Vývoj cien stavebných materiálov 2023

Zobraz úvodný príspevok
Zakladám túto diskusiu s cieľom zdieľanie informácii ohľadne toho čo nás čaká a neminie v cenách stav. materiálov v roku 2023. Niekto má info z predajní, výroby a môže to ostatným pomôcť v predzásobení sa. U nás všetky stavebniny tento rok prišli o časť tržieb, v podstate poobede a v sobotu ich môžu zavrieť, detto betonárky prepúšťajú, veľký SK výrobca dlažby a šalovacích a debniacich tvárnic prepustil vodičov, zrušil komplet jednu smenu, majú plné sklady. Pri stav,. prácach sa rozšírilo neplatenie. Nadnárodný papierenský podnik, v lete nemal drevo, teraz nemá odbyt, ceny plynu ho dorazili, najnovší papierenský stroj, investícia cca 370 mil, stroj stojí. Píšem to z pohľadu typického SK okresného mesta, kde zdochol pes, zavreté obchody, skrachované mesto, postupujúcu chudobu tu už začína byť cítiť. Toto nebude ako recesia po 2008, bude to ekonomická apokalypsa. Vtedy boli zľavy, teraz je beznádej a podniky to radšej zavrú. Možno na západnom Slovensku, v BA, v KE v preplnenom Auparku sa teraz ešte zdá, že je všetko ok, veď v práci nestíhame, na nákupnej fronte kľud, ale na periférií už cítiť chudobinec a krach. Dalo by sa o tom veľa popísať, ako rodiny s deťmi týždeň pred výplatou rozhodujú čo kúpia za posledných 19 eur, chudoba postupuje z východu a zo severu ... Vstupná surovina železná ruda, hliník, meď cenovo spadli, mierne drevo, nie všade sa to v koncových produktoch plnej miere prejavilo, na bazosi sa dá za veľmi prijateľnú cenu kúpiť roxor 8,10,12 sem tam profily I, U atď, ale keď sú ceny nízke, málokto je ochotný predávať, v stavebninách a v cenovej ponuke plechov sa to až tak cenovo razantne neprejavilo. Na bazosi teraz ako súkromné osoby stavebniny vypredávajú cement, lepidlá pred zárukou a zimou, za lepšie ceny, cement sa dá kúpiť za 2.50-3 eurá/vrece majú obmedzené množstvá, rýchlo sa vypredajú, zväčša po záruke. Podľa "opatrení", ktoré sú podmienené schválení štátneho rozpočtu, ktorý schválený nebude pôjdu budúci rok hore všetky energeticky náročné tovary, cement môže ísť až na 5-6, pri šalovačkách a debniacich tvárniciach sa očakáva razantný nárast(vstupy - doprava, chémia, cement). Doprava, ťažba štrkov môže po zime veľmi nepríjemne prekvapiť, hlavne s ohľadom na nové sankcie na ropu a končiace rozpúšťanie stateg. rezerv v USA. Dajte tipy, jóbovky, čo sa dá ešte dopredu nakúpiť, stihnúť, kde sa očakáva razantný cenový nárast, niekto stavbu zastavil, niekto úplne zrušil a nakúpené položky rozpredáva na bazosi. Budúci rok sa rozhodnutím NBS viac sťažia pôžičky, úročenie ide hore, peňazí v ekonomike bude tým pádom menej a nebude mať kto ťahať spotrebu, doteraz spotrebu ťahali domácnosti. Podeľte sa, ak máte informácie čo sa na budúci rok očakáva. Ja to vidím slovami klasika - veľký špatný, nedostatok tovarov a vysoké ceny.
Odpovedať
@skpeter Neviem ci su sklady plne,ked sa za materialom caka 4 mesiace
Odpovedať
Stavebniny tam kde chodím sú vybraté, do špety. Inflácia pramení z vysokých cien vstupov, nie z toho, že ľudia majú prebytočné peniaze, práveže nemajú. Kým nebudú lacné suroviny a tie najbližšie roky nebudú, je malá nádej na citeľný pokles. Prevádzky práve teraz nabehnú na vyššie ceny elektriny. U nás napríklad pred Vianocami zdražel 400g chleba na vyše 2 eurá, pritom pred rokom stál menej ako policu.
Odpovedať
@jjaannoo @roman_x EPS klesol z 26€/m2 na 15€/m2 (polyform NEO 200mm) Elektroinštalácia, železo, lepidlá = ceny klesli. @jjaannoo nakoniec som kúpil 222m2 za tých 15€/m2. Nechcem riskovať čo prinesie budúci rok. Ale všetko je to o dopyte. Akonáhle poklesne, pôjde aj cena dole.
Odpovedať
Ma niekto nove poznatky ohladne cien?
Odpovedať
@petiar toto sposobila hypotekarna politika, spolu s inymi politikami a nie geopolitika ako taka sama o sebe.. plus k tomu byrokracia EU.. (tazba surovin) nanukali hypoteku doslova aj bezdomovcom, prakticky 0% uroky, dlhe roky, to nie ze sa mame dobre, to je nalakanie ludi na lacny peniaz a teraz mozu zvysovat uroky ako len chcu, maju kazdeho (zadlzeneho) omotaneho okolo prsta.. pozemkov je dost, materialu je dost, problem je len ten, ze patri uzkej vyvolenej skupine bohatych/privilegovanych skupin.. Ludia ale neradi otvaraju tuto temu, lebo prilis boli priznat si, ze "nas oklamali".. rozhodne to nie je prirodzeny vyvoj udalosti (takato skokova inflacia, technicky cvalajuca inflacia), ale rozhodne sa da ocakavat bud zlacnenie, alebo zdrazenie, takze moznosti su len dve 🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od roman_x:

