Ako odstrániť mravce na strome (jabloň, hruška, čerešňa...)

Profilova fotka
Okolo moje záhrady nemám žiadneho suseda len staru, zanedbania lúku o ktorú sa nik nestará a neupravuje. Na tejto lúke je hrozne veľa mravenisk. Po výdatnom dážď sa ako keby všetky tie mravce (veľké čierne a malé oranžové mravce) presťahovali k nám do záhrady a sú upne všade. V našej zahrade mame mladý ovocný sad a stromy sú plné mravcov a vošiek, listy sú stočné a z vnútornej strany sú plné vošiek, vajíčok a samozrejme mravcov. Tento problém sme mali aj minulý rok a zničili nám celú úrodu jabĺk, hrušky, čerešne, slivky. Na likvidáciu sme už asi použili všetko, soľ, čierne korenie, sóda bikarbona, vracia voda, vrôzne prípravný jed na mravce, naftu, zálievka zo žihľavy, Najviac účinné bol prášok BROS ale aj to len zo začiatku. Teraz už len chodia okolo prášku, ani sa ho nedotknu už sú asi imunny. Úroda vyzerá byt dobra a nechcem zase o ňu prísť, poraďte niečo. Dakujem
Odpovedať
1
2

Odpoveď na príspevok od lubobalascak:

Okolo moje záhrady nemám žiadneho suseda len star…
@lubobalascak na kmienky aplikuj pravidelne lepovu pásku, alebo spray. Mravce si vynášajú vošky do stromov a defacto ich pestujú. Treba zabrániť mravcom dostať sa do koruny stromov.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@lubobalascak na kmienky aplikuj pravidelne lepov…
Presne tak, cesta vedie cez kmen. Otec to natiera pravidelne nejakym lepidlom zo záhradníctva a pomaha to. A treba si k tomu pustit Melisko - Mravce.mp3
Odpovedať
Profilova fotka
Stiekal som už aj chémiu proti voskam co mi odporučili v zahradnictvo ale nechcem to často používať lebo stromy a už majú plody. Dočítal som sa u výluh zo žihľavy. Skušal to niekto? Viem ze takýto výluh hrozne smrdí lebo s nim polievame zahradu, ale po aplikovaní na strom, nebudú aj plody potom smrdiet?
Odpovedať

Stiekal som už aj chémiu proti voskam co mi odpor…
@lubobalascak ja neviem, ale vieš čítať? Píšeme ti, aby si si kúpil lep na kmene stromov v záhradkárstve. Miesto toho sa tu pýtaš na nejaké babské rady... Buď to postriekaj systémovým postrekom na cicavé a žravé škodce (Sanium) alebo nalep na kmeň lepovu pásku. Na nejaký žihlavový odvar od ježibaby zabudni...
Odpovedať

@lubobalascak tak ako ti pisu, lep, nic ine nie je tak efektivne.
Odpovedať

@lubobalascak s lepom skúsenosti nemám. Možno babská rada ale účinná. Dole okolo kmeňa omotaj pas látky namocčenej v stolovom oleji nepoužívam. Mravce to odradí. Vlastná skúsenosť na ibišteku aj jabloniach.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aandrea99:

@lubobalascak s lepom skúsenosti nemám. Možno bab…
@aandrea99 tak používaš či nepoužívaš?
Odpovedať

@aandrea99 tak používaš či nepoužívaš?
@megdesign co konkrétne nepoužívam?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aandrea99:

@megdesign co konkrétne nepoužívam?
@aandrea99 prečítaj si po sebe tvoj príspevok v tomto vlákne o handre a oleji...
Odpovedať

