Zabudli sme podať daňové priznanie za rok 2022

ahojte, súrne potrebujeme poradiť, zabudli sme podať daňove za predaj pozemku v roku 2022 😞 čo teraz? je možné to ešte podať, požiadať o predĺženie alebo mame smolu a budeme platiť pokutu? :/ ďakujem vopred za pomoc
Odpovedať
Podaj čím skôr, skús zistiť, kto to má na starosti, zavolaj jej, osoravedln sa a ak je normálna, bude to bez, prípadne s nejakou smiešnou sumou
Odpovedať
@terry25 neviem teraz koho myslis "jej" 🙂 nikdy som danove nepodavala 😞
Odpovedať
@bestwoman chod osobne na urad mesta aj s uz vyplnenymi papiermi, zisti kto ma danu lokalotu na starosti a urob to co ti bolo vyssie popisane 🙂
Odpovedať
@wivik dakujeeeem
Odpovedať
Profilova fotka
@bestwoman ak ste predali pozemok v roku 2022, lehota na podanie priznania je do 31.3.2023. Ak ste ho teda este nepodali, mate cas skoro 2 mesiace. Ak ste predali pozemok v roku 2021 alebo skor, tak ste lehotu zmeskali. Zavolajte na prislusny danovy urad a zistite si spravcu dane (vacsinou podla pismena priezviska v abecede) a vysvetlite situaciu. Dodatocne dan.priznanie a pokuta cca 30euro vas pravdepodobne neminie... https://podpora.financnasprava.sk/911...
Odpovedať
@bestwoman nic sa neboj, to sa stava. Hlavne to treba cim skor vyriesit a nedokladat. Predpokladam, ze teraz budete podavat danove v riadnom case, tak je najmenej sa na vsetko informovat, co kde ako treba vybavit, zaplatit.
Odpovedať
Profilova fotka
asi tak nejak. možno tam bude niekto, kto vám pomôže a obídete aj bez pokuty, len čo najrýchlejšie by som to šla vybaviť, lebo každý deň sa momentálne počíta
Odpovedať
@bestwoman - ak ste predali pozemok v minulom roku a mali ste ho dlhšie ako 5 rokov, tak by ste daň asi platiť nemali (na domy/byty sa to teda vzťahuje). Nepodáva sa v takom prípade klasické daňové priznanie na Daňový úrad, ale čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti - správcovi dane sa to odovzdáva - ktorým oznamujete, že Vám zanikla daňová povinnosť na ten predaný pozemok (nehnuteľnosť). My sme predali minulý rok byt, tak sme tlačivo niesli na mesto. Niekde to dokonca ani nevyžadujú, že tam stačí, aby sa na platenie dane za danú nehnuteľnosť prihlásil nový majiteľ. Ale neviem, či to platí aj pre pozemky, to by som si overila akurát ešte.
Odpovedať
@katrinka8 pozemok sme mali kratšie ako 5 rokov, predali sme ho na jeseň 2022. Volala som už starostke teda ohľadom toho tak presne toto spomínala čo píšete 🙂
Odpovedať
Ako tu uz pisali vyssie... po predaji nehnutelnosti mate dve povinnosti: * danove priznanie pre dan z nehnutelnosti - podava sa na mesto - aby ste uz neplatili dan - do 31.1. nasledujuceho roku po predaji * danove priznanie pre dan z prijmu - v pripade ze ste na pozemku zarobili, tzn. kupili ste ho lacnejsie ako predali, pricom si mozte zapocitat preukazatelne vynalozene vydavky, napr. uroky z hypoteky - toto sa podava na rozdiel prijmu (predajnej ceny) a nakladov (kupnej ceny a vynalozenych nakladov) a podava sa to ako sucast danoveho priznania z prijmu - do 31.3. nasledujuceho roku po predaji (resp. mozno po pripisani penazi na ucet, ak to bolo koncom roka, toto si vsak nie som isty). Ak ste zamestnanec a nerobite si priznanie sami, dajte podklady zamestnavatelovi nech vam to zahrnie do danoveho priznania P.S. nie som danovy/financny poradca a neberte toto ako profesionalnu radu, vychadzam len z vlastnej skusenosti a informacii ktorymi osobne disponujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?