Hnoj na susedovom pozemku

Ahojte, neviem či mi budete vedieť poradiť kam sa máme s manželom obrátiť. Sused má na svojom dvore, tesne pri spoločnom plote hnoj (strašne veľká kopa), už 10rokov ho prosíme aby si ten hnoj dal na koniec záhrady, pretože močovka nám steká do dvora a všetko čo sme tam mali vykapalo (čučoriedky, ríbezle,...) Robí si z nás dobrý deň, stále nasľubuje a nikdy ho nepreloží, už to trvá naozaj viac ako 10rokov. Prosím Vás, viem že je to jeho pozemok ale môže mať hnoj len tak pri plote a steká na náš pozemok? Už sme boli aj na úrade, starosta vravel že ho upozorní ale ten hnoj tam stále len pribúda a pribúda. 😢 Nechcem byť hnusná suseda ale ten hnoj steká k nám a to mi prekáža.
Odpovedať
A múr tam postaviť by bol blbý nápad?
Odpovedať
Profilova fotka
Ked to nejde dohovorom tak myslim, ze s tym vela neurobis. Jedine postavit plot a nech mu to tam stoji. Nechapem to, ze niekto si hladi len svojho, keby si to vzal z ineho garde, keby to bolo opacne ci by sa mu to pacilo.
Odpovedať
A koho je plot na spoločnej hranici? Ak je váš, tak asi by bolo najlepšie spraviť plný betónový a vybavené. Teoreticky ho môžeš nahlásiť na životné prostredie, že môže kontaminovat spodnú vodu, ale to je na dlhé lakte a zaváňa to potom vojnou zo susedom. No bude to náročné.
Odpovedať
Ešte teoreticky ma napadlo, ak to je nejaká veľká mláka, tak vykopať taký mali jarcek jemu naspäť do dvora aby to stekalo ak sa to da
Odpovedať
Hej, takých neprispôsobivých ignorantov je všade plno. V paneláku sme mali napríklad týpka, ktorý býval na 8om poschodí a zásadne si pri každom odchode z bytu zapálil cigáro vo výťahu. Bolo mu úplne fuk že ten smrad vo výťahu väčšine vadí. Nezájem. Sú veci v medziľudských vzťahoch, ktoré ani orgány napraviť nevedia. Nie som psychológ takže tieto veci by som ja riešil asi násilím. Ja viem, že by to pravdepodobne riešeniu nepomohlo ale pri troche šťastia by sa mi uľavilo. Myslím 😉 Sused na zabitie nieje žiadna výhra, čo vám poviem.
Odpovedať
Profilova fotka
Jedine na hygienu ho nahlasit aj hnojisko ma svoje poziadavky na zhotovenie. Len ako dlho to bude trvat. Popripade stekance pozberat do vedra a naliat mu pred dvere. Bikto nechce bojovat ale ked treba tak treba.
Odpovedať
Prvá možnosť je riešiť to cez obec. To nepomáha. Potom jedine žalobou na súde a ak súd rozhodne bude sa do toho môcť zapojiť aj exekútor.
Odpovedať
za toto moze dostat slusnu pokutu, treba nahlasit ...cez zimu tusim nesmie byt ci ako na yt "hospodar martin" tak dostal ...
Odpovedať
@66simonka66 obráť sa na príslušný okresný úrad, odbor starostlivosti o životné prostredie, tí by to mali mať v kompetencii
Odpovedať
Profilova fotka
aK obec nic nerobi nahlasit ho na hygienu, len v takom pripade si to poriadne vsetko zdokumentovat, potom jedine uz len sudna cesta. Hnojisko mat moze ale aj to musi mat svoje parametre a nalezitosti
Odpovedať
@peter0 Exekútor??? 🤔 🤔 🤔 😮 😮 A čo by tak mal exekvovať? Zoberie ten hnoj? 😄 😄
Odpovedať
@chrobak7 hrome, tys na to káp. Je to skvelé zistenie, že existujú aj nepeňažné exekúcie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@66simonka66 asi hygiena a životné prostredie - nelegálna skládka. Nenechať sa odbiť. Volať aj policu, nech sú o tom záznamy. Pripadne ak sa tam dá dostať tak si niekedy zavolajte traktorbager nech mu to presunie keď nebude doma...
Odpovedať
na ochranu vôd a hnojnicou polievat zahradu- no robit treba
Odpovedať
co by ku mne pretiesklo by som mu vylial pred vchodove dvere. normalne zivotne prostredie, hygiena, niekto s tym uz len nieco spravi, ak budu necinny tak to dajte do telky a uvidite ako sa veci velmi rychlo pohnu
Odpovedať
Ďakujem všetkým za radu. Skúsim to teda ešte raz cez obec a poviem aj starostovi že ak sa s tým nič nebude robiť podám podnet na životné prostredie a hygienu. Dúfam že už konečne budeme mať od toho hnoja pokoj. Nech si ho dá na koniec záhrady tam mi to nevadí, ale v strede pozemku mať hnojovicu nie je najpríjemnejšie.
Odpovedať
@66simonka66 Daj foto, ako to vyzerá z tvojej strany. Nech vidíme, aký je tam plot, aké veľké je hnojisko a čo to vlastne preteká.
