Roľa

Dobrý deň chcem sa spytať, družstvo mi obhospodaruje roľu, pás široký 4m a dlhý asi 60m, možem si tam vysadiť stromky keď je to moje, už je tam nasadená kukurica, ako by som mal postupovať? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od slovakman22:

Dobrý deň chcem sa spytať, družstvo mi obhospodar…
@slovakman22 najprv treba vypovedat zmluvu s druzstvom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@slovakman22 najprv treba vypovedat zmluvu s druz…
@rapidek nemám žiadnu zmluvu
Odpovedať

@rapidek nemám žiadnu zmluvu
@slovakman22 na katastri to patrí komu?kto za to platí daň?, žena má zmluvu na 10r ktorá sa dá predlžiť,nájomca platí i daň , nechce to žiaľ odkúpiť , cudziemu sa to nedá predať, nedostane sa tam
Odpovedať
Ja len ďalšia otázka... Je to definované ako orná pôda? Môže sa bez preklasifikácie z ornej pôdy stáť záhrada, respektíve sad? Myslím si (ale netvrdím, že tak to je), že na také nie čo by sa muselo urobiť vyňatie tej pôdy parcely.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Ja len ďalšia otázka... Je to definované ako orná…
@frantisekca záhrada bez stavby v intraviláne?, niekedy bol náš dom postavený na pasienku , neplatila sa zaň daň, len domová daň, po r1990 ked som dom dedil sa 500m2 preklasifikovalo na zastavanú plochu ,nádvorie a záhradu- daň asi 10x vyššia a ostatok do pol H ostal ako pasienok
Odpovedať
Profilova fotka
@slovakman22 stromy na PP vysadit nemozes. Ale mozes postupovat podla tohto... https://www.advokatnawebe.sk/riesene-...
Odpovedať

Dobrý deň chcem sa spytať, družstvo mi obhospodar…
@slovakman22 Tak, ak tam sadí družstvo, tak máš jasné, že zmluva nájomná tam byť musí. Dávajú tam 5 ročné výpovedné lehoty. Avšak môže sa stať, že z nejakého dôvodu tam zmluva nie je. Ideálny stav je ísť na družstvo a vypýtať si od nich kópiu nájomnej zmluvy resp. spýtať sa či tam nejaká zmluva existuje aby ste si bol na 100% istý. Je možné, že vy o tom neviete, ale Vaši predchodcovia tam takú zmluvu mali. Ak sa zistí, že tam zmluva je, tak musíte ju vypovedať, prípadne druhý spôsob je dohoda s družstvom o ukončení nájmu k nejakej lehote, ideálne keď pokosia kukuricu. Ak je predseda normálny človek mal by Vám to umožniť ukončiť aj dohodou cez ich právnika. Záleži aké máte vzťahy a podobne. Ak zistíte že nemajú nájomný vzťah anevedia ho preukázať zmluvou, tak máte o starosť menej. To ale neznamená, že nemusíte spraviť trvalé odňatie poľnohospodárskej pôdy. Musíte ho urobiť a knemu potrebujete práve súhlas družstva.
Odpovedať
Radsej by som tam nesadil nic, pokial nebudes vediet na sto percent ako si na tom s tym druzstvom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?