To máš z kolaudačného rozboru?
Ak ti to nevadí, tak môžeš.
Ale tá hodnota dusičnanov je kolísavá.
Keď bude 2 nasobná, to ti nebude vadiť?
Vlastne o tom nebudeš vedieť, takže po psychologickej stránke to môže byť OK.
Ešte k tomu limitu. Že je 50 neznamená, že dovtedy je to fajn. Že WHO tak určila? No, lebo sú krajiny s veľmi limitovanými podmienkami, zdrojmi, takze je to taký konsenzus. Doporučená hodnota je do 15 (pre dospelú osobu).
@kejsix
Iste. Možno využil bezplatné testovanie.
Dajú sa aj testy kúpiť.
Ale keďže tu vodu chce piť, tak preto som sa dotazoval na kolaudačný test.
Na závlahu by mu to predsa nevadilo.
A ak chce piť tu vodu a má len test na dusičnany, tak je to o ničom niečo riešiť, keď nepozná zvyšok...
Kúpil som už dom so studňou a predošlí majiteľ pár rokov dozadu robil lepší rozbor(bola pytná). Ja som teraz na deň vody využil test zdarma a znepokojuje ma tá zvýšená hodnota.
@michal_stahovec To sa mi volajako nezdá, tá hodnota. Na Deň vody robili na Vodárňach test aj mne a bol som pri tom. Robili to lakmusovým papierikom. Takto neexistuje odmerať na stotiny mg/l. Možno +- 15mg/l.
Ale možno u vás ten test robili inakšie.
Bezplatny test na den vody ti nepovie dokopy nic…. Ak by som chcel pit vodu zo studne dal by som si urobit tie podrobnejsie rozbory aj na tazke kovy atd… radsej si zaplatit a vediet ze tam nieje nic zvysene…
Ale teda to uz mas dost vysoko tie dusicnany….
Vpda na pitie musi mat nielen vyhovujuce zlozenie ´, ale musi byt aj hygienicky nezavadna. Takze ak ju chcete pouzivat ako pitnu dajte si spravit kompletny rozbor vratane mikrobiologie