Odpoveď na príspevok od euni124:
Dobrý večer.. chcela by som sa spýtať či ma niekt… @euni124 Ahoj. Mám ten istý problém. Zhrniem všetko, čo tu bolo zatiaľ popísané. Prvotný ručný zber vrchného bordelu je nevyhnutný, inak sa nedá ďalej pokračovať ani ručne ani strojmi. Ale..........ak bordel pokračuje do väčšej hĺbky, ručné čistenie zabudnite. Bude to trvať veky, prídete o ruky a chrbát. Kto neskúšal ryľovať a vydlovať do kamenia, betónu, tehál, skla, kovu a látok, tak netuší, o čom píšem. V takom prípade je jediná cesta. Báger do aspoň pol metra, vyviezť a nahradiť novou čistou zeminou. Ak to nie je až tak tragické, tak sa dá to pomaly čistiť, ale mám zlú správu. Kameňa sa nezbavíte, dážď a následne spodná voda Vám to bude roky vytláčať smerom hore a Vy budete stále zbierať dookola kamene. V tomto prípade asi celoživotne:). Dva roky to čistím na svojej záhrade a mám pocit, že to nemá koniec.Odpoveď na príspevok od radovan_kubica:
@euni124 Ahoj. Mám ten istý problém. Zhrniem všet… @radovan_kubica kam si odložil vrchnú zeminu? tá ak sa používala na obrábanie isto nemala kamene, ak ju nemáš tak najjednoduchšie vrchnú odstrániť, akokoľvek , alebo ak sa môže navýšiť doviesť kvalitnú zeminu , niekto ju ponúka i za odvoz, je ale pravda že z určitej zeminy s rôznou štruktúrov minerálov časom vznikne nový kameň, jednu časť záhrady som dlhodobo obrábal a vždy som vyoral nový, sused mal rozcvičku asi pol roka aby vyrovnal pozemok, všetko odkopával , kamene dával do dier ostatok osieval a nakoniec ešte navážal jemný piesok, a teraz to má len ako okrasný trávnik, aby to mohol kosiť kosačkou,Odpoveď na príspevok od duzu:
@radovan_kubica kam si odložil vrchnú zeminu? tá … @duzu ja som mal po odovzdaní domu surtinu až po povrch, takže po prvotnom ručnom čistení som volal bagerm stiahol vrchný bordel a dal naviezť 10-15cm zeminy. Chcel som aj viac, ale keď som videl tie ceny za tatrovku zeminy, aj ma chuť prešla. To by som si mohol kúpiť pomaly novú záhradu. Presne ako píšete, základom je, aby bol povrch vhodný pre kosačku, inak by si človek zničil niekoľko kosačiek ročne. Kamene to moc nepokosí:))).