zahradky, no a cez zeleninu to máš za chvíľu v sebe a svojich deťoch. Teraz keď tak kukám na Tvoj zámer, prečo to nazývaš, že "kompostér" ? Veď Ty si vlastne chceš vyrobiť obyčajné dedinské hnojisko. 😉
Odpovedať

@arcticcode Vidíš, a práve tomuto by som sa snaži…
@petersd Ty si trošku mimo chlape... Nanosia mi do mojho kompostu rôzne ochorenia, nákazy, ja to dám do zahradky a cez zeleninu to mám v sebe a svojich deťoch... akože si v poho? :D Si myslíš, že nejaká baktéria prežije v komposte a potom sa zahryzne do mrkvy a ja ju zožerem? :D Už nepi, hej? Za prve - väčšina chorôb sa zo zvierat na človeka ani neprenáša. Za druhé - aj tiež, čo sa prenášajú, tak sa prenášajú krvou, alebo slinami (besnota), nie tým, že sú v pôde. V pôde máš miliardu bakterii (napríklad aj tetanus), to je úplne bežné a normálne. Za tretie - zeleninu pred užívaním zvyknem očistiť, umyť, prípadne tepelne upraviť. To zničí všetky možné baktérie a vírusy.
Odpovedať

@petersd Ty si trošku mimo chlape... Nanosia mi d…
@arcticcode dohladaj si na internete prenos toxoplazmozy zo zvierat na cloveka. A v tvojom hnojisku sa bakterie neznicia, to by musel inac vyzerat. A ani v kazdom komposte sa bakterie neznicia, lebo maximalna teplota, ktoru dobre zalozeny kompost moze dosiahnut je 60° a mikroorgaizmy maju mechanizmi aby sa tymto teplotam ubranili. Preto sa mlieko pasterizuje na 75° a sterilizacia je az pri 100°.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@arcticcode dohladaj si na internete prenos toxop…
@zita19 ale ved hadam si nebude macacie bobky natierat na chleba... Pri dobrych hyg. navykoch toxoplazmozu zo svojho nedostanes... A uz vobec nie z kompostu - teda z hnojiska v tomto pripade (ak ho nejes)
Odpovedať

@arcticcode s haluskami z toho budes mat cochvila…
@zita19 nezmysel, ja do kompostu davam vsetko, co myslis tie halusky sa nerozlozia? su z plastu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusantt:

@zita19 nezmysel, ja do kompostu davam vsetko, co…
@dusantt @minoo robte ako myslite, kludne si kompostujte aj labu z mamuta
Odpovedať

@dusantt @minoo robte ako myslite, kludne si komp…
@zita19 mna kompost z doby ladovej nejak neberie, pisal som len o tej obavanej toxoplazmoze chytenej z kompostu...
Odpovedať

@zita19 len doplnim, ze kompost moze mat aj podstatne viac, ako 60 stupnov, ved su aj pripady, ze sa samovznieti. Ine je ale, ze ta teplota bude hlavne v strede a ani pri najlepsom prekopavani to nemusi znamenat, ze kazde steblo kompostu sa casom dostane blizko takej teploty.
Odpovedať

@zita19 a ty konzumujes kompost len tak? neumyty ? ak by bola pravda to co pises, ludia by vymreli tak pred.. fuu ... tromi milionmi rokov.. a to pozor, nemali ani ruska ani respiky
Odpovedať

@zita19 a ty konzumujes kompost len tak? neumyty …
@dusantt 🙄 toto mi napise clovek, ktory pije destilovanu vodu
Odpovedať

@dusantt 🙄 toto mi napise clovek, ktory pije dest…
@zita19 Tetka, vieš koľko tu beha random mačiek? Asi tak 15. Keď už mam chytať toxoplazmozu, tak z toho, že sa mi tu tie mačky obtieraju a seru do kočiara, ak zabudnem zavreť branu. Určite nie z kompostu. Súhlasím s @dusantt a to ani nepijem destilovanu vodu.
Odpovedať

@zita19 Tetka, vieš koľko tu beha random mačiek? …
vypnite si ten autokorekt, vynechava vam "k" v tej vode...
Odpovedať

@arcticcode samozrejme, ze ti tam chodia macky, ked ich krmis haluskami so slaninou. A kto vie kto vsetko ti tam este chodi... Aj do toho kociara
Odpovedať

@dusantt 🙄 toto mi napise clovek, ktory pije dest…
@zita19 nepijem destilovanu vodu, odkial by som ju zobral ?
Odpovedať

@arcticcode samozrejme, ze ti tam chodia macky, k…
@zita19 Ano, do kočiara nakydam stare halušky omg... Mačky nam tu chodia všade, žeru myši, ba aj jašterice. Aj všetko ostatne.
Odpovedať

@zita19 nepijem destilovanu vodu, odkial by som j…
@dusantt z benzinky :D
Odpovedať

@arcticcode tak toxoplazmozou by ste sa, z toho ze sa macky obtieraju o kociar, nemali nakazit....to by macka musela mat na srsti aspon 3 dni stary trus... to skor pripada do uvahy neumyta/ zle umyta zelenina, ciastocky kontaminovanej zeminy, piesok...
Odpovedať
Profilova fotka
Kompostujem cca 20 rokov. Najprv 3 plastové 280 litrov zadarmo od mesta. Našli sa aj potkany. Návnady pomohli. Dokúpil som 2 ks 800 litrové. Obsah: tráva, lístie, ovocie popadané, zelenina zhnitá, štiepka z drvených konárov. Pridával som aj urýchľovač kompostu. Po troch rokoch bol naspodku krásny kompost. Problém: kompostéry som musel rozobrať. Hrubý odpad zvrchu nanovo do kompostu, spodok som preosial a vysypal do nových štyroch menších 280 litrových kompostérov. Namáhavé, ale krásny výsledok. Okrem toho mám primitívnu ohradu z dosák cca 3x3 m. Lístie, tráva, drvená štiepka. Na spodku krásna listovka po 3 rokoch. Jednoducho treba čas a príroda urobí svoje.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?