Tlak v systéme

Zdravím. Kúrim tuhym palivom mám 800l akumulačku + cca 200l v trubkách, systém mam natlakovaný na 1,2 a mám ktomu 2x 50l expanzku nafúkanú na 1,0. Ked zakúrim a zohrejem vodu na 80°C tak mi tlak vyskočí na 2 až 2,2. Je to problém ? Alebo kde môže byt chyba že mi tak kolíše tlak? Alebo to je normálny jav ked sa voda zohrieva tak stúpa tlak. Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ondrejkalman:

Zdravím. Kúrim tuhym palivom mám 800l akumulačku …
@ondrejkalman je to normálny jav, keby kurite bez vychladnutía pece, tak by pokles bol minimálny.
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejkalman - ten bojler napravo ma expanzku kde? Vypocet objemu expanziek je tuto: https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... pravdepodobne maly objem expanznych nadrzi a prilis maly tlak v expanznych nadrziach.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@ondrejkalman - ten bojler napravo ma expanzku kd…
@mgx to je bojler na úžitkovú vodu ten je napojený na samostatný okruh ten nemá z topením nič. Všeci topenári mi povedaly že 100l expanzky na objem vody kolko mám je dostatočny. Treba mať expanzku nafúkanú viac ako je natlakovany systém?
Odpovedať
Profilova fotka
@ondrejkalman nie, expanzka pre vykurovaci system sa tlakuje o 0.2-0.3 menej ako je normalny tlak v systeme. Tzn. pre vas pripad by mal byt tlak expanzky cca 1.7. Musite ju tlakovat ale voci prazdnemu systemu, tzn. nie proti vode. pociatocný tlak sa pocíta zo statickej výšky. takže ak mám objekt vysoký 7m tak potrebujem po=7 m.v.s.=0,7 bar. Potom pridám konštantnú rezervu na tlak pár 0,3 bar. Spolu dostanem pociatocný návrhový tlak 1,0 bar. Teoreticky ho môžem volit i nižší pokial chcem väcší rozsah tlakov.(predpoklad umiestnenia v najnižšom bode sústavy) teraz si treba stanovit konecný návrhový tlak. ciže ten musí byt nižší ako otvárací tlak poistného ventilu. Takže ak mi bude poistný ventil otvárat pri 3,0 bar co musí byt v súlade s najslabším konštrukcným prvkom sústavy (napr.kotla) tak ho zvolím o 10% nižší. takže konecný návrhový tlak bude pe=2,7 bar. Takže v rozsahu týchto tlakov sa budem hýbat v prevádzke. Ak pociatocný tlak zvýšim a konecný znížim znamená to menší pracovný rozsah tlakov a tým väcšiu expanznú nádobu aby som dokázal pokryt expanziu sústavy v stanovených tlakoch. teraz treba urcit zväcšenie objemu sústavy, a to je podstatne rozdielne ak mám alebo nemám AKU nádobu. pretože ak ju mám tak musím do objemu systému pripocítat napr.1000 litrov co je nemalá položka. vzorec je : Ve=e*(Vsystem/100) Ve-objem o ktorý sa zväcší sústava, Vsystem je objem systému ciže majme napri.1000 l AKU nádobu plus systém 150 l ...V system=1150 litrov e-zväcšenie objemu vody v %....rôzne podla teploty 30=0,66,40=0,93,50=1,29,60=1,71,70=2,22,80=2,81,90=3,47 mi budeme uvazovat 90 st.C. pre nabíjanie expanznej nádoby e=3,47 (pri nízkoteplotných systémoch napr.60=1,71 rozdiel!) takže dostaneme Ve=e*(Vsystem/100)=3,47*(1150/100)=39,9 litrov ak by sme tam nemali AKU nádobu a napr.klasický plynový kotol nepocítame objem AKU nádoby Ve=e*(Vsystem/100)=3,47*(150/100)=5,2 litra (rozdiel!) dalej treba zapocítat vodnú rezervu Vwr, kotrá je pre expanzné nádoby s kapacitou nižšou ako 15 litrov minimálne 20% zo svojho objemu, ak je expanzka viac ako 15 litrov (predpoklad) tak Vwr=0,5% z objemu systému Vsystem. takže mi budeme uvažovat Vwr=0,5% z Vsystem=0,5% z 1150 litrov=5,8 litra konecný vzorec pre výpocet minimálnej velkosti expanzky je jednoduchý Vexpmin=(Ve+Vwr)*(pe+1/pe-p0)=(39,9 l+5,2 l)*(2,7 bar+1/2,7 bar-1,0 bar)=45,1 litra*2=90,2 litrov Takže aby mi to dobre fungovalo a pri nabíjaní som nepreskocil návrhové tlaky a neotvoril mi poistný ventil zvolím napr.110 litrovú expanzku. Ak by som mal otvárací tlak poistného ventilu 2,5 bar a návrhový 2,3 bar tak mi spadne rozsah tlakov a tým narastie objem. Vexpmin=(Ve+Vwr)*(pe+1/pe-p0)=(39,9 l+5,2 l)*(2,3 bar+1/2,3 bar-1,0 bar)=45,1 litra*2,54=115 litrov ciže zase musí volit väcšiu expanzku. ak by som zmenil a zvýšil pociatocný tlak napr.na 1,5 bar, tak rozsah bude zase menší a násobok bude 4,13 ! takže mi víde expanzka až 186 litrov !!! takže platí že pociatocný tlak tlacit co najnižšie podla statickej výšky objektu, a výhodné je tiež ak konštrukcný tlak najslabšieho clánku je 3,0 bar. Skuste zvysit tlak v expanzkach a ak nepomoze, mate to poddimenzovane. Tlak pri dobre navrhnutom systeme by nemal kolisat, alebo len minimalne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ondrejkalman:

Zdravím. Kúrim tuhym palivom mám 800l akumulačku …
@ondrejkalman Sfúkni trochu expanzky, uvidíš, ako sa to bude správať...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

@ondrejkalman Sfúkni trochu expanzky, uvidíš, ako…
Som napísal somarinu... :-) V expanzkách je "viac vody ako vzduchu", takže teplotná roztiažnosť vody nemá miesto na svoje uplatnenie. Dofúkni, ale treba mať pri tom expanzky bez vody...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@ondrejkalman nie, expanzka pre vykurovaci system…
@mgx no dobre takže ako by ste mi odporučili natlakovať systém a ako expanzky? :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?