Horúca
Diskusiu odoberájú 2 ľudia

Ako vyriešiť elektrinu v exteriéri domu

Ahojte, mám otázočku sme pred výstavbou domu. Zatiaľ máme holý pozemok, vodovodnú prípojku a el. prípojku. Chceme mať vonku akoby predprípravu elektriny, ktorá by sadala využiť na vonkajšie svetlá typu záhradné lampy, prípadne brána na elektrinu. Ako to poriešiť. Bude nám stavať firma, teda požiadať ich nech kvázi vyvedú kábel napojený na vnútornú poistkovú skrinku a vnútorný rozvod elektiny? Alebo sa to dá poriešiť aj ináč? Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

Ahojte, mám otázočku sme pred výstavbou domu. Zat…
@fero1821 Presne tak. Z hlavnej rozvodnej skrine vyviesť do exteriéru jeden, alebo viac káblov a vonku ich zatiaľ zaizolovať. Ja mám takto vyvedené do záhradnej búdy a ľutujem, že som nevyviedol viac žíl napr. aj na záhradné osvetlenie, alebo k bazénu (rozkladáme ho len v lete, ale musím ťahať predlžovačku) alebo k robotickej kosačke. Našťastie som dal aspoň na fasádu domu dokola 3 zásuvky, takže využívam tie. Ak si vieš naplánovať presne exteriér, môžeš tie káble doviesť presne tam, kde ich budeš potrebovať. Ak chceš elektrickú bránu, tak jasné, že aj tam treba doviesť kábel. To som mal rovno v projekte - ak malú bránku - tam máme zvonček a elektrický zámok.
Odpovedať
Profilova fotka
2 moznosti: bud natiahnes chranicku od vonkajsieho elektromera (musi tam byt miesto na istenie), alebo natiahnes chranicku s kablom do miesta "spotreby" z domu. Zaroven by som minimalne natiahol tucnu chranicku z vnutornej poistkovej skrine do miesta, kde budes v buducnosti nabijat e-auto.
Odpovedať
Ahoj, ja to robim vacsinou dvoma sposobmi. 1. vsetky okruhy von taham dnu - tu je ale potreba vediet uz na zaciatku co vsetko sa bude vonku napajat a na nic nezabudnut lebo potom sa to tazsie doraba 2. a ten preferujem ja +- si navrhnut co vsetko sa bude von nachadzat (rob. kosacka, zavlaha, bazen, vyrivka, sauna,brana, osvetlenie atd) a nadimenzovat kabel s rezervou a urobit von podruzny rozvadzac. Samozrejme vsetko ma svoje vyhody/nevyhody.
Odpovedať

@fero1821 Nie som elektrikár no z vlastnej skúsenosti áno s vnútorného rozvádzača natiahnúť káble alebo chráničky na všetko čo sa bude vonku napájať. Nezabudnúť aj na FTP káble. U nás to sú tieto odbery: Záhradný domček Dielňa Záhradná kuchyňa Osvetlenie štablón Vianočné osvetlenie -zásuvka štablón Osvetlenie chodníkov a záhonov Robotická kosačka Čerpadlo studňa El. mag. Ventily závlaha Zásuvky fasáda Brána posuvná Bránička – el. ovládaný zámok Zvonček Exterierové žalúzie Wifi zosilovač Možno to niekomu pomôže že na čo nezabudnúť.
Odpovedať

@fero1821 taketo veci by mal vyriesit projektant aby ste to nemuseli riesit vy.... V principe odpovedi tu je niekolko a su spravne. Osobne nepreferujem odbocky za elektromerom lebo ak raz budete mat FVE tak smart elektromer bude vnutri a o spotrebach vonku by nevedel. Dalej je moznost napr. von vytiahnut jeden kabel napr CYKY-J 5x4 do domceka isteny B/20/3 a v domceku spravit podruzny rozvadzac na vonkajsiu instalaciu (tak to mam aj ja). Samozrejme z technickej (miesto kde predpokladam bude aj domovy rozvadzac (nie poistkova skrinka) vytiahnut do exteriera niekolko FTP outdoor kablov (vacsinou cierne odolne voci UV). Minimalne teda do miesta kde bude branicka (videovratnik) ale aj nejake rezervne vyvody a urcite jeden dva vyvody smerovat aj na povalu (alebo aspon chranicku) ak bude.
Odpovedať

@fero1821 Teraz iba nasukaj cez múry chráničky (radšej viac, než menej) na potenciálnych miestach a viac už teraz nerieš. Kľudne sa totiž môže stať (a často sa aj stáva), že pozakopávaš do zeme kábly na miestach, ktoré v budúcnu vôbec nevyužiješ. A ja, ako odporca spájania kablov v zemi, aj tvrdím, že teraz nikdy neodhádneš presnú dĺžku kábla, koľko ho bude potom reálne treba. Buď zakopeš krátky, alebo dlhý 🤣
Odpovedať
Profilova fotka

@fero1821 Oslovte firmu, nech vám vyvedú káble z hlavného rozvádzača do vonkajších rozvodov podľa vašich potrieb. Dôležité je myslieť dopredu na umiestnenie zásuviek, osvetlenia a ďalších spotrebičov. Ak máte konkrétnu predstavu, poraďte sa s elektrikárom, ktorý vám pomôže s vhodným riešením.
Odpovedať
Profilova fotka
Nezabudni na prudovy chranic. Ci uz preseknes kabel pri koseni alebo budes mat vonku bazen, virivku. My ked sme riesili elektrinu, uz sme vedeli, kde chceme zasuvky, svetla, ze budeme riesit nabijacku na auto,.....Pre vonkajsok mame separatnu rozvodovu skrinu kde mame schovanu aj zasuvku na 380V
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

Nezabudni na prudovy chranic. Ci uz preseknes kab…
@sissik prudovy chranic je povinny bez toho mu to neprejde reviziou. Norma hovori ze chranic na vsetky zasuvky a svetla pristupne laikom... su tam iste vynimky ale to tu riesit je bezpredmetne :)... 380V uz davno nie je, mame 400V (len pre usmernenie)
Odpovedať
Aby som si nemusel lámať hlavu nad každým kablom, tak som si pri robení základov domu potiahol z exteriéru do technickej miestnosti do miesta rozvádzača viacero chráničiek (hladká vodovodná rúra). Dokonca aj hadica na vodu ide do interiéru cez chráničku - hrubšiu hadicu na plyn.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?