@aandrea99 prečítaj si po sebe tvoj príspevok v t…
@megdesign pardon...píše si to čo chce😁 nepoužitom stolovom oleji tam malo byť.
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade sa zbav vosiek. Mravce ich chovaju chrania. Postriekaj vhodnou chemiou ale dokladne a zospodu listov ( doslova vykupat strom ). Okolo kmena natriet lepovu zabranu ako bolo spomenute. Striekania sa nebooj plody to do seba nepoberu a kazdy pripravok ma na sebe napisanu ochrannu dobu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@lubobalascak tak ako ti pisu, lep, nic ine nie j…
@sousedekovci89 mravce sú vynaliezavé , nepomôže žiadny náter, ich sila je v množstve, cez náter si spravia živý most a ostatné sa dostanú kam chcú, treba nájsť najbližšie mravenisko na vlastnom pozemku a zničiť ho, dá sa zabrániť asi len chemiou , alebo ich nalákať na sladký kúpeľ s ktorého nevyjdú, majú prieskumníkov ktorý hľadajú vhodnú cestu tak isto ako včely vyhľadávajú medonostný kvet,
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od duzu:

@sousedekovci89 mravce sú vynaliezavé , nepomôže …
@duzu mraveniska sa daju redukovat aj parazitickymi hlisticami, nemusi sa na vsetko hned tahat chemia
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@sousedekovci89 mravce sú vynaliezavé , nepomôže …
@duzu aj lepovy nater treba obnovovat. Kym ten most si spravia, chvilu to potrva
Odpovedať
Prajem Vám všetkým pekný deň. Viete mi niekto poradiť ako sa zbaviť behavky-bzdochy. Mám ju na listoch brezy.Je to mlada(mala)breza. Ma niekto skúsenosti? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka

@lubobalascak rozumiem tomu, ze by si chcel skusit radsej nieco prirodne, co by zabralo, ale myslim si, ze ked nechces prist o urodu a mas to na stromoch rozsirene v takomto rozsahu a chces nieco zachranit, tak netreba skusat donekoncena a proste kupit to, co je efektivne.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Presne tak, cesta vedie cez kmen. Otec to natiera…
@kejsix Aj nám sa osvedčil lep. Nevadí, že to nie je prírodné. Za to ale veľmi účinné, a to je podstatné. Proste sa ich nejako zbaviť, to už je jedno ako. 😇
Odpovedať

@lubobalascak Zase jeden mýtus, že mravce nosia vošky na stromy. Nie je to pravda. Niektoré zdroje tvrdia, že ich mravce pestujú, iné zase že nie. Priamy dôkaz o tom som nenašiel. Pozoroval som mravce na stromoch, ani jeden neniesol vošku. Aj na stromy, kde som dal lep a nešli tam mravce, sa rozmnožili vošky. Takže môj záver je, že mravce síce sú tam, kde sú vošky, ale vedome a cielene ich nechovajú. Mravce nespôsobujú množenie vošiek. Vošky sa množia aj bez mravcov. Vošky vylučujú sladký exkrement a ten láka mravcov. Mravce sa len kŕmia na voškách. Nie proto mravcom treba bojovať, ale proti voškám, ktorých je tento rok neúrekom. A vôbec za to nemôžu mravce. Okrem vošiek sú na strome aj štítničky, ktoré sú odolnejšíe, ako vošky. Vošky a ostatných škodcov treba postrekovať postrekmi proti cicavému hmyzu, napr. Mospilan, Karate Zeon alebo Calypso. Mravce ti veľkú šokdu nenarobia, maximálne v trávniku narobia kopčeky zeminy, v ktorých vyhrievajú svoje larvy a kukly. Bojovať treba voči inému hmyzu, čo už je na listoch. Mravce ani na strome nerobia škodu, rastlinám neublížia. Pokiaľ ti nevadí ich samotná prítomnosť, je zbytočné ich hubiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chrobak7:

@lubobalascak Zase jeden mýtus, že mravce nosia v…
@chrobak7 samozrejme, že to nieje mýtus. Mravce roznášajú vošky do korún stromov, to je proste fakt. Samozrejme, že tie vošky sa tam následne potom množia samé, ale prvotné ich tam dovleče mravec. Odvtedy, ako dávam pravidelne na kmene stromov lep, nemám ani vošku...
Odpovedať

@chrobak7 mravce nenarobia škodu? No to určite... Mladým malinám komplet zožrali korene.... Ja že prečo tá jedna malina žltne (minulý rok som kúpil dve...) a pozriem pod ňu a tam mravenisko....
Odpovedať

