Kam voda na rovine??

Mňa by zaujímalo, kam máte na rovine (teda západné, rovinaté časti SK) odvedenú vodu z pozemku. Povrchová asi stečie dole, teda aj k základom. Máte pri základe aj drenáž? Či tú už vôbec nie je kam vyústiť??
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od terry25:

Mňa by zaujímalo, kam máte na rovine (teda západn…
@terry25 vetsinou se to resi kvalitne provedou hydroizolaci zakladove desky a zaklad at si zije svojim zivotem klidne ve vode... nebo resite rekonstukci ci sklep?
Odpovedať
Profilova fotka
Nikam neodvadzame. Zachytávame co sa dá na polievanie. Výsadba zelene si tiež potiahne svoje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankazb:

Nikam neodvadzame. Zachytávame co sa dá na poliev…
@jankazb @raziel628 Zaujíma ma to len v súvislosti s tými dažďami. Tu, v hornatejšej krajine projektanti navrhujú drenáž až ku spodku základov, potom až po vrch zasypať štrkom (čo mne pripadá ako oslabenie únosnosti zeminy, keďže vlastne zvonka sú voľné. Staršie domy drenáž neriešili, na rovine tiež neriešia. Tak len tak, filizofujem.... že kam tá voda ide.....
Odpovedať

@jankazb @raziel628 Zaujíma ma to len v súvislos…
@terry25 vsakuje, niekdy skor, niekde neskor, ale ona v konecnom dosledku by len vsakovala do pody. V prirode voda vsakuje, len nadbytocna nevsiaknuta odteka po povrchu. Je nasa chyba, ze betonujeme co sa da aj neda a potom riesime odtekanie zrazkovej vody, lebo sa nema kde vsiaknut. Samozrejme extremne pocasie to zvyrazni, ale ak by prsalo "tak akurat", tak vacsina vody by bez problemov vsiakla do pody apotom este hlbsie a hlbsie az by sa z nej stala podzemna voda.
Odpovedať

Mňa by zaujímalo, kam máte na rovine (teda západn…
@terry25 tu na rovine sa bežne nerobí drenáž okolo základov, lebo nie je tu svah, čiže by tam voda stiekla a zostala tam kým by sa nedostala hlbšie do pôdy. Kto má ešte ílovú zem, tak mu stojí aj voda na povrchu keď je silnejší dážď. Ale pri týchto dažďoch teraz pôda nestíha a je vidieť hlavne na poliach že nejaká voda stojí na vrchu. Ale teda platí že čo sa stihne vsiaknuť, tak vsiakne zvyšok ide po povrchu na najnižšie miesto niekam (buď záhrady, ulice, polia..). Dažďové zvody bývajú zaústené do vsakovacích jám alebo voľne na vrchu. Tí čo to majú vydláždené a vybetónované, tak väčšinou stečie voda na ulicu do jarkov a potom do dažďovej kanalizácie, len tá sa často upchá alebo jednoducho nestíha tiež a potom je všade plno vody. Ale to by sa muselo všetko prerobiť a dimenzovať na kvantá vody aby to pri týchto extrémnych dažďoch stíhalo a to sa bežne nerobí, lebo je to výnimočná situácia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@terry25 tu na rovine sa bežne nerobí drenáž okol…
@marsdm nemuselo by sa nič prerábať. Tie daždové kanalizácie by v pohode stíhali. Tu je problém ten, že to 30 rokov nikto nečistil. Niekedy dávno som pravidelne videl chlapíkov z komunálnych služieb, ako hákom otvárajú poklopy, lezú dnu a čistia vtoky. Teraz? Teraz to nečistí nikto. Niekedy sa v zime solili cesty, soľ sa roztopila a odtiekla spolu s vodou. Teraz? Teraz sa sypú kamienky, tie spláchne voda do vtokov, prípadne to tam nametie zametacie autíčko a je to upchaté. Tu je problém inde, nie v dimenzovaní dažďovej kanalizácie... Potom sa ľudia čudujú, že im v strede cesty vyrazí fontána...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@marsdm nemuselo by sa nič prerábať. Tie daždové …
@megdesign je možné že údržba robí gro na potrubných systémoch. V okolitých dedinách nie je podzemný systém, iba veľké rigoly popri ceste a tie nestíhajú, lebo nie je to nikam zaústené a iba sa rátalo s tým, že tam stečie voda. Väčšinu roka je to v pohode, ale takto cez veľké dažde to na najnižšom mieste už zaplavuje cestu, lebo sa to tam hromadí a nestíha vsakovať do zeme. Inak dnes v jednej dedine bolo od rána auto a čerpalo vodu, takže oni asi majú dažďovú kanalizáciu. Neviem kam je zaústená, ale na okraji dediny bolo ďalšie auto a monitorovali hladinu potoka, ktorá dosť stúpala.
Odpovedať
na odtekanie prebytočnej vody je najlepšie dom v miernom svahu a potoky rieky s väčším sklonom ,nevytopí nikdy, všetko zas odtečie nevyužité, na polievanie treba veľké nádrže alebo jazierka, teraz síce prší stále ale veľmi drobný to stíha vsiaknúť do vysušenej pôdy ,dlho nepršalo, minulý týždeň ešte tropické dni a včera som zistil že zaplo kúrenie, teplota vonku okolo 15 st max
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

na odtekanie prebytočnej vody je najlepšie dom v …
To čo píšete s tou pripravenosťou..... najlepší dôkaz je ten, že pred rodným domom mojej starkej bol rigol 1m hlboký. Pravidelne sa za socíku robila brigáda. Teraz je tak cca 30 cm. Ďalej, predtým tam boli potoky cez územie kľukaté..... už asi 20 49kov sú rovné a vyložené betónovými kockami (lebo developerská výstavba, taktiež rôzne poľno a podnikateľské aktivity všetko upravovali) a tak voda vždy rýchlo steká preč a väčšou rýchlosťou. V podstate platí, že rýchlejší odvod vody, rýchlejšie naplnenie korýt riek. Pri súčasných búrkach zlá kombinácia. Ono robí sa aj u nás niečo....ale v Rakúsku tá regulácia vody asi funguje lepšie. Snáď sa začne aj u nás viac robiť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?