Nerodiace stromy

Ahojte, v zahrade mam niekolko ovocnych strom (jablone, hrusku, ceresnu, ringlotu, slivky). Vsetko vysadene v roku 2018. Stromy sa pekne ujali, vychovne rezy boli urobene, aktualne robim prevazne uz len letny "udrziavaci" rez. Jednu slivku mi vyhrizol hrabos, inak su stromy vo fit kondicii. Neviem si vsak poradit s jednym problemom - hruska, ringlota ani ceresna NERODIA. CERESNA: - odroda Kordia, podpnik Cerasus avium - vek cca 6 rokov (vysadena v r.2018), dnes ma cca vysku 4-5 m, nie je zahustena - na jar je plna kvetov (od cca 2020-21), neskor vidim sem-tam (minimum) zarodok plodu, ale ziaden plod sa nedozije ani "zelenej gulicky", nie to dozretia - zeby kvety omrzli? tolko rokov po sebe?? - v com hladat problem? nemam pocit zeby bol strom chory. postrek nevykonavam ziaden - chyba? HRUSKA: - odroda Clappova, podpnik Hruska plana - podobne ako ceresna: vek cca 6 rokov, vyska cca 4-5m - na jar ziadne kvety, nasledne ziadne plody. strom je zdravy, stale rastie, nemam pocit zeby mal chorobu (listy, drevnate casti) - je to ok pri 6 rocnom zdravom strome? postrek nevykonavam ziaden. RINGLOTA: - odroda Zelena ringlota, podpnik Myrobalan - vek rovnako ako ceresna/hruska, vyska cca 4-5 m, strom zdravy - podobne ako hruska - ziadne kvety, ziadne plody. ostatne JABLONE uz ploduju 3-4 roky. spolocne pre vsetky stromy: - na stromoch nevykonavam ziaden postrek. prihnojovanie na jar/jesen tiez nie. - rez viac menej udrzbovy (ceresna, ringlota iba letny). posledne dva roky som ho na problemovych stromoch obmedzil (pre pripad zeby bol pricinou nerodenia nevhodny rez). kvety (okrem ceresne) nemaju ani rocne a starsie vyhony. - lokalita SVK, liptov (cca 650m.n.m, slnecna zahrada) kde hladat pricinu ked tieto stromy nerodia? su este mlade vzhladom na svoj podpnik? podla info co som si dohladal by uz mali zacat rodit. dakujem za radu od skusenejsich ovocinarov.
Odpovedať
Profilova fotka
@matobb su len 2 moznosti. Bud nemas v okoli opelovacov, alebo mas v okoli malo vciel/cmeliakov, ktore ti stromy opelia. CERESNA: Kordia je cudzoopeliva odroda. Opeľovačom môže byť napríklad Hedelfingenská, Sam, Van, Napoleonova, Stella. Z tohto zoznamu doporucujem Stellu, je samoopeliva a zaroven vyriesi tvoj problem. Je to chrupka, takze skorce ju az tak nemusia... ale mozno vase maju ine zvyky. Hruska: Bez kvetu plod zial nebude nikdy. Neviem aky podpnik mas, ci je to vysokokmen alebo moderne rychlene odrody. Fotka by mozno poomohla. Ringlota: ta 100% potrebuje cudzoopelovaca. Zjavne v okoli ziadneho nemas. Skus vysadit vedla nej napr. Oulinská. Sumarne: tiez mam slivku, co za 15r nedala ani slivku, pricom je to "moderna" odroda. 5 rokov som jej daval este ultimatum, tento rok ide prec. Teda dufam, strasne nerad vykopavam funkcny strom. Ak by niekto chcel, rad ponuknem za 2 flase dobreho vina :). Je to JOJO na myrobalane, 12 rocna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@matobb su len 2 moznosti. Bud nemas v okoli ope…
@mgx Dakujem za nasmerovanie. Skusim teda vysadit spominane odrody. Rad by som zachoval zdrave stromy, tak verim ze im to pomoze. PS: v zahrade mam 5 ulov takze opelovacov zrejme dostatok. diky
Odpovedať
Profilova fotka
pri ceresni je to urcite chybajuci opelovac, Su len 2 druhy samoopelivych ceresni. Ak nemaju v blizkosti susedia ceresnu, musis si vysadit vlastnu. Hruska clapova mi rodila uz na druhy rok po vysadeni, u hrusky to bude nespravnym rezom. ja mam dobru knihu s presnym popisom aj nakresmi ako ktory strom rezat https://www.martinus.sk/220857-rez-ov... skus pozriet tieto stranky, ak nechces kupovat knihu https://www.chovatelahospodar.sk/tema... https://fee.tuzvo.sk/sites/default/fi...
Odpovedať
@matobb Okolo mladých stromov je treba udržiavať pôdu bez trávy, na jar prekypriť, zapraviť dávku Cereritu, v prípade dlhšieho sucha polievať raz za 3-4 dni vedro vody ku každému. Stromy máš na vzrastných podpníkoch, časom keď si vytvoria dostatočnú koreňovú sústavu tak budú odolnejšie a budú potrebovať menej starostlivosti. V prípade slabšie rastúcich podpníkov je uvedená starostlivosť nevyhnutná počas celého života stromu. Keď strom ledva prežíva kvôli nedostatnu vlahy a živín, ťažko môžeme od neho čakať úrodu.
Odpovedať
Tiež mám čerešňu Kordia na podpníku Colt. Ešte nerodila ale má ešte len 3 roky tak jej dávam ešte šancu. Jeden maďarský ovocinár mi poradil že pomôže zarúbať do pníka sekerou. Neviem neskúšal som ale podľa mňa to bude nejaká babská rada. No ak by som bol už rozhodnutý strom zrušiť tak ako poslednú možnosť možnoť stojí za vyskúšanie.
Odpovedať
Spravil si zasadnu chybu, nenastudoval si si dost o stromoch, skor ako si ich vysadil. Pomoze ti bud vysadit opelovace alebo ak mas moznost nastepit opelujuce odrody do koruny. Ked mas malo miesta je to lepsie riesenie ako vysadba dalsich stromov. Jadroviny treba spravne rezat na rodive drevo, potom je uroda pravidelna a promerana.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od treborztv:

