Vývoj cien stavebných materiálov 2023

Zobraz úvodný príspevok
Zakladám túto diskusiu s cieľom zdieľanie informácii ohľadne toho čo nás čaká a neminie v cenách stav. materiálov v roku 2023. Niekto má info z predajní, výroby a môže to ostatným pomôcť v predzásobení sa. U nás všetky stavebniny tento rok prišli o časť tržieb, v podstate poobede a v sobotu ich môžu zavrieť, detto betonárky prepúšťajú, veľký SK výrobca dlažby a šalovacích a debniacich tvárnic prepustil vodičov, zrušil komplet jednu smenu, majú plné sklady. Pri stav,. prácach sa rozšírilo neplatenie. Nadnárodný papierenský podnik, v lete nemal drevo, teraz nemá odbyt, ceny plynu ho dorazili, najnovší papierenský stroj, investícia cca 370 mil, stroj stojí. Píšem to z pohľadu typického SK okresného mesta, kde zdochol pes, zavreté obchody, skrachované mesto, postupujúcu chudobu tu už začína byť cítiť. Toto nebude ako recesia po 2008, bude to ekonomická apokalypsa. Vtedy boli zľavy, teraz je beznádej a podniky to radšej zavrú. Možno na západnom Slovensku, v BA, v KE v preplnenom Auparku sa teraz ešte zdá, že je všetko ok, veď v práci nestíhame, na nákupnej fronte kľud, ale na periférií už cítiť chudobinec a krach. Dalo by sa o tom veľa popísať, ako rodiny s deťmi týždeň pred výplatou rozhodujú čo kúpia za posledných 19 eur, chudoba postupuje z východu a zo severu ... Vstupná surovina železná ruda, hliník, meď cenovo spadli, mierne drevo, nie všade sa to v koncových produktoch plnej miere prejavilo, na bazosi sa dá za veľmi prijateľnú cenu kúpiť roxor 8,10,12 sem tam profily I, U atď, ale keď sú ceny nízke, málokto je ochotný predávať, v stavebninách a v cenovej ponuke plechov sa to až tak cenovo razantne neprejavilo. Na bazosi teraz ako súkromné osoby stavebniny vypredávajú cement, lepidlá pred zárukou a zimou, za lepšie ceny, cement sa dá kúpiť za 2.50-3 eurá/vrece majú obmedzené množstvá, rýchlo sa vypredajú, zväčša po záruke. Podľa "opatrení", ktoré sú podmienené schválení štátneho rozpočtu, ktorý schválený nebude pôjdu budúci rok hore všetky energeticky náročné tovary, cement môže ísť až na 5-6, pri šalovačkách a debniacich tvárniciach sa očakáva razantný nárast(vstupy - doprava, chémia, cement). Doprava, ťažba štrkov môže po zime veľmi nepríjemne prekvapiť, hlavne s ohľadom na nové sankcie na ropu a končiace rozpúšťanie stateg. rezerv v USA. Dajte tipy, jóbovky, čo sa dá ešte dopredu nakúpiť, stihnúť, kde sa očakáva razantný cenový nárast, niekto stavbu zastavil, niekto úplne zrušil a nakúpené položky rozpredáva na bazosi. Budúci rok sa rozhodnutím NBS viac sťažia pôžičky, úročenie ide hore, peňazí v ekonomike bude tým pádom menej a nebude mať kto ťahať spotrebu, doteraz spotrebu ťahali domácnosti. Podeľte sa, ak máte informácie čo sa na budúci rok očakáva. Ja to vidím slovami klasika - veľký špatný, nedostatok tovarov a vysoké ceny.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od romino:

@megdesign ja takymto upravam, ako posielas link,…
@romino ceny isli dole, kto ich sleduje vie, napriklad pred rokom EPS200 Neofloor 7,65e/m2, dnes 6,47e/m2... najlepsie si je to pisat a sledovat. Keby tie ceny boli extremne nafuknute, tak ver tomu zeby si to spozoroval, ludia by nenakupovali, vsak vsadee sa stavia a kupuje, aj keby ceny stupli o 20% kto potrebuje nieco neodradi ho to a zaplati si to tak ci tak.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od connor87:

@romino ceny isli dole, kto ich sleduje vie, napr…
@connor87 dakujem za info. Ja sa chystam prerabat nieco na buduci rok. Dal som len rychlu rec s clovekom co robi drevostavby, hovori ze pred rokom bola naozaj nezmyselna panika, ..take to typicke, ze rychlo kupit , aj do zasoby, rychlo prerobit, stavat .. lebo "bude len drahsie". Tak potom jasneze to islo raketovo hore. Uviedol nejake drevo (nezapamatal som ake, co) ..ze bolo aj 500e, teraz 330e.
Odpovedať

