Vie mi niekto poradiť? Pred 3 rokmi som zdedil nepojazdne auto ktoré nám XY rokov stalo v garáži stale na značkach bez poistky bez stk atd.(nikto to neriesil) To že príde pokuta s tym ratam a som ptipraveny skor moja otazka znie. Chcem to auto dat zošrotovať a nasledne ho odhlasit z evidencie.
Aky je postup, najprv dat auto zosrotovat ( staci mi papier, ze som dedic +umrtny list?) A potom mam ist na policiu s papierom o eko zošrotovani značkami vyšie spomenutymi papiermi ci ako, ci to auto musi byt prepisane na mna ?
Prosim o radu ako to mam vyriešiť.
Prosim zdržte sa poznámok, že načo mame vrak stale na značkach atd. Nie sme ani prvy ani posledny a teraz to chcem uz dat na poriadok. Diky moc.
@malph niektoré (väčšina) šrotovísk to robí online - dovezieš auto, nahodí sa do evidencie šrotu a do 5 min máš SMS + papier pre poisťovnu o zošrotovaní, nemusíš ho odhlasovať na DI. Ak sa to nepodarí online, tak s papierom absolvuješ pochod na DI a odhlásiš ho osobne. Pokutu by som neplatil, nevznikla tvojím pričinením. Bráň sa!
Inak, pozri aj internet, niektoré šrotoviská majú odvoz vraku zdarma, ba čo viac, zaplatia ti za "výkup vraku", dostal som 5 centov aj bločkom 😎
@malph Obávam sa len, že pokiaľ nie si majiteľ auta, tak ti ho šrotovisko nezoberie. Nechcem ťa strašiť, ale je možné, že ho najprv budeš musieť na DI prepísať na seba, a až potom ti ho zošrotujú. A na to, aby si ho prepísal, budeš potrebovať uhradiť PZP.
Ja som dal zošrotovať pred rokmi auto, ktoré bolo písané na svokra. Musel ísť so mnou na šrotovisko ako majiteľ a oni už všetko ostatné urobili - vyradili z evidencie a zlikvidovali.
Začni na tom šrotovisku. Spýtaj sa, či ti zoberú auto. Ak nie, povedia ti, čo musíš urobiť ako ďalší krok.
Neviem, ako staré je to auto, ale autá so starými značkami boli pred rokmi automaticky vyradené z evidencie, pokiaľ si majiteľ nevymenil ŠPZ za EČV. Tie staré značky mali tvar AA-12-34. Teraz majú tvar AA-123BB. Bolo to v roku 2005. Predpokladám, že toto auto má už EČV.
@malph Napr. na tejto stránke máš uvedené, že musí byť prítomný držiteľ vozidla:
https://recykling.sk/vyradenie-vozidl...
3. Pri odovzdávaní vozidla je potrebná osobná prítomnosť držiteľa. V prípade, že vozidlo neodovzdáva jeho majiteľ je potrebné splnomocnenie s overeným podpisom držiteľa, na manipuláciu s vozidlom. Ak je vozidlo písané na firmu je potrebná prítomnosť štatutárneho zástupcu firmy alebo splnomocnenie. Potrebné je priniesť pečiatku firmy.
Podľa tohto článku by pre teba bolo najjednoduchšie tvrdiť, že auto už neexistuje. Mal by si vyradenie zadarmo. Len čo potom s vrakom?
@chrobak7 nemýľ ho, má v ruke úmrtný list, dedičské a papiere od auta, na tom šrotovisku už budú vedieť ako na to, stačí tam zavolať.
V podstate by sa na to mohol vykašľať, nikto ho nedonúti prepísať to auto na seba.
Pred par rokmi som zdedil vrak v ktorom zomrel moj otec… nestalo ma to nic…lokalne srotovisko si auto odviezlo, poriesilo eko. Likvidaciu… nemusel som ist ani na dopravny…. 🙂 poriesili vsetko za mna… 😇 zavolaj si na srotovisko, urcite ti budu vediet povedat vsetko potrebne 🙂
@chrobak7 ak by to nezobrali každý by to robil ako pred tým ,pokiaľ nebolo šrotovné, odvlečieš vrak niekde dalej zoberieš ŠPZ-ky prerazíš VIN a nahlásiš stratu, to nikdy nenájdu
@foox brániť proti čomu? Akože, že nebude platiť niečo, lebo auto nebolo na neho prepísané? Stačí ale potom aj pri tom zošrotovaní len papier, že je dedič?
@shadowmilan nie do zberu ale predať, sused sa tak živý , pristane i fungl nové autíčko a o 3 dni nevidno nič ,alebo niekedy predá i celé ak zoženie papiere a jedno i 2x