Budúci rok bude v energeticky náročných materiálo…
@roman_x "pokiaľ sa im Veľký reštart skrz vojnu nevymkne z rúk.... " ... a sme doma. Zase tie zahadne bytosti, "oni" .. "im" .. co tu globalne nieco rozplanovali ... dokonca aj Rusko tak nasmerovali, aby zautocili na UA a teda vlastne spravili ten "Velky restart" :) Ja viem, pise to vela ludi na internetoch, tak to bude daka praUda
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusantt:

@petiar toto sposobila hypotekarna politika, spol…
@dusantt nezabudaj, ze vela ludi si vdaka znizeniu urokov predcasne vyplatili hypoteky, ktore brali niekedy predtym. Vidim ze vela beznych ludi ma bezne slusne domy, novostavby. Mozno este nieco platia, ale ked si zafixovali pekny urok .. urcite zlomok toho co by to bolo aktualne. Opakujem, aj bezni ludia, ziadni bohaci ci privilegovane osoby. skratka ...Niektori novi sa omotali okolo prsta, ... mnohi vdaka nizkym urokom odmotali z toho prsta :) Tiez by som za tym hned nehladal dake sprisahanie .. zvlast ked od pociatkov ako aj na SK prisli hypoteky, pravidelne pocuvam tento nazor o dakom omotani okolo prsta, otrocstve .. a medzitym si uz 1-2 generacie svoje byty, domy aj vyplatili a platia uz len energie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od romino:

@dusantt nezabudaj, ze vela ludi si vdaka znizeni…
@romino "a platia uz len energie." neboj sa nic, coskoro to budu aj dane z nehnutelnosti vo forme % z ich hodnoty ;)
Odpovedať

@romino "a platia uz len energie." neboj sa nic, …
@dusantt ty dnes dan z nehnutelnosti (za predpokladu ze si vlastnik) neplatis? 🤔
Odpovedať

@romino "a platia uz len energie." neboj sa nic, …
@dusantt na zapade maju 10rocia seriozne dane z nehnutelnosti, nie tie symbolicke ako u nas. Zda sa ze to nie je nieco, kvoli comu by tam zivot ludi bol tazky, neznesitelny. Ze by to uvrhlo spolocnost do nejakeho chaosu. Ze by to bol faktor kvoli ktoremu by domaci unikali, napr. ku nam do krajiny so symbolickymi danami z nehnutelnosti. Vidime ze cely cas - naopak. Naozaj si pamatam, ze uz aj davno v casoch pred internetom, som pocuval tieto nazory typu : "neboj sa nic , coskoro nastane [a dopln si nieco dramaticke]".
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@dusantt ty dnes dan z nehnutelnosti (za predpokl…
@sousedekovci89 je rozdiel platit 100eur dnes a napriklad 1500eur ak sa zavedie tvrda percentualna dan. Alebo mas pocit, ze 1400eur navyse je nieco, co bude mat bezna slovenska domacnost, alebo seniori?
Odpovedať