Odpovedať
@igor256 a aký záznam Ti k tomu akože spíše polícia? 😄 môžeš to konkretizovať? Bohate stačí ak si to nafotí sama. Neviem čo by tam robila polícia. Možnosti starostu sú tu obmedzené. V občianskom zákonníku je síce napísaná teoretická možnosť riešiť to cez obec. V praxi je to ustanovenie nepoužiteľné. Ale teda skúsiť sa to dá. Že sa cez to nič nevyrieši však nie je chyba starostu. Z komentárov je však vidno, že vy nič riešiť nechcete. Vy chcete, aby to niekto vyriešil za vás. Samozrejme môžete dať podnet na životné prostredie atď. Len treba si uvedomiť rozdiely medzi povinnosťami podnikateľa a súkromnej osoby. A ak by mu aj uložili pokutu (ako fyzickej osobe max pár desiatok eur), tak je otázne, či ho to prinúti hnoj odstrániť. Ale veď uvidíte.
Odpovedať
Tak ako písali vyššie - hnojisko si nemôže urobiť len tak kto chce, ako chce. A sú naňho prísne technické normy - od vodonepriepustných stien, cez separačné zbernice, presterešenie a pod. V súčasnej dobe s týmto všetkým majú problémy aj poľnohospodárske podniky. Začni od obce s tým, že takto to už ďalej nemieniš tolerovať a jasne povedz, že budeš pokračovať ďalej cez životné prostredie, hygiénu, súdy, JOJ-ky, Markýzy,... Ale s každým s kým budeš komunikovať, rieš to písomne (!), zadávaj termíny na riešenie, atď... Budeš s tým, mať komplikácie, ale ja v tejto veci vidím Vaše víťazstvo - jednoznačne.
Odpovedať
na ochranu vôd -mozno sA potentuju aj starosta-on zacal
Odpovedať
@chrobak7 pokiaľ dotyčnému prísl. správny orgán uloží pokutu aj opakované za neplnenie nariadenia opatrení na svojom pozemku uloženého prísl. úradom, keď ju neuhradí, vymáha sa pokuta, ktorú neuhradil.
Odpovedať
To zas su hovadiny popisane @66simonka66 odbor zivotneho prostredia. Nakladanie z hnojom ma presne definovane podmienky. Pokuta pre maleho rolnika moze byt kludne likvidacna. Panko ho da do poriadku hned ako sa mu ohlasia na kontrolu. 😉
Odpovedať
@peter0 Presne toto riesil aj najlepsi kamarat, nepomohlo absolutne nic, ani mesto. Jedine na sud, nikto to nechcel riesit. Ale zase je otazne, ci vy vobec nieco vyriesite a tahat sa roky po sudoch, tiez nie je sranda, takze to treba asi poriadne zvazit. Nesnazili ste sa to s nim nejako normalne vydiskutovat?
Odpovedať
S nenormálnym človekom normálne diskutovať nemôžeš, to sa nedá. Prinajlepšom povie OK a dlabe na to. Takto sa zacyklí. Jedine postaviť múr, bohužiaľ.
Odpovedať
Úprimne, tí čo bývate na dedinách a gazdujete, resp. máte príbuzných čo gazdujú, ktorí máte hnojisko podľa predpisov? Väčšina ma hnojisko tak, že majú len kdesi v kúte kopu hnoja a nič viac. Málokto má hnojisko podľa normy. Vybudovať hnojisko aj čosi potrvá plus investícia, pred pár rokmi , keď sme u našich prerábali hnojisko ( naši gazdujú ) tak sme investovali do panelov a drenáže, drenážnych rúr. Pre malého chovateľa je taká investícia nerentabilná,. Na druhej strane však chápem, že keď to steká ku Vám, tak sused by to mal aspon vhodne odviezť drenážami mimo váš pozemok.
Odpovedať
@ascedant Každý normálny človek, ak chce doma (malo)hospodáriť a chovať nejaké zvieratá a ide si zriadiť hnojisko, tak aj vo vlastnom záujme ho zhotoví tak, aby mu nič nevytekalo, nepresakovalo, ba dokonca, aby ho ani nebolo na jeho dvore vidno. Esteticky to nevyzerá vábne. A teda povedzme si úprimne: Je to až taká náročná investícia adekvátne zhotoviť hnojisko? Určite menej peňazí, alebo povedzme, na úrovni priemernej žumpy k RD
Odpovedať
@petersd Ako vidíš, každý nie. Nájdu sa takí, čo do hnojiska neinvestujú ani cent a ani hodinu práce. Len nosia sajrajt na kopu na miesto, ktoré im príde najlepšie pre nich samých. Suseda do toho čo a kde na pozemku má je prd makový. Nevravím, že súhlasím s takýmto uvažovaním. Len vravím, že to tak proste je. Bohužiaľ.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Už síce prešlo veľmi veľa času ale zaujímalo by ma, či sa Vám podarilo nejako vyriešiť. Známa ma podobný problém, kopa hnoja pri plote uprostred mesta, s tým rozdielom, že sused nič nechová.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?