Čistenie studne + Zeolith?

Ahojte kolegovia strecháči, Mám takýto dotaz: Mám kopanú studňu, cca 5 metrov. Voda je do 3,5 metra. Vodu používame hlavne na zavlažovanie, pričom tento rok som ju nepoužil vôbec. Keď som kryt otovril, voda v nej bola kalná, čo sa mi minule nestávalo (bývame 3 doky, studňu máme dva) a bolo vidieť až na dno. A tu je moja prvá otázka. Je treba studňu každý-každý druhý rok čistiť? Ak je kalná, vyčerpať, vyvapkovať a vytiahnuť usadeniny na spodku? Alebo sa zakalila len tým že som ju rok nepoužil a mám ju odčerpať a uvidíme? A druhá otázka: Má niekto skúsnosti so Zeolithom v studni? Premýšľam ju vysať, pozrieť čo je dole, vyčistiť kal na spodku ak tam bude a potom tam nasypať Zeolith na čistenie vody. Studňu mám v pláne v budúcnosti používať aj na splachovanie ale hlavne polievanie. A moja tretia otázka: Ak chcem použi domácu vodáreň, premýšľam nad Scala 2, len tá vraj, začala byť akosi poruchová. Máte inú skúsenosť? S niečím minimálne hlučným? V druhom dome, máme Metabo. 18 rokov bez poruchy, len s nádobou a dosť hučí. Nejaká iná kvalitná a tichá alternatíva? Ďakujem pekne za rozumné rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@radikk86 1) staci vycerpat (kalovym cerpadlom) a pouzivat. Nepouzivana studna sa moze zakalit (je to bezna vec) 2) Zeolit sypat do studne je blbost. Pouziva sa len na utesnenie okrajov studne, aby sa do spodnej vody nedostavala dazdova. Do studne sa urcite nesype. 3) Scala2 = no, mam doma od roku 2017, zatial funguje. Ale osobne by som si ju uz nekupil, za rovnake grose mas lepsie cerpadla. Pre teba idealne ponorku, totalne tiche oproti vonkajsiemu cerpadlu. Aky presne druh neradim, na to tu najdes diskusi dost. Dolezita je skor zaruka a servis.
Odpovedať
@radikk86 Scalu by som nebral už ani omylom. Pozri si DAB e.sybox mini3 alebo wilo isar. Ja mám ten DAB, zatiaľ pol roka cca, ale super.
Odpovedať
@mgx Si si zmylil zeolit s bentonitom 🙂 on asi chce namiesto strku na dno dat drveny zeolit, ktory sa tiez pouziva na cistenie vody, prave vdaka vlastnostiam, ktore ma.
Odpovedať
@mgx Ďakujem ti za odpoveď. Vážim si ju. 1. Aha, ďakujem. 2. Asi si sa pomylil. Zeolith sa používa na čistenie vody, už oddávna. 3. Hmm. ponorku, ktorá ostane v studnu na stálo? Len..predajca mi povedal: že čerpadlá majú v návode, že žiadne nemá byť dlhodobo vo vode...že skôr či neskôr presiakne a pokazí sa. A nemusíš sa báť poradiť čerpadlo 😉 Alebo inak..aké by si si kúpil ty osobne?
Odpovedať
@kejsix Ďakujem pekne za radu. POzriem obe. A prečo nie Skalu?
Odpovedať
Profilova fotka
@kemino Bentonity sú ílové zeminy, ktorých podstatnú zložku (45-55 %) tvorí minerál montmorillonit (hydratovaný hlinitokremičitan alkálií a alkalických zemín) Prírodný zeolit, klinoptilolit, je hydratovaný hlinitokremičitan katiónov alkalických kovov a kovov alkalických zemín so schopnosťou zamieňať svoje vymeniteľné katióny (Ca II, Mg II, Nal, KI ) za iné. Samotná kryštálová štruktúra tvorí štvorsteny (SiO4)-VI a (AlO4)-V s väzbami Si-O-Si a systémom kanálikov a pórov. Toto sú špecifické fyzikálne a chemické vlastnosti zeolitov. Betonit ma viac vlastnosti ilu a zeolit viac vlastnosti kamena, inak je to +/- to iste (chemicke odlisnosti tu nechcem preberat lebo nie som chemik a ani sa nato necitim). Osobne v nejake zazracne filtracne vlastnosti zeolitu neverim, ale ak niekto chce 🙂 @radikk86 najdi si poriadneho predajcu. Bezne su v 50m vrtoch cerpadla, ktore nikto pocas 10rokov+ nevybera.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?