@dusantt na zapade maju 10rocia seriozne dane z n…
@romino zabudas na to, ze zapadniar ma kapanek iny prijem, nez Slovak, a Slovak palti ine dane, nez zapadniar, cize je nemozne tahat sem lubovolne dane "lebo zapad" hlava nehlava.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@romino zabudas na to, ze zapadniar ma kapanek in…
@dusantt a ty si fakt myslis, ze teraz z nicoho nic sa tu na Slovensku zavedie narast dane o 1500% (tvoj priklad zo 100e na 1500e), t.j. ako uvadzas, nieco na co jednoducho velke skupiny ludi nebudu mat a nastal by teda velky chaos v spolocnosti ? Nevravim, ze keby vychadzame z nejakej skusenosti, ze ano, uz aj v minulosti podchvilou nejaka vlada nieco zvysila o 1500% .. a podchvilou tak uvrhla iste % obyvatelstva do existencnych problemov ... ale takto ? A kedze pises "coskoro" - to teraz vlada Fica nieco take drasticke zavedie ?
Odpovedať
Hej chlopi, vlakno je o cenach stavebnych materialov...
Odpovedať

@dusantt a ty si fakt myslis, ze teraz z nicoho n…
@romino > Statny rozpocet je v hlbokom prusere a jedna z moznosti je zdanovat majetok. Na tom zapade sa plati dan z nehnutelnosti na urovni 1 az 3% z ceny nehnutelnosti. Napr. v Cechach idu od buduceho roku zdvyhat dan z nehnutelnosti o 80% a maju mat inflacnu dolozku na vysku dane. U nas mesto tiez chce zdvihnut dan z nehnutelnosti o 100%. V Kosiacich je tiez navrh o zdvihnutie dane z nehnutelnosti o 50%. Koncom roku 2019 Kosice dvihali dan z rodinnych domov o 206%
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od asdfb:

@romino > Statny rozpocet je v hlbokom prusere a …
@asdfb dobre. Takze nie o 1500%.
Odpovedať

@romino na západe? Na západe ale normálny ľudia nevlastnia domy. Tam je to všetko v podnajmoch. Či som bol v Belgii, Anglii, Taliansku, Nemecku, Rakúsku pracovne niekoľko mesiacov, spoznal domácich, tak drvivá väčšina žije v podnájme. Jasné že ten podnájomník nepocíti tú daň, lebo tú pocíti majiteľ. Na Slovensku je zasa drvivá väčšina nehnuteľnosti v osobnom vlastníctve... A áno, už také reči chodia po politikoch, že naplniť štátnu kasu by sa dalo aj napr. dodatočným zdanením majiteľov nehnuteľností nejakým percentom z hodnoty ich nehnuteľnosti... Ja teraz platím 8€/rok... Hodnota podľa odhadu domu je 225 000€. Keď to dajú len na 1/2%, bude to 1125€/rok...
Odpovedať

@romino označili to síce za hoax, ale nie samotnú informáciu, že také zdanenie je vylúčené, ale že hoax je to uvádzané percento 1,6. Z toho mi logicky vyplýva, že zdanenie bude, len nie 1,6% z hodnoty nehnutelnosti, ale menej. (Dúfajme, že nie viac 😀) https://www.topky.sk/cl/1005023/20824...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@romino na západe? Na západe ale normálny ľudia n…
@megdesign no ved a prave preto neverim velmi tomu, ze by to tak zaviedli, lebo by to bol drasticky skok ..aj pre tych roznych starsich ludi, co su vlastne inak bez penazi, len byvaju vo velkom dome. Len reagujem na vyjadrenia ineho diskutera, ktory to prezentuje ako hotovu vec, akoby prisiel z rokovania kde sa o tom prave rozhodlo.
Odpovedať

@romino na západe? Na západe ale normálny ľudia n…
@megdesign nič také sa nerozpráva. akurát dezolátski guruovia tým strašia svoje jednoduchšie ovečky. tak môžeš byť pokojný.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od worker_falcon:

@megdesign nič také sa nerozpráva. akurát dezolát…
@worker_falcon prečítaj si poriadne ten link, čo som dal vyššie. Hlavne tú časť, kde sa k tomu, akože hoaxu, vyjadruje pán Goliáš. "Táto sadzba dnes nie je známa a je vylúčené, aby dosahovala 1,6 % z trhovej ceny nehnuteľností, keďže to by znamenalo mnohonásobné zvýšenie sadzby dane. " Ale že bude dosahovať príklad 1/2%, nevylúčil. Ani nevylúčil že také niečo sa nechystá. Povedal len, že 1,6% je blud, lebo to percento sa "ešte nevie".
Odpovedať

@megdesign no ved a prave preto neverim velmi tom…
@romino každopádne sa nechajme prekvapiť. Ale ja zas tomu viac verím, ako neverím. Oni sú schopní všetkého. Aj tomuto asi neveríš, že? 😉 https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/...
Odpovedať