Tiež mám čerešňu Kordia na podpníku Colt. Ešte ne…
@treborztv s tou sekerou by som to neskusala, kostkoviny su nachylne na glejotok prava z takychto ran. A bez opelovaca ceresne nebudu, aj samosprasne odrody rodia lepsie s opelovacom v blizkosti a ty mas nesamosprasnu odrodu. .
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od treborztv:

Tiež mám čerešňu Kordia na podpníku Colt. Ešte ne…
@treborztv babska rada je aj zakopat zdochlinu ku korenom nerodiaceho stromu ;-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matobb:

Ahojte, v zahrade mam niekolko ovocnych strom (ja…
@matobb Odporúčam si naštudovať videá od tohoto pána https://www.youtube.com/@janurbanek_p... Vysvetluje techniky rezu kedy ak rezať pre podporu rodenia. Ku tej sekere čo tu spomínajú neviem, ale mám jedlý gaštan 5 rokov. Stále len živorí nedarí sa mu žlté listy má. Už som mu pohrozil že ho vyrežem. Tento rok v lete som objavil že mal v kmeni vodorovne asi do trištvrte obvodu kmeňa navŕtanú chodbu od drevotoča, myslel som si že to neprežije. A odvtedy sa mu začalo dariť, má riadne prírastky pekné zdravé listy. Doplním, na tomto videu vysvetluje rez nerodiacej jablone https://www.youtube.com/watch?v=qVHQR...
Odpovedať
u mňa to bolo podľa výšky podpníka vysokokmeň začal rodiť až po 20r, no ked zarodil úroda i 8 veľkých 80kg vriec nískokmeň začal rodit asi po 3 r ale najskôr tak za bedničku jablk , tento rok nič, kvitli všetke mesiac skôr a bolo mrazi i -5, to málo čo zarodilo zlikvidoval júlový ľadovec, krúpy ako pinpongové loptičky
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?