Ako hlboko hrabe krt?

Ahojte, idem si po radu. Nema niekto skusenosti s tym ako hlboko hrabe krt? Ide o to, ze som v aprili spravil zavlahu a sial travnik na 12arov a nedaval siet proti krtom, pretoze to na takej ploche proste fyzicky nebolo mozne. Kolom dokola mam zahony s kamenom, ale ten kamen krtka nezastavil a z casu na cas vybehne zo zahonu aj na travnik. Teraz som sa rozhodol vykopat vedla plotu drazku cca 50 cm hlboku do ktorej planujem zvyslo z oboch stran upevnit siet proti krtom a opat zasypat. Myslite, ze to pomoze? Popripade nejaky dalsi napad?
Odpovedať
@ludo999 nie, to je moc plytko. Meter možno ale krt je sviňa. My mame sieť a na jednom mieste ktoré sme ešte neurobili robil krtince. Ako keby to mal zmapovane kde je a kde nie je.
Odpovedať
u nas prehryzol aj siet, potom presiel cez geotextiliu cez velke kamene az uplne hore do vyvyseneho zahonu a poprechadzal sa pomedzi zeleninu 😄 toho len tak lahko nieco nezastavi.
Odpovedať
@cicaaurora to bol hraboš. Krt nehryzie. Preto je sieť (proti krtom) taká jemná.
Odpovedať
Keď je to len z času na čas, tak by som neriešila. Radšej karta ako iné škodce
Odpovedať
krt dokaze aj 2 metre hrabat
Odpovedať
@ludo999 Veľmi hlboko. Ja mám plot v zemi 0,5 metra a podhrabú ho krtkovia z poľa za plotom ako nič. Ročne mám aj 3-5 krtov.
Odpovedať
ináč aj u nás, krt prešiel aj cez sieť proti krtom do vyvýšeného záhonu. Sú tam krtince tak hraboš to byť nemohol, ten krtince nerobí.
Odpovedať
zas netreba prehanat, krtko hrabe tek max 25 - 30 cm do hlbky, ale bezne ma chodbicky na jeden ryl hlboko. Ked musi prejde vrchom. Ked krta uvaznite medzi betonmi, tak si bude robit chodby len tam kde moze, takze bude ich viac ako keby mal kde ujst. Radsej bude hrabat vo vlhkej zemine ako v nejakej prisusenine. Vidim to na nasej zahrade. Akonahke vyschne travnik, tak sa prestahuje do polievanych zahonov. No a vo vseobecnosti je krt uzitocny, pretoze sa zivi hlavne larvami. Vydurite zo zahrady krta, spravite pohodlne byvanie pre pandravy, tipule...
Odpovedať
Viem si predstavit, ze krtince ti vadia, ale toto nie je riesenie, ktore ti zaisti, ze uz sa na zahrade neobjavi. U svagra je to podobne jak u teba, tiez daval aj tie siete a aj tak sa z casu na cas objavia, zo zaciatku sa na to zlostil. Ale teraz uz nie, uvedomil si, ze je aj dobre, ze obcas sa objavi.
Odpovedať
@chrobak7 plot sa chystam robit buduci rok, planujem dat barieru, ktora by mala byt min 20cm v zemi a pod prvym dielcom chcem este vykopat zem a zaliat beton, aby to celkovo bolo 50-60cm v zemi, ale ako som ta spravne pochopil tak ani to mi nepomoze 🙁. No ja som vysial v aprili a do dnesneho dna som mal uz 4 krtkov. Okolo nas len rola a chodia si do dvora ako na klavir, preto som sa rozhodol spravit aspon zatial taketo riesenie. Ked som kopal ten jarok tak vsetky tunele boli cca 10 max 20cm pod zemou.
Odpovedať
@viktorbeniak z casu na cas mi to nevadi, ale ja sa jedneho zbavim a za par dni pride dslsi a preto sa ich nesnazim vsetky zlikvidovat, iba im to trochu obmedzit. 😀
Odpovedať
@zita19 preto sa spolieham, ze ked narazi na siet tak sa otoci a pojde spat akoby mal hrabat dole 😊
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ludo999 Never tomu. Krt je nevyspytateľný. Včera sa objavil pri chodníku - cca 5 metrov od plota. Neviem, ako tam prešiel. Pod trávnikom mám sieť, tak vždy vylezú pri kraji. Niekedy sa cítim ako Achab, čo lovil Moby Dicka. O úlovkoch som písal aj v tejto téme: https://www.modrastrecha.sk/forum/zah...