@megdesign ja takymto upravam, ako posielas link,…
@romino jasné chápem. Nie všetko, čo sa šíri, je pravda. Ale k tomu poslednému poznám také staré známe z antiky. "Dajte ľudu chlieb a hry". A potom je ešte jedno, ale us nie z antiky, "Vola neradno neustále za opraty ťahať".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@romino jasné chápem. Nie všetko, čo sa šíri, je …
@megdesign tie "hry" za posledne roky su ocividne mudre telefony, tablety .. so soc. sietami. Vdaka nim nasledne mnohi take veci vedia odhalovat, ze len .. :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miselito:

Ak by mal clovek istotu, ze tie dane z majetku vy…
@miselito presne tak, ak by boli dane pouzite rozumne, bolo by mi jedno, rad by som ich zaplatil, ale vidime ako globalne celosvetovo politici kradnu az sa prasi.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@romino jasné chápem. Nie všetko, čo sa šíri, je …
@megdesign ' Jasné že ten podnájomník nepocíti tú daň, lebo tú pocíti majiteľ." Toto nie je pravda. Vsimni si, ze vzdy a vsetko zaplati koncovy zakaznik. Isli hore ceny energii? Zakaznik zaplatil vyssiu cenu, napriklad cukru, muky, potravin, vsetkeho. Slovensko spolu s Ceskom boli extremne specificke aj v tom (2 posledne roky), ze podnikatelia bedakali "juj boze moj boze moj energie isli hore" ale zamlcali fakt, ze im marze a tym padom aj zisky isli hore este viac. (50-250%) Nebudem uz sem davat ziadny link, slepy neuvidi, a ten kto chce, moze googlit, len dam par napoved, hladajte potravinove firmy, napriklad aj tu od Andreja Babisa.. Naucte sa pouzivat finstat, a google a hlavne zdravy rozum. Ale upozornenie - nerucim za psychicku ukmu po zisteni, ze svet funguje inak, ako to v TV novinach spievaju. A potom si mozete najst moje stre prispevky, ako som kritizoval opatrenia na koronu a co take bezbrehe tlacenie penazi celosvetovo sposobi (napoveda: inflaciu) Ale to je jedno - kto nie je dost bohaty pociti a pochopi, ale ak nechce, tak nepomoze nic.
Odpovedať

@romino ceny isli dole, kto ich sleduje vie, napr…
@connor87 Isover EPS NeoFloor 200 10 cm dnes <13e/m2 v 2020 = <10.50e/m2 Tvoja cena nezahrna mnozstvo, to je potom vidiet, ze ludia nakupuju a ani netusia co. Pred tym, ako napisem riesenie, zamyslite sa ludia, kde mohol nastat problem a kto koho okradol, bude to taka hadanka, odpoved zasifrujem na koniec, nech je to napinavejsie. Pribeh: Dnes teraz davali v TV, ze chudak majitel novostavby (vidiet, ze kupil, alebo si dal postavit) prisiel nedoplatok 4000eur za EE, isiel s tym do TV, dal si urobit skusku elektromeru, zaplatil 120eur, elektormer bol OK. Tak teraz sa hadali, kto co za to moze, islo o bungalov, mal aj FV alebo iny ohrev vody, viditelne nova stavba, udajne spotreboval 24MWh, rozmyslam robim si rychle pocty v hlave a hovorim si, nemozne, ani keby chce, nemoze tolko spalit. A teraz pride to riesenie, takze stale sa da zastavit citanie mojho textu, aby ste sa zahrali na detektiva, kto za to moze. Moze za to majitel, ktory odpocital elektromer, a sekol sa v desatine, prvy rok tym padom mal prakticky nulovu spotrebu a druhy rok uz zaplatil za oba roky realnu spotrebu. No pytam sa, moze byt niekto taky truľo? Aby si toto nevsimol? Hovoril som si, ze toto je ukazkovy priklad lahostajneho spotrebitela, ktory nema ani sajnu o tom, co plati a kolko plati a za co to plati. Moze byt chlap tak hlupy? Toto je obraz dnesnej doby. Prbehov by som mal viac, ale toto je cerstve, ukazkove, mozete si ho overit, bolo to na STV1, cca 20 minut dozadu.
Odpovedať