@romino každopádne sa nechajme prekvapiť. Ale ja …
@megdesign tá daň z auta... prečo tomu veriť/neveriť? je to jeden zo stoviek návrhov (Odorovej vlády), ako ozdraviť verejné financie. Fico sa vyjadril a dalo sa to čakať, že na to bude zvysoka kašlať. daň z nehnuteľnosti je ťažko realizovateľná a o. i. by postihovala príliš veľa príliš "chudobných" ľudí. ak by spravili xyz výnimiek, tak by to zas bolo cielené iba na strednú a vyššiu vrstvu. tých, čo platia dane, by zodrali ešte viac. a tí, čo neplatia, by boli v klídku stále.
Odpovedať

@megdesign tá daň z auta... prečo tomu veriť/neve…
@worker_falcon lenže ozdraviť verejné financie bude musieť aj Fico. Aj keď to nebudú práve tie dve dane, čo navrhol poverený Odor, budú to iné dane. Lebo štátnu kasu plnia len dane. Ak napr. teda nezdani ľudí, ale napr. zvýši bankový odvod bankám, tie to premietnu do cien produktov. Zákon padajúceho ho*na...
Odpovedať
Ak by mal clovek istotu, ze tie dane z majetku vyuziju rozumne a neuje.u ich skor ako dopovies slovo dane, tak by clovek hodil rukou aj keby ich zdvihli o 200 percent a povedal si, ved je to na dobru vec. Ale sme na Slovensku a vieme, ze blaho obcana je pre slovenskych politikov na poslednom mieste. Ide im iba o money money a o opaku ma nikto nikdy nepresvedci.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od miselito:

Ak by mal clovek istotu, ze tie dane z majetku vy…
@miselito ešte nevymysleli hrable ktoré hrabú od seba...
Odpovedať
Tolko tu je odbornikov na verejne financie a dane a na ministerstve financii tolko volnych pracovnych miest 🤣
Odpovedať

@megdesign tá daň z auta... prečo tomu veriť/neve…
@worker_falcon > V Holandsku maju zavedenu pausalnu dan z vlastnictva auta. Tohto rocny rozpocet je taky, ze zo 4 eur ktore vyda statny rozpocet tak 1 euro si musi pozicat. A co som zachytil, tak stat si zacina poziciavat za uroky ako Grecko. Kto iny zaplatu tu dieru v rozpocte ako stredna triedy. Velmi bohaty si dokazu zabezpecit o ochranit prijmy pred zvysenym zdanenim alebo vyssie zdanenie ich az tak trapit nebude. Dalsia vec, nie je ich az tak vela. Tym chudobnym nieto co zobrat, praveze oni ocakavaju pomoc od statu na tok na zdanenie tu ostava uz len stredna trieda. megdesign > Odor navrhoval okrem tych dvoch dani aj napr. zvysenie dane z tabaku, alkoholu, zvysenie spotrebnych dani, zrusenie jedneho sviatku, zrusenie 13 dochodku, zvysenie DPH. Dokopy nejakych 100 opatreni aj s vycislenim uspor a predstava bola, ze nova vlady by si z tych opatreni vysklada to co potrebuje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od asdfb:

@worker_falcon > V Holandsku maju zavedenu pausal…
@asdfb áno áno. Veď ako píšem. Poskladá sa na štátny rozpočet len a len občan. Vždy to tak bolo, je a bude. Tak funguje štát. Občania platbou daní plnia štátnu kasu, ktorú majú spravovať občanmi zvolení zástupcovia, v prospech občanov. Akurát že spravujú zle. A miesto v prospech občanov ich užívajú v prospech seba.
Odpovedať

@romino každopádne sa nechajme prekvapiť. Ale ja …
@megdesign ja takymto upravam, ako posielas link, nemam problem verit. Patria do kategorie "realne", o ktorych sa normalne otvorene diskutuje a zdovodnuje. Cely cas tu narazam na diskuterov, ktori nam tu prezentuju nieco v zmysle ze odhalili temne plany zlych elit na zotrocenie ludstva. Najprv tu hypoteky boli prezentovane ako nieco s umyslom omotat si ludi okolo prsta, ...a ked som proti-argumentoval, ze vdaka hypotekam si uz 1-2 generacie nadobudli vlastne byvanie, a uz platia len energie... ...tak hoho, kdeze, teraz to pride, ludia budu platit 1500e namiesto 100e dan. Ved predsa "plan", "oni to tak chcu", "Velky restart" a vsetky tieto pripoviedky. Paci sa mi ako som rozprudil tuto staru debatu o cenach stavebnych materialov 🙂 A co vieme, je, ze viacere materialy isli medzitym s cenami aj o nieco dole. Mozno su ti "oni" a "planovaci" vlastne taki amateri ? Alebo "dockajte, teraz to pride! Ale teraz uz naozaj ! " ? 🙂
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?