Odpoveď na príspevok od petersd:
Máte niekto skúsenosť s elektrickými plašičmi, od… Ani náhodou. Jediné spoľahlivé riešenie je 2,5m vysoký plot, všetko ostatné sú len vyhodené peniaze 😉Odpoveď na príspevok od kejsix:
Ani náhodou. Jediné spoľahlivé riešenie je 2,5m v… @kejsix Este by som porozmyslal nad elektrickym ohradnikom.Odpoveď na príspevok od peter_durfina:
@kejsix Este by som porozmyslal nad elektrickym o… @peter_durfina To môžeš. Jeleň to roztrhne ako nič. To už mám za sebou, tieto pokusy.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@peter_durfina To môžeš. Jeleň to roztrhne ako ni… @kejsix Ta to si ma zas schladil. Už som si urobil prieskum trhu a takmer som už objednal komponenty na el. ohradníka. Chcel som kúpiť od českého Efencee, mašinku so silou 5J. V mojom prípade ide o to, aby som prežil nasledujúcu zimu. Vysadil som nejakých 15 ovocných stromčekov, ale keďže bývam na kraji lokality, chodia sem najmä srny a ožierajú, čo sa dá. Viem, že klasický plot je najlepší, ale teraz ho už nestihnem, tak som to chcel riešiť el. oplotkom. Toho môžem nainštalovať aj keď budú mraziky. Dnes ma ale ešte napadlo riešenie, že či by som zimu neprežil napr. s tým nejakým plašičom. To by som už nemusel teraz nič robiť, iba by som ho zavesil na prvý stromček, no a v jari by som dal obyčajný plot.Odpoveď na príspevok od kejsix:
Ani náhodou. Jediné spoľahlivé riešenie je 2,5m v… @kejsix Len nie každý to môže riešiť asi tým spôsobom, že postaví vysoký plot 😃Odpoveď na príspevok od katmet:
@kejsix Len nie každý to môže riešiť asi tým spôs… @katmet To je určite pravda, preto som spomenul aj možnosť klietky okolo malých jednotlivých stromčekov. Ale ak to nie je možné ani v budúcnosti oplotiť poriadne, škoda peňazí za tie stromčeky. Srna sa v pohode postaví pod stromom na zadné a ožerie kam dočiahne, 2m ako nič.Odpoveď na príspevok od kejsix:
Malé stromčeky skôr ošetriť cervakolom, myslím si… @kejsix To s tým jelením skokom mozem potvrdiť.Videl som,ako jeleň z miesta,bez rozbehu preskočil 2m plot.Odpoveď na príspevok od dusan72:
@kejsix To s tým jelením skokom mozem potvrdiť.Vi… @dusan72 Pred pár rokmi v noci pri Rajci mi skočil ponad idúce auto 😀 Z hornej medze rozbehnutý dole kopcom, z dobla som videl len ako sa popred okno v hornej casti mihli kopyta ... v podstate preskočil celú šírku cesty 😀Odpoveď na príspevok od kejsix:
Malé stromčeky skôr ošetriť cervakolom, myslím si… @kejsix Už som na tejto parcele sadil viackrát. ras ožerú srny, rauz prišiel zajac.... Naposledy, pred 2 rokmi som vysadil a keďže bolo suché leto a horúčavy, nekosil som a nechal narásť vysokú trávu, aby držala vlhkosť na stromčekoch. Raz prídem domov a celá parcela krásne vykosená. Susedím s parcelami, ktoré obhospodaruje nejaké poľnodružstvo, no a popri ich robote mi vošiel na moju parcelu "dobrák" s tým obrovským mulčovacím traktorom a celú mi ju pobehal. Nemyslím, že mi chcel urobiť škodu, skôr chcel pomôcť, akurát, že pošli aj moje stromčeky, ktoré si nevšimol v tráve... Cervakol používame u nás v urbariáte, ale tiež už je na xuja. Asi už robia nejaký ekologicky, ta je naprd. Srny nám ožierajú jedličky/smrečky aj napriek Cervakolu. (takú skúsenosť majú aj štátne lesy). A ani neviem, či sa vôbec Cervakol môže používať na ovocné listnáče (?) Neviem, asi to risknem a túto zimu skúsim prežiť s nejakým elektronickým plašičom... Idem hľadať po nete 🙄Odpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix Už