@megdesign tie "hry" za posledne roky su ocividne…
@romino Bavit sa vysmievat sa ludom a onalepkovat ich ze su konspiratori? Debatovat sa da normalne a potom sa da povysenecky. Logicky nemusis ocakavat okamzity narast dane o 1400% (zle si poscital, 100>1500 je 1400% a nie 1500% ako si udal). Pisal si "narast dane o 1500% " To je "na" 1500% a nie "o" 1500% Dalsia ukazka, ako sa mari mozgova kapacita, len z dovodu, ze sa sustresit na moje zosmiesnenie 100 + 1500% = 1600 ale to je jedno. Hovorim Ti, zapba sa vari pomaly, staci kazdy rok +80%, ludia si zvyknu, a ci to bude 1200 alebo 1500 alebo 1800, to znacne zalezi od kupnej sily daneho regionu, kedze aj platy budu musiet ist o nieco vyssie. Dalsia vec, pisal si ze ceny niektore isli dole. Ano isli, ale musis porovnat porovnatelne, Priklad: 10 > 11 > 13 > 15 >17 > 14 je toto POKLES? Je to o uhle pohladu. Dovod preco moze ist material kam ide je, ze u nas su nizke dane na nehnutelnosti. Tym padom ludia drzia, co je to 100-200eur rocne za pozemok a dom? Necham detom, vnucatam, nepredam, toto si povie cele Slovensko a nedostupnost je aka je. Nie som za vyssie dane (pokial nebudu 100% transparentne a zavedena trestnopravna zodpovednost pre politikov), ale toto sa inak nemoze vyriesit. "A co vieme, je, ze viacere materialy isli medzitym s cenami aj o nieco dole." Cherry picking. To je ako tie realitne portaly, ktore radi predavaju a zarabaju % z vysokych cien. Byty: 80>90>100>120>140>170>165 HURAAA PADAJÚ CENY BYTOV!!! KOLAPS KOLAPS NAKUPUTE!!! Aby som bol korektny, kritizoval si ze mam carovu gulu a hypoteky dostanu ludi do problemov. Je absolutne zvratene mat 10 rokov nulove uroky, aj to znacne prispelo k tomu, co tu mame dnes. Rozvoj? Ano, ale za aku cenu? To este len uvidime. Ekonomika nie je den a noc, to je pomalsi cyklus. Ak si ludia kto lahko nahrabali dom byt, treba im pogratulovat, precikali system, ale zaroven sposobil ico sposobili. Je to zlozite na vysvetlenie, ale zijeme v jednom systeme, nie sme izolovani, akcia-reakcia. Za mna ale, ako stastny vlastnik nehnutelnosti, nikdy by som nechel zit v podnajme, nikdy. (ale tam sa mozem dostat jedine po tom, co umelo podkopu nohy volnej ekonomike vysokou danou za vlastnictvo, asi tak, ako sa EV snazi zakazom podkopat nohy spalovacim motorom).Cize ano, na hypotekach sa zatial nesplnilo nic co som si myslel, ze sa splni. Ale poviem ti jedno, je sakramensky narocne predpovedat buducnost, ak sa do toho kafre politika. Si ITckar? Vedel si ze Intel mal problem? Vedel si, ze USA aj Nemecko, resp jeho danovi poplatnici zadotovali Intel? A vedel si, ze zisky si necha Intel? Co mi to len pripomina..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusantt:

@romino Bavit sa vysmievat sa ludom a onalepkovat…
@dusantt ja nikde nevravim ze ceny sa vratili na povodne urovne. Ale ze dokazu ist aj dole. Ja myslim ze keby mali byt za tym nejake temne sily, co chcu ludom zle ....no tak ceny by sa drzali min. rovnake, ...resp. znova hore o dalsich 30%. Stale sa krutime o tom istom ...tak ty teda veris ze, plus minus, kazdym rokom teraz pojdu dane o 80% hore ...o rok zase 80% hore ...o dalsi zase o 80% atd ? Cize jednoducho nieco coho logickym nasledkom by bolo upadok spolocnosti do chaosu, ..nepokoje,... velke mnozstvo ludi bude nutenych predavat, stahovat sa do mensich, ...ini ani to nie, masovo budu vznikat bezdomovci atd ....lebo sa tak niekto rozhodol ..je to tak dane, ...ved ked hole konstatovanie: "dockajte, zachvilu uvidite" ? Ja sa tiez chcem obycajne bavit normalne, ale akonahle vidim taketo vyjadrenia aku desivu buducnost nam to naplanovali, predkladane ostatnym ako holy fakt...tak ....
Odpovedať
Ceny tento rok šli o čosi dole, cena OSB krásne zletela, je to lepšie ako pred rokom, vtedy sa týždeň čo týždeň zvyšovali ceny potravín v obchodoch. Netýka sa to len stavebnín, firmi, ľudia by aj chceli, ale došli prachy. Všetko podraželo, niekomu sa za posledné 3 roky platovo nič nepridalo(nie je to môj prípad) a potom nezostáva nič na rozvoj, tri štvrtiny nedokážu mesačne odložiť ani 100 eur. Stavia sa v krajských mestách, na západe, všade inde je to mŕtve vyše roka. Čo bude v roku 2024, ukážu najbližšie dva mesiace, mám dosť obavu z blízkovýchodného konfliktu, ktorý neustále eskaluje. Ak tam vznikne konflikt a smerujeme k tomu, tak Európa na to môže nesmierne, nesmierne ekonomicky, migračne, dostupnosť dovozových tovarov doplatiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Ceny tento rok šli o čosi dole, cena OSB krásne z…
@roman_x ano, pri potravinach sa nieco aj celkom slusne upravilo. Samozrejme nie na povodne urovne, ale predsa. Take maslo pravidelne v akcii za 1.79, bolo aj 1.49e. To iste co na "vrchole" predavali bez hanby aj za vyse 4e. Rastlinne oleje sli riadne dole. V pripade stavebnych materialov - naozaj tak logicky dochadza k utlmu, ved je rozdiel kupovat a stavat za 1-2%, a za 5% urok. A teda pri utlme, kto chce predat, musi upravovat cenu smerom dole. Som hrozne zvedavy na buduci rok.
Odpovedať

