Odpoveď na príspevok od radusko01:
Zdravím,pardon,že sem vkladam vlakno mimo stavby!… @radusko01 my sazeli dle vinohradu v okoli (podle nad morske vysky) ale zena chtela mostove odrudy a ne stopni. Ale i tak odrudu volit podle podnebi / nadmorske vysky...Odpoveď na príspevok od radusko01:
Zdravím,pardon,že sem vkladam vlakno mimo stavby!… @radusko01 Z vlastnej skúsenosti doporučujem odrodu Panónia kincse a odrodu Suzy. Obidve sù stolové hrozná veľmi chutné a sladké.Odpoveď na príspevok od radusko01:
Zdravím,pardon,že sem vkladam vlakno mimo stavby!… @radusko01 hlavne aby boli rezistentne na choroby, inac budes musiet vela striekat..., vyskusaj si rozne odrody, s roznym dozrievanim, skore, neskore..., my mame asi 15 korenov, kazdy bol iny. tie co rodia, tie ostali, ostatne som nahradzal postupne. aj tie rezistentne odrody je dobre par krat strieknut medou.Odpoveď na príspevok od silviu:
@radusko01 hlavne aby boli rezistentne na choroby… @silviu Za 22 rokov, čo dom kúpil dom som hrozno v ẓ̌ivote nestriekal, nehnojil, neokopával a nepolieval. Na jar ostrihám, po zmrzlých v máji pravidelne odlamujem zâlistky a napriek tomu mám na piatich koreňoch takú úrodu, že zásobujem aj susedov naokolo.Odpoveď na príspevok od chinatech:
@silviu Za 22 rokov, čo dom kúpil dom som hrozno … @chinatech zalezi od polohy, slnka, vlkost.... odrody, ja som tiez na zaciatku nestriekal, ale niektore korene hrozno hnilo. tak to teraz par krat postriekam medou a je krasne ciste hroznoOdpoveď na príspevok od chinatech:
@silviu Za 22 rokov, čo dom kúpil dom som hrozno … @chinatech cez 30 rokov mame na zahrade hrozno, celkom pestru zmes tokajskych odrod a poslednych 5 rokov sa postreku nevyhneme. Bud pocasie donesie perenosporu alebo bortritidu. Ked chcem aj nieco z toho hrozna mat dvom postrekom sa nevyhnem. Co sa pamatam otec ho nikdy nestriekal, ja som sa tomu branila ale po troch rokoch s mizernou alebo ziadnou urodou som si povedala, ze inac sa neda.Odpoveď na príspevok od radusko01:
Zdravím,pardon,že sem vkladam vlakno mimo stavby!… @radusko01 celkom slusny vyber stolovch odrod pestuje @jakinoOdpoveď na príspevok od chinatech:
@silviu Za 22 rokov, čo dom kúpil dom som hrozno … @chinatech taky samorodak mam doma aj ja, rastie v tieni pod orechom, v metrovej prhlave, hrozna mam pre celu ulicu, ale nikto to nechce, lebo to nechuti tak, ako slachtene odrody ktore su bohuzial nachylnejsie na choroby...Odpoveď na príspevok od zita19:
@radusko01 celkom slusny vyber stolovch odrod pes… @zita19 síce pestujem 15 stolových odrôd, ale úroda v posledných rokoch mizerná až žiadna, aj keď to 2x striekam. Počasie a choroby sú proti mne ☹️Odpoveď na príspevok od jakino:
@zita19 síce pestujem 15 stolových odrôd, ale úro… @jakino to fakt? A ja som myslela, ze labuzite kazdy tyzden na inomOdpoveď na príspevok od zita19:
@jakino to fakt? A ja som myslela, ze labuzite ka… @zita19 to fakt. Chystám sa polovicu koreňov vytrhať a nahradiť ich len tromi rezistentnými bezkôstkovými odrodami - Crimson seedless, Thomson seedless a Jupiter. Namnožené ich už mám...Odpoveď na príspevok od jakino:
@zita19 to fakt. Chystám sa polovicu koreňov vytr… @jakino ako sa ti podarilo namnozit? Nas sused ma fantasticke hrozno za plotom, vzdy nam dovoli pooberat, ale radi by sme mali z neho jeden koren. Uz treti rok skusam a nic. Nechytilo sa ani v zemi zasadene, ani v zakorenovaci, tento rok som skusila ci pusti korene vo vode a aj to sa na mna vykaslalo. Co som rozdavala nase samorodaky ked som ich strihala kazdy sa chvali, ze uz rodia a ja asi furt budem na kadibudku lozit aby som si obrala...Odpoveď na príspevok od zita19:
@jakino ako sa ti podarilo namnozit? Nas sused ma… @zita19 niektore odrody sa lahsie rozmonozuju zapustenim povodneho prutu do zeme. po roku alebo dvoch ho odstrihnes od povodneho korena a mozes ho presunut.Odpoveď na príspevok od silviu:
@zita19 niektore odrody sa lahsie rozmonozuju zap… @silviu tak toto nemam sancu spravitOdpoveď na príspevok od zita19:
@jakino ako sa ti podarilo namnozit? Nas sused ma… @zita19 najlepsiu uspesnost mam s perlitom. Na jar, po mrazoch nastrihaj minulorocne letorasty ( tie ktore naposledy rodili) na 3 ockove pruty. Od spodneho ocka smerom nadol moze ostat maximalne 1cm letorastu. Nad tretim ockom cca 3 cm stacia. Od cca 1 centimetra nad spodnym ockom sprav nozom zopar zarezov az po spodok, aby si prerezala koru. Z tohto miesta vyrasia korene. Perlit do nadoby s dierami na dne, zaliat vodou, do neho napichat odrezky takto pripravene. Odporucam viac, ak by nahodou niektore odhnilo alebo nepustilo koren. Pravidelne zalievat, ale stale nechat vodu odtiect. Cca mesiac a presadit, korene su krehke, sadit ked maju par milimetrov, necakat viac. Z druheho a tretieho ocka vyrasia letorasty, silnejsi nechat rast, slabsiemu vrcholec zastiknut nechtami ked bude mat cca 10cm. Vylamovat zalistky, ak na jesen bude mat letorast cca hrubku ceruzky, nechat, ak tensi, tak na dalsiu jar strihnut na 2 spodne ocka a budovat kmienok nanovo.Odpoveď na príspevok od mduro19:
@zita19 najlepsiu uspesnost mam s perlitom. Na ja… @mduro19 vyskusam ten perlit, vyzera to celkom jednoduchoOdpoveď na príspevok od zita19:
@jakino ako sa ti podarilo namnozit? Nas sused ma… @zita19 ja ich množím podľa tohto návodu: https://tojenapad.dobrenoviny.sk/trik... Normálne vo vode v pivnici na okne a keď majú korene pár milimetrov, zasadím ich do kontajneraOdpoveď na príspevok od radusko01:
Zdravím,pardon,že sem vkladam vlakno mimo stavby!… @radusko01 nikdy som nejedol lepšie hrozno, ako toto: CANADICE. Nádherná kvetinová vôňa aj chuť, bez kôstok, netreba to striekať, slušná úroda z jedného koreňa.. Mám to na pargole ako longoš, krásne to rodí.. Len to milujú aj osy.. Mal som štyri odrody stolového hrozna a všetky som vyhodil.. Nechal som si iba canadice. Nechce sa mi striekať a toto jediné netrpelo žiadnou chorobou.