Diskusiu odoberá 1 človek

Ako preriedit korunu Javoru

Dobry den, prisiel som si po radu skusenejsich a odvaznejsich 😄 Chcel by som preriedit korunu Javoru, lebo mi to pride moc divoke a rozkonarovanim vznika malo miesta na buduci rast. Ktore z konarov by ste preriedili az ku kmenu, alebo ako by ste ho upravili? Kruzim okolo neho uz par tyzdnov a vyberam, ale ako zacinajuci zahradkar mam stale respekt, aby som nieco nepokazil nespravnym rezom. Dakujem za kazdu radu 🙂
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matkop:

Dobry den, prisiel som si po radu skusenejsich a …
@matkop javor obyčajný môžeš tvarovať ako sa ti páči ,napr. nahusto nie je vidieť kmeň,ked má veľké listy, rastie pomerne rýchlo lebo nemá plody, s jabloňou je to zložitejšie ,či jeden kmeň od spodu alebo i viac,a rastie do úctyhodnej výšky i 40m alebo ho môžeš stále tvarovať aby mal len pár metrov, s okrasným je to podobne, tie sú menšieho vzrastu
Odpovedať

Dobry den, prisiel som si po radu skusenejsich a …
@matkop a co je ciel? Ma rast do sirky alebo do vysky? Ja osobne by som do neho nezasahovala, vsak rastie tak ako mu priroda kaze, to nie je jablon, ze sa musi strihat na plodne drevo
Odpovedať
Dakujem za reakcie. Cielom je skor do sirky ako do vysky. Ak teda vravite, ze nepotrebuje ziadny velky zasah, tak bude stacit len kriziace sa haluzky a nech si priroda robi co chce teda.
Odpovedať

Dakujem za reakcie. Cielom je skor do sirky ako d…
@matkop stačí tvarovať ako chceš , ak by si netvaroval bude mať viac konárov a dlhšie smerom k slnku blízo máme park kde je ich asi najviac a niektoré mali i 2-metrový priemer a cez 300rokov podľa samorastov mesto tam nedávno sadilo ako pamiatku pre úmrtie na Corona vírus
Odpovedať

Dakujem za reakcie. Cielom je skor do sirky ako d…
@matkop zas az tak ho neznasilnis aby rastol viac do sirky, aj ked mu budes odstranovat vertikalne vyhony. Cim viac dreva orezes, tym viac vlkov vypusta zo spiacich ociek a bude to este horsie ako teraz, bude zahusteny este viac. Musis sa uz len zmierit s tym, ze si nevybral spravnu odrodu alebo spravny druh alebo spravny tvar. Ked si chcel aby rastol viac do sirky mal si si kupit stepeny strom, napriklad s geneticky gulovitou korunou alebo uz za mlada ho tvarovat do tvaru dazdnika.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@matkop zas az tak ho neznasilnis aby rastol viac…
@zita19 jasne chapem, nemam proti jeho tvaru nic a ani mi nevadi typ odrody. Skor mi islo o to prevzdusnenie koruny, aby sa nekrizovalo a nebolo na sebe natlacenych vela konarov. Ale dobra info ohladne prilisneho rezania a vyhanani novych, dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@matkop javor sa reze podobne ako slivka. Prirodzene tvori "metlovitu" korunu, rez je dobre rozlozit do 3 rokov, inak zacne vela dreva. Ak tomu chces predist, je lepsie rezat v lete, alebo nahradit rez vylamovanim. V tvojom pripade tam vidim len jeden konar na okamzitu selekciu a zvysok na odstranenie poslednej 1/3 vyhonov, pripadne rez na vonkajsok koruny. Ale to sa da spravit aj v lete.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@matkop javor sa reze podobne ako slivka. Prirodz…
@mgx ktory konar mate na mysli?
Odpovedať
Profilova fotka
skusim graficky, ale "internetovy" rez stromov neznasam. Nechapem, naco chces rezat javor, ak to ma byt tvarovanie, tak to ma rozne principy.... kostrove konarenie na odstranenie tam vidim len 2 (aj to je otazne, lebo by to chcelo viac pohladov z roznych stran). Ak chces sirsiu korunu, rez na vonkajsi kruzok, pripadne 2stupnovy sektorovy rez, ale netusim ako na to javor reaguje. https://www.youtube.com/watch?v=H-xFV...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?