som na tejto parcele sadil viackrát. r… @petersd plačič? myši zožrali i ten , el ohradník je vhodný tak pre domáce zvieratá aj to sa musia najskôr naučiť čo ich čaká, najvhodnejšie pre psa no musí mať i obojok s batériou a vyhradený priestor kde môže behať volne, ak prejde vyhradený priestor dostane varovanie, ked sa to naučí nebude tam chodiť, no potvora vedel že je tam batéria a skúšal po čase či ešte kope to by musela mať niečo také i divá zver a ku skokom? srnec skáče asi najdalej, viezli sme sa na plti a prekočil celú cestu i ohradu a bol pri Váhu pri Strečne, jeleň do výšky lebo je vyššíOdpoveď na príspevok od duzu:
@petersd plačič? myši zožrali i ten , el ohradník… @duzu Vedia sa vynájsť, nie sú až také hlúpe ako si myslíme. Je to ťažko. Ako chválabohu nemám takýto problém, no sám by osm nevedel čím najlepšie to "ohradiť".Odpoveď na príspevok od tabitka337:
@kejsix nám poradil jeden skúsený že srny preskoč… @tabitka337 srny, jelene sú dalekozraké vidia dobre len na krátku vzdialenosť , zato majú parádny čuch a sluch,hlavne po vetre, jeleň sa v čase ruje nebojí asi ničoho vykračuje si po ulici a všetci peší pred ním bežia, neviem prečo ich nechovajú viac, ked rastú rýchlejšie a majú chutnejšie mäso pokiaľ veľa nebehajú, lebo potom je to samá šľacha, na juhu SK sú stáda i po 150 kusovOdpoveď na príspevok od duzu:
@tabitka337 srny, jelene sú dalekozraké vidia dob… @duzu my by sme ich tu mohli kľudne chovať 🤣 to stádo dole sú maličké.. asi danielkyOdpoveď na príspevok od tomasjur:
Ja mám takú skúsenosť, že spočiatku bývajú efektí… @tomasjur A vieš povedať aj nejaký typ?Odpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix Ta to si ma zas schladil. Už som si urobi… @petersd na Sumave som videla oplotene jednotlive stromceky, a zrejme to fungovalo, lebo ohradku mali len stromky do 2 metrov, vyssie uz nie.Odpoveď na príspevok od zita19:
@petersd na Sumave som videla oplotene jednotlive… @zita19 @tomasjur No, večer som behal po internete za elektronickými plačičmi... a čítal som aj recenzie. Hrúza, už som zrušil ten môj zámysel. Pravdú majú všetci tí, ktorí tvrdia, že vyhodené peniaze. Nejakých 70% recenzentov rovno vyhlásili, že výrobok je absolútne fake, nefunkčný (teda nikoho, na koho je určený, neodplaší)... no a zvyšných 30% recenzentov výrobok ešte nestíhli oskúšať. Asi idem niekde do skladov pohľadať vlnitú papierovú lepenku a obalím korunky stromčekov - ako mi to poradili v ovocnej škôlke. Tých pár mesiacov zimy stromčeky dáko prečkajú a v jari urobím klasický plot.Odpoveď na príspevok od petersd:
@zita19 @tomasjur No, večer som behal po inter… @petersd mozes koruny obalit aj bielou netkanou textiliou, okolo kmena zajacie pletivo, korunku do textilieOdpoveď na príspevok od tabitka337:
@duzu my by sme ich tu mohli kľudne chovať 🤣 to s… @tabitka337 prvé foto je laň je oveľa vyššia ako srna alebo daniel , tie sú len na juhu kde je teplejšie samce majú lopatkovyté parožie, jeleň a srnec špicaté nebezpečné sú staršie majú len vydli, niekedy som chodieval na poľovačky aj ked viac pre zážitok ako pre lov, to by som zakázal aby sa robil ako teraz s kopov psov uštvú i zdravé jedinceOdpoveď na príspevok od petersd:
@zita19 @tomasjur No, večer som behal po inter… @petersd i v lese sa chránia len vtrchy asi pichľaou sklenou vatou, bočné výhonky ak zožerú to len pomôže rýchlejšiemu rastu v strede lesa kde je menej svetla, ale dávajú sa i vysoké ohradníky s dreva na súvislé porasty