Odpovedať
@ludo999 krt prelezie aj po povrchu. A je tak zákerný že si nájde aj malú dieru kde sieť nemáš. Ja som spravil zatiaľ na 6 ároch sieť, ručne som prisýpal hlinou, ale parádne. Krti a ani hraboše ktorých som tam mal neúrekom od role sú tam už neni. Ale občas vidím že po povrchu rozrytá tráva že sa niečo snažilo zvrchu zavŕtať ale nenašlo to dieru v sieti. Ale štve ma to, že spravil som výsadbu, povyrezával som otvory v tráve aj niekoľko metrov od kraja, a ten krt tú dieru našiel a podrýva mi vysadené rastliny. Ja už neviem čo s ním. Má niekto overený funkčný plašič krtov?
Odpovedať
@ludo999 no tak vela stastia...
Odpovedať
@ludo999 aby sa ti to nevypomstilo, ze prejde krt po zemi a uz nebude vediet odist kvoli tym vertikalnym zabranam
Odpovedať
@kajo873 ja som vyskusal hadam vsetko, od dymovnic, carbitu, naftovej handry, zvukovych plasicov, vody, vlasov, pasci, chloroshocku a nic nefungovalo… az na brokovnicu 🤫. napada ma este jedno riesenie a to, ze si prenajmem stroj na vyrezavanie travnika, odrezem travnik a ulozim siet. Lebo nech citam cokolvek, nic ako siet mi asi nepomoze.
Odpovedať
@ludo999 Pravda. sieť je sieť. Ako som písal, rozrobil som pôdu vyrovnal, natiahol sieť a na ňu sypal tenkú vrstvu zeminy, mal som dva hranoly a na ich hrúbku som to sťahoval. Šialená robota, ale stálo to zato. Potrebuješ veľa sypkej zeminy na vrch. Zo začiatku kým sa tráva nerozrástla tak boli pokusy o nadvihnutie siete, aj trochu hliny pretlačili cez sieťku, ale som tie hrby vyrovnal, a keď sa tráva rozrástla tak som aj povalcoval a mám pekný trávnik bez hrbov.
Odpovedať
@kajo873 no ja uz v ziadnom pripade dalsi travnik siat nebudem. Mam za 4 roky byvania druhy novy travnik. Prvy bol golfovy a bez zavlahy a cely uschol a nedalo sa ho zbavit. Tak som ho dva dni vyrezaval do kobercov a odnasal. Spravil som zavlahu a vysial novy. Ani vtedy ani teraz si neviem pri siati predstavit ako dat siet a postupne prisipavat, pri takej ploche by som to tobil tyzdne. Teraz travnik Este stale zakorenuje, ale kedze mam skusenost s vyrezavanim tak by som ho o rok vyrezal, ulozil siet a dal naspat, nic ine ma teraz nenapada ako dalsie riesenie ako zabranit krtkovi na moj travnik 😡
Odpovedať
Hmmm jedine, ak by sa ti ho potom podarilo odchytit, no to je tiez tak povedia nemozne
Odpovedať
@ludo999 posad si kolo plota trvalkoy a kriky do pekneho zahona, krt sa odstahuje tam, bude si tam spokojne nazivat a nebude ti vyryvat travnik. S prirodou treba spolupracovat, nie s nou bojovat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch

Odpoveď na príspevok od zita19:

zas netreba prehanat, krtko hrabe tek max 25 - 30…
@zita19 ja mám dookola cely pozemok základ 1,2m beton a eate na tom 2 niekde aj 3 rady dt, takze niekde je beton až necelé 2 metre a za posledne 2 dni som chytil 3 krtov na mieste kde neni sieťka... ten maly smrad sa vie pekne hlboko podhrabat...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roles:

@zita19 ja mám dookola cely pozemok základ 1,2m b…
@roles krt to zvláda aj po povrchu, ak musí a pekne rýchlo. Síce troška stará téma, ale stále aktuálna 😎
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?