@chrobak7 mravce nenarobia škodu? No to určite...…
@megdesign Aj sa ti to podarilo zachrániť potom. Mám pocit, že u nás bude tiež tento problém.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fragmo:

@megdesign Aj sa ti to podarilo zachrániť potom. …
@fragmo nie. Mravcov som síce zničil (postrekom) ale korene tak zožrali, že to malina nedala... A to som kupoval dve drahé, remonentné. Tak mi otec dal tri nejaké svoje výrastky, aby som podsadil....
Odpovedať
Profilova fotka

@chrobak7 môžem tieto postreky aplikovať na strom aj počas leta a keď už sú plody na strome. Nechcel by som znehodnotit už dosť veľké plody.
Odpovedať

@chrobak7 môžem tieto postreky aplikovať na strom…
@lubobalascak nie nemôžeš. To je zakázané. Odpadajú ti všetky plody aj listy....
Odpovedať
Profilova fotka

@lubobalascak nie nemôžeš. To je zakázané. Odpada…
@megdesign aký prípravok viem použiť aj teraz keď už sú plody?
Odpovedať

@megdesign aký prípravok viem použiť aj teraz keď…
@lubobalascak ten príspevok bol písaný ironicky.... Všetky proti cicavým a žravým škodcom. Alebo žiadny, keď si tak super-bio-eko a počkaj, kým ti vošky zožerú všetky listy. Nedozreté plody opadnú samé...
Odpovedať

@chrobak7 môžem tieto postreky aplikovať na strom…
@lubobalascak Jasné, že môžeš. TReba si len pozrieť, aká je ochranná doba pre daný postrek. Počas ochrannej doby by si postriekané plody nemal konzumovať, plus nejaký ten týždeň pre istotu. Inak stromu postrek proti cicavému hmyzu neublíži, len ho zbaví tej pliagy.
Odpovedať
Profilova fotka

@chrobak7 fakt si nemyslím, že je to mýtus, toto ma Hričovsky na stránke...veď to vzniklo na základe pozorovania, to si nevymyslela žiadna babka... Symbiotický vzťahKeďže dokážu odhadnúť chuť a kvalitu vylučovanej tekutiny, sú schopné vošky prenášať z miesta na miesto a dostať ich na mladé listy rastlín. Niektoré druhy si vošky dokonca berú na zimu do mraveniska a tak ich chránia pred zimou. Hoci v záhradách nie sme z tohto symbiotického vzťahu nadšení, na stromoch v ihličnatých lesoch týmto spôsobom lesné mravce vytvárajú podmienky pre vznik známeho medovicového medu. Veľké kolónie vošiek totiž produkujú množstvo sladkých výlučkov, ktoré okrem mravcov olizujú aj iné živočíchy vrátane včely medonosnej, ktorá sa na tvorbe tohto zdravého produktu podieľa.
Odpovedať
samozrejme, že sa to môže, ale radšej ich nejaký čas nekonzumovať, ako je vyššie spomenuté. ja s takým niečím skúsenosť nemám, ale veď konkrétny špeciálny produkt na to určený ti vedia aj v obchode poradiť, nie? od toho tam sú predsa.
Odpovedať
Väčším stromom už vošky neublížia, takže rieš hlavne tie mladé stromy. Jednak lepove pásy, jednak otrhavaj silne napadnuté listy a likviduj ich, a určite nebojuj chémiou, pretože ňou zničíš aj hmyz, ktorý ti pomôže vošky zlikvidovať, ako sú lienky a ucholaky. Z prírodných postrekov sa mne osvedčil nimbovy olej, keď už iné zásahy boli nedostatočné. Všetky stromy keď vyrastú, tak vošky prestanú byť problém a ak nezničíš prirodzených predátorov, tak uvidíš, že akonáhle sa vošky rozmnožia, tak sa rozmnožia aj lienky. Ja mám stromy doslova obsypané lienkami, resp ich larvami, to uvidíš také čierno červené chrobáky na listoch, resp uvidíš ich schránky, keď sa premieňajú na lienky.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?