@roman_x ano, pri potravinach sa nieco aj celkom…
@romino len ta doplnim ze Slov. Spor. oznamila dalsie zvysovanie urokov hypo co je pravdepodobne ze ju budu nasledovat vsetky ostatne banky co znova povedie k zvyseniu utlmu a zvyseniu tlaku na znizovanie cien materialov.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od dusantt:

@connor87 Isover EPS NeoFloor 200 10 cm dnes <13…
@dusantt na čo ti je množstvo. Zapísal som si z toho istého zdroja jednotkou cenu pred rokom a teraz. Z netu podotýkam.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@romino len ta doplnim ze Slov. Spor. oznamila d…
@sousedekovci89 @romino všetko to funguje na rovinci ponuka vs dopyt. A ver tomu ze ak budú aj úroky esre vyššie tak ľudia si jednoducho zoberú tu hypotéku a budú platiť.
Odpovedať

@sousedekovci89 @romino všetko to funguje na ro…
@connor87 akoze to nikto nespochybnuje avsak sam uznas ze ten dopyt bude niekde inde.
Odpovedať

@connor87 akoze to nikto nespochybnuje avsak sam …
Sak fico zadotuje hypoteky takze ako teda?
Odpovedať

@romino len ta doplnim ze Slov. Spor. oznamila d…
@sousedekovci89 som prekvapeny ako sa nezamestnanost drzi na rekordne nizkych urovniach. Ak by nebodaj aj tam daco nastalo ..ako tomu bolo v rokoch 2009 a neskor ..to by len boli fukoty
Odpovedať
Je zámer, aby vláda nebola vymenovaná a po 6 mesiacoch boli vyvolané ďalšie predčasné voľby, nakoľko posledné nevyšli podľa predstáv. Teda žiadne zníženie splátok na hypotékach, ale rozpočtové provizorium, desiatky tisíc nových nezamestnaných a významný ekonomický prepad. Dosť pravdepodobný scenár.
Odpovedať

Je zámer, aby vláda nebola vymenovaná a po 6 mesi…
@roman_x ale upokoj sa a nedristaj. Vlada s vysokou pravdepodobnostou bude vymenovana coskoro visi to uz iba na otazniku 1 mena. Rozpoctove provizorium bude bez ohladu na to a kazdemu kto dvihol ruku za volby 30.9. Muselo byt jasne ze to tak bude, stastny rozpocet nenapises za tyzden ani 2. Ked k tomu priratas vsetky procesy od kreovania vlady, schodzi NRSR atd, je jasne ze sa to za 3 mesiace stihnut neda. Prosim nesir tu zbytocne konspiracie.
Odpovedať

@roman_x Velmi pekne prosim - skus si tentoraz aj zapamatat aku teoriu si tu dal v oktobri 2023. Comu si to zase uveril, co nam tu prezentujes ako hole fakty ... zase nieco ako hotova vec "Je zámer, aby .... " :D ...... len preto ze nieco take tvrdil nejaky mily ujo natacajuc sa na svoj mobil, popri soferovani ? dobre tipujem ? Alebo to bola len 1 vetova zdielacka v dakom pekne ramiku na facebooku ? :) A uz konecne ludia aj spätne reflektujte. Myslite na to prosim, ked budete mat zase potrebu pisat v poradi o dalsom odhalenom plane ci sprisahani.
Odpovedať

@roman_x > Takze 25.10. bola vymenovana vlada. 3 dni potom ako si tu predpovedal, ze vlada nebude vymenovana. Co ty na to ?
Odpovedať

@roman_x aj ja si prosim vysvetlenie. Co sa stalo ze nevysiel ten zamer elit proti Slovensku ktory si nam tu pred par dnami vyzradil ? Resp. mozno medzitym poznas detaily novych planov ?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?