Odpoveď na príspevok od anna_vans:
Dobrý deň. Náš pozemok mal v podstate identický p… @anna_vans Ďakujem Anna za tipy. Budem o tom premýšľať. Mám podstatne menší pozemok, čo ale môže byť skôr nevýhoda ako výhoda. Koncentrácia vody je vyššia. Ďakujem za obrázok, áno, nad týmto rozmýšľam. Len nemám skúsenosti, v akých odstupoch a v akej hĺbke urobiť takúto pokládku vsakovacích rúr. Vyviedlo by sa to v malom spáde niekam na kraj pozemku do nejakého žľabu a odtiaľ by to muselo niekam do cisterny. Možno by bolo riešením nerobiť jamy, keďže vsak mám naozaj minimálny, ale priamo za dom zakopať cisternu a všetky zvody do nej.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@anna_vans Ďakujem Anna za tipy. Budem o tom prem… @radovan_kubica Treba ale asi premýšľať aj nad variantou intenzívnych zrážok niekoľko dní. Je možné, že cisterna by to nemusela poňať. My sme to riešili trativodom aj preto, že na našom pozemku sa nachádzajú spodné vody a studňa. Vodu si takto nepriamo teda posielame aj do studne a ďalej ju môžeme čerpať. Chápem ale, že pre vás to nie je riešenie a preto časť vody zrejme bude musieť ísť do kanalizácie. Na druhej strane, počas letných dní viete túto nazberanú vodu z cisterny využívať na zavlažovanie záhrady a trávnika, čo je určite dobrým bonusom. Čo sa týka rúr, ak má ísť hore trávnik, budete potrebovať cca 15 cm dobrej ornice. Drenážna rúra sa obaľuje fóliou a na ňu a pod ňu ide ešte štrk (možno sú aj iné postupy, nám poradili tento). Predokladám teda, že ryha na rúru by mala mať cca tých 50 cm. To je ale práca pre malý bager, ručne kopať íl je cesta do nemocnice :)Odpoveď na príspevok od anna_vans:
@radovan_kubica Treba ale asi premýšľať aj nad va… @anna_vans Presne ako píšete, už mám skúsenosti s pretrvávajúcim 4 dňovým dažďom a bola to hrôza. Cisternu pred domom mi zaplnilo za jeden deň a potom sa voda liala cez hrdlo do jazera nad cisternou. Malo hĺbku tak pol metra, ešte sa mi tam prepadla aj zemina. Robotníci mi zle usadili cisternu pred domom, spodná voda ju už zatlačila dnu a predpokladám, že je aj prasknutá, pretože aj keď neprší, priteká mi tam voda. Áno, musel by som mať tak 50 kubíkovú nádrž, aby som mohol kľudne odísť na pár dní a nebáť sa, že bude viac dní pršať. To je nereálne, najmä vzhľadom na veľkosť môjho pozemku a výšku spodnej vody. A áno, robil som ručne palisády a kopať do kameňov, nielen že z toho bolia ruky, ale trvá to v násobkoch času. Robiť takto drenáž, až ma pot oblial od predstavy:). Mám z toho ťažkú hlavu. Fakt zatiaľ neviem, čo robiť. Kopať hlbšie sa nedá, vsak mám nulový, susedia nado mnou. Trativod by mal ísť kam, ak som pod úrovňou okolia, zabetónovný od ulice chodníkom? Jedine asi veľká cisterna a pravidelne prečerpávať vodu. Fakt neviem.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@anna_vans Presne ako píšete, už mám skúsenosti s… @radovan_kubica Ak dostanete vodu dole pod určitú úroveň, môže vám byť už v podstate jedno, či tam stojí alebo ako rýchlo sa tratí. Ide len o to aby ste ju nemali pri základoch domu a aby vám povrchovo nestála. Neviem, aké konkrétne sú u vás podmienky a či sa vie k vám na pozemok dostať bager. Z toho, čo píšete mi ale naozaj najideálnejšie vychádza si na pozemku vykopať jamu, zasypať ju kameňom a či už drenážne rúry alebo aj zvody domu doviesť do nej. Voda si už následne poradí a vsiakne (pri ílovitej hline vsiaka dlhšie ale nakoniec sa stratí v zemi). Posielam vám len pre približnú predstavu nejaké foto, ktoré som našla na googli (naše trativody sme žiaľ zabudli odfotiť): https://encrypted-tbn0.gstatic.com/im... https://www.vykopovepracetopolcany.sk... Ak by bolo niečo takéto možné u vás zrealizovať,nemuseli by ste si viac robiť starosti s cisternou a už vôbec nie to niekde prečerpávať, predsa len, vznikajú vám dodatočné náklady na čerpadlo a elektrinu. Takéto trativody máme na pozemku už 5 rokov teda zaručene fungujú a aj pri ílovitom podloží sa voda proste stratí v zemi.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@anna_vans Presne ako píšete, už mám skúsenosti s… @radovan_kubica neviem ake je okolie, a ako daleko je potok. Ale mozno popri ceste zakopat kanalizacnu ruru smer potok. Pokiaľ to nieje extremne ďaleko, tak by to mohlo byt riešenie. Pri intenzivnych dazdoch vytopit cez kanalizaciu čističku a aj tak budete mat mokro asi nieje cesta. 50m3 asi tiež na Vašom pozemku len tak nevypolievate. Takže najlepšie odviesť vodu do potoka... pošlite mapuOdpoveď na príspevok od anna_vans:
@radovan_kubica Ak dostanete vodu dole pod určitú… @anna_vans Z toho čo ste napísali sa mi začína pozdávať naozaj tá predstava, že by som doslova uprostred záhrady dal bagrom vykopať obrovskú štrkovú jamu na vsak, a drenážnymi rúrkami tam zo všetkých strán zviedol vodu. Nie je to zrovna jednoduché na realizáciu, ale malý bágrik to v podstate za jeden deň vykope, ak sa to premyslí a naplánuje.Odpoveď na príspevok od stefanby:
@radovan_kubica neviem ake je okolie, a ako dalek… @stefanby som v strede obytnej zóny, žiadny potok ani dažďová kanalizácia. Od cesty som zabetónovaný chodníkom, takže pod ním. Musím riešiť všetko len v rámci pozemku.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@anna_vans Z toho čo ste napísali sa mi začína po… @radovan_kubica no pár sivých vlasov vám to určite pridá :) ale ak by sa vám poradilo zrealizovať to, máte v podstate na celý život pokoj. Pošlem vám do správy ešte jednu fotku, ktorú som našla z nášho pozemku, žiaľ, pri realizácii sme nestihli nič odfotiť ale pre predstavu by vám to mohlo pomôcť :)Odpoveď na príspevok od anna_vans:
@radovan_kubica no pár sivých vlasov vám to určit… @anna_vans Veľmi pekne ďakujem za príspevky i foto, určite pomohlo v predstave možností. Pri množstve vody a viacdňovom daždi je zvod vody do cisterny nereálny, v tom ste ma nasmerovali. Porozmýšľam nad sieťovou drenážou a zvodom do veľkého vsaku. Ak ubudne čo len polovica stojatej vody, i tak dobre.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@anna_vans Presne ako píšete, už mám skúsenosti s… @radovan_kubica Máš spravenú sondu do akej hlbky je ílová vrstva ? Ja som robil dve vsakovacie jamy z plastových paliet do ktorých mám zvedenú vodu zo strechy. Takýto vsak za paliet má väčšiu kapacitu pri rovnakom objeme ako makadamový. Ak sa ním dostaneš do spodnej vody tak ak správne rozmýšľam tak by sa Ti hladiny mali vyrovnávať, čiže by to malo vsakovať. S tým ,že prečerpávaš vodu z cisterny do kanálu by som sa veľmi nechválil ,aby Ti vodárne za to neposlali účet.Odpoveď na príspevok od vladohe:
@radovan_kubica Máš spravenú sondu do akej hlb… @vladohe Presné info som si nezisťoval, ale všetci naokolo čo vŕtali studne by mi asi vedeli povedať. ´Ja vychádzam z vlastných pozorovaní. Pred domom mi urobili štrkový vsak s textíliou asi do dvoch metrov hĺbky, čo som videl odkryté, keď som to vymieňal za cisternu. Ak vezmem v úvahu, že ten vsak je na plochu cca 50m2, vkuse mi tam stála hlboká voda takmer po kolená. Máte pravdu, že chváliť sa nie je čím, najmä mentalitou nás Slovákov. Stavia sa kade kde na močariskách, ktoré nikto neodvodnil, stavebné úrady robia veci pro forma. Nikoho nezujíma, že skolaudujú sutinou navezené pozemky, kde vsaky takmer nemajú kam odvádzať vodu. Dažďová kanalizácia sa nerobí, veď načo. Chcel by som vidieť návrh mudrlanta, že ak neprečerpávať vodu a vsak mi neodvádza, čo mám asi robiť s kubíkmi vody, ktorá mi stojí na pozemku, ktorý je ako bazén pod úrovňou okolia. To si mám kúpiť priemyselnú sušičku o veľkosti budovy:))))?Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@anna_vans Veľmi pekne ďakujem za príspevky i fot… @radovan_kubica Rado sa stalo, možno príde niekto s lepším a menej pracným nápadom. V každom prípade, držím palce. Hlavne nevešajte hlavu, je to riešiteľné a technicky nenáročné, určite to zvládnete :)Odpoveď na príspevok od anna_vans:
@radovan_kubica Ak dostanete vodu dole pod určitú… @anna_vans ta v podstate drenážna jama nepomôže v ilovej pôde. Po dvoch sezónach to bude nefunkčné, íl upha všetko.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
Ahojte. Mám problém s vodou na pozemku, preto zvá… @radovan_kubica "Celoročne mám spodnú vodu asi v 120 cm, teda tesne pod základmi domu." Ako viete všetci, že kde máte spodnú vodu?Odpoveď na príspevok od connor87:
@anna_vans ta v podstate drenážna jama nepomôže v… @connor87 Práve toho sa bojím. Vsak som mal urobený pred domov do dvoch metrov. Klasika, štrková výplň a geotextília. Funkčnosť nijaká. Po výdatnejšom daždi sa mi rovno nad vsakom robilo obrovské hlboké jazero. Tá pôda sa jednoducho behom pár minút napila, narazila na spodnú vodu a koniec, už to išlo hore. Aj vsak má predsa zmysel tam, kde má voda kam odchádzať do strán. Ak je pozemok ako uzavretý bazén, tie kubíky vody čo za noc spadnú nemajú kam. Ak teda urobím to isté za domom, chovať sa to bude asi podobne. Nádrž by mala väčšiu logiku, ale ak mi za noc spadne na 2 áre povedzme 10000L vody, to čo by som tam musel zakopať? A stále sa bavíme o jednej noci. Viacdňový dážď by zatopil najskôr nádrž, potom by to vyliezlo von a urobilo znovu jazero nad nádržou. Každý sa diví, že čo je to za množstvo vody. No, aj ja som bol prekvapený. Ale mám 3 kubíkovú nádrž a po noci je vždy vyliata s jazerom nad ňou. Takže, mám presný ukazovateľ:))).Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@vladohe Presné info som si nezisťoval, ale všetc… @radovan_kubica Je ešte možnosť dvihnúť tvoj pozemok na úroveň susedných pozemkov ? Lebo tej vody u Teba je fakt dosť. Podľa mňa sa k Tebe dostáva voda aj od susedov. Neverím tomu , že po obyčajnom celodennom daždi by si tam mal toľko vody. Niekde je nejaký zádrhel, len ho treba nájsť.Odpoveď na príspevok od terry25:
@radovan_kubica "Celoročne mám spodnú vodu asi v … @terry25 otvorím vodomernú šachtu a môžem si to na centimeter zmerať.............hladian je vždy rovnaká:)))Odpoveď na príspevok od vladohe:
@radovan_kubica Je ešte možnosť dvihnúť tvoj poze… @vladohe Už som to dviol o desať cm, viac sa nedá. Na foto je vidieť, že na ľavej strane, t.j. môj zadný sused je nado mnou 40cm, spevnil som tam svah dvomi radmi tvárnic, aby mi nespadol jeho plot na hlavu. Problém je aj v tom, že z tej ľavej strany klesá celá zóna smerom na môj dom, nejakým 2 stupňovým spádom. Takže aj susedov pozemok klesá smerom na mňa. Za ním je ešte jeden dom a potom už len lesy. Možno 150 za mnou na druheuj strany zóny sú jazerá.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@terry25 otvorím vodomernú šachtu a môžem si to n… @radovan_kubica aha. Tak to ja nemám kde merať. Šachta je pri ceste, tam spodná voda nie je, kedze je tam v okolí navazka z lomoveho kamanea, i keď presne pred mostíkom je cesta padnuta smerom k nám a natečie do šachty z povrchu. Keď bagrovali základy, boli dva dni odkryté, ale nič tam nebolo, úplne sucho....ale viem....spodná voda je skoro všadeOdpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@connor87 Práve toho sa bojím. Vsak som mal urobe… @radovan_kubica zakopavat take velke nadrze nema vyznam, na polievanie staci mat 300l zakopanu. Jednoducho voda musi ist prec z takeho pozemku, a krajne riesenie je aj do kanalizacie za poplatok.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
Ahojte. Mám problém s vodou na pozemku, preto zvá… @radovan_kubica jediné čo ti aktuálne zostáva, je proste preraziť ílovitú vrstvu a osadiť tam drenáž (žiadny makadam a debiliny, to nemá prakticky žiadnu kapacitu) - bolo to tu spomenuté z napríklad plastových paliet (dajú sa kúpiť za 5€ kus - hľadaj na miestach ako sú firmy fabriky, tam ich majú haldy a často nevedia čo s nimi), vybagrovať - ak si chceš byť istý - daj si spraviť sondáž alebo vyvrtaj sám ručne. Ak máš spodnú vodu v 1,2m hĺbke, tak to máš len prvú vrstvu ktorá je nad ílom. O akú lokalitu ide ? Mesto/obec ? (zo zvedavosti)