Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@petersd Akurát, že si to vytiahol od predajcu, … @frantisekca Viež, že ani neviem u koho som to našiel. Dosť možné, že u predajcu 😁Odpoveď na príspevok od petersd:
@minoo @frantisekca Aby som nemachroval, že to m… @petersd karavan 750-3500kg ma technicky preukaz a potrebuje STK rovnako ako bezne auto...Odpoveď na príspevok od minoo:
@petersd karavan 750-3500kg ma technicky preukaz … @minoo A prečo mi to vravíš? O tomto sa s Tebou nehádam...Odpoveď na príspevok od petersd:
@minoo A prečo mi to vravíš? O tomto sa s Tebou n… @petersd pisal (kopiroval) si, ze nepotrebuje STK, ale nepotrebuje len ked je to prives... Na co sa vlastne hraju aj mobilne domy - maju aj technicky preukaz. Akurat nam s Frantiskom islo o ten problematicky karavan... Lebo mobilny dom podpetkujes a pevne pripojis na siete. Nikto si ho nekupuje aby s nim chodil kazdy rok k moru - preto sa to muselo riesit v novom stav. zakone. Ale karavan pripojis cez zasuvky a kolesa mu neodfaklis ani motor mu nevyberies, aj ked bude stat na jednom mieste mesiac, stavba sa z neho legislativne nestane, kym to majitel vyslovene nechce... (Neriesim ci je to spravne alebo nie, len konstatujem stav)Odpoveď na príspevok od minoo:
@petersd pisal (kopiroval) si, ze nepotrebuje STK… @minoo Už naozaj prestaň tárať. Problematika "mobilného domu" je vyriešená a ošetrená zákonmi a aj metodickými pokynmi a rozhodnutiami súdov. Že predajcovia uvádzajú blbosti, polopravdy, skreslené informácie je pochopiteľné (a nemorálne), keďže sa jedná o jejich biznis. Ak by nebolo potrebné stavebné povolenie, alebo územné rozhodnutie, tak by predajca uviedol presný zákon, paragraf, odstavec na základe ktorého by tomu tak bolo. Ale nič také neexistuje. Dúfam že vieš čítať a tak si ešte raz a poriadne prečítaj ten text od riaditeľky odboru štátnej stavebnej správy, čo je tu na 1. strane. A ak ti je málo, tak čítaj tu: https://www.legate.sk/pravny-charakte... Ak je málo a chceš do toho miešať aj dopravné prostriedky atď, tak čítaj tu: https://www.epi.sk/odborny-clanok/k-p... A aj tak skončíš u toho, čo je tu na tej 1. strane, teda, že treba stavebné povolenie a za istých okolností stačí aj územné rozhodnutie (čo sa však netýka tunajšej témy).Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@minoo Už naozaj prestaň tárať. Problematika "mo… @frantisekca necitas uz ani vlastne linky? Hned tretia veta v TVOJOM linku: "Od karavanu alebo obytného vozidla je však potrebné mobilný dom dôsledne odlišovať: karavan a obytné vozidlo sú CESTNÉ VOZIDLÁ". TVOJ koment, co to cele zacal: "Aha, takže karaván je podľa teba auto.... Gratulujem." Ked si svoje tvrdenia sam vyfaulujes, nie je taranie?Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca necitas uz ani vlastne linky? Hned t… @minoo Ty si asi vážne na hlavu, však? S vozidlami, autami si tu v téme o mobilnom dome začal ty splietat. Stále trepeš blbosti a nič poriadne, čo sa týka témy, otázky. Zbytočne tu len spamujes a flamuješ. Láskavo sa drž témy. A mimochodom, ty písal si, že karavan je auto. A to je ďalšia tvoja blbosť, pretože si pleties dojmy a pojmy... Fauluješ sa sám a viac a viac. Nie, karavan není auto, nebol a ani nebude. Nemá totiž svoj vlastný pohon a to je to zásadne, čo ho odlišuje od automobilu. Prestaň už trolovat, lebo sa iba zosmiešňuješ.Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca Ok, takze ked bude mat ten zasadny m… @minoo Tu si písal, že karavan je auto... A ešte raz, téma je o mobilnom dome. A ešte poznámka pre teba. Cestné vozidlo neznamená iba auto, aj keď si to myslíš...Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@minoo Tu si písal, že karavan je auto... A eš… @frantisekca omg auto obecne - kazdemu je jasne, ze to nie je klasicky "osobny automobil" (ved je tam sprcha prepanajana), aj na dodavku, valnik, cisternu, vyklapacku mozes povedat auto... Ale odbiehas od problemu - ty tvrdis, ze je to STAVBA - nie cestne vozidlo...Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca omg auto obecne - kazdemu je jasne, … @minoo Mobilný dom není cestným vozidlom. A keďže autorka diskusie opísala podrobnejšie svoju predstavu, tak je to stavba, preto žiadajú od nej stavebné povolenie. Ale zas to len dokazuje, že si nečítal, čo som sem dal... Tak taký krátky citát pre teba... "stavebný úrad pri svojom rozhodovaní zároveň postupoval v súlade s usmernením MDV SR zo dňa 17.02.2011 č. 2011/2930/V-229/1, v zmysle ktorého „... pokiaľ ide o „mobilný dom", t. j. montovanú stavbu (rodinný dom, rekreačná chata), ktorá sa ako celok (prípadne v častiach) prevezie na podvozku na miesto určenia, s nárokmi na pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia, táto podlieha povoľovaciemu procesu podľa stavebného zákona (územné rozhodnutie a stavebné povolenie, resp. zlúčené územné a stavebné konanie) z dôvodu, že je potrebné preveriť najmä umiestnenie a realizáciu takejto stavby z hľadiska dodržania súladu s územnoplánovacou dokumentáciou (§ 37 stavebného zákona), dodržania základných požiadaviek nástavbu (§ 43d stavebného zákona) a všeobecných technických požiadaviek na výstavbu (§ 47, § 48 stavebného zákona a príslušných ust. vyhlášky č. 532/2002 Z. z. o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami sobmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie). V prípade povoľovania takéhoto domu (ak ide ojednoduchú stavbu), je možné tiež využiť postup podľa ust. § 39a ods. 5 stavebného zákona v spojení s § 55 ods. 2 písm. a) a § 76 ods. 3 stavebného zákona." Ďalej: "K navodenému problému sa vyjadrila aj hovorkyňa rezortu MDV SR, ktorá vysvetlila, že: „... ak ide o mobilný výrobok, ktorý má napríklad podvozok (hovorkyňa mala na mysli cestné mobilné vozidlá - k tomu viď náš výklad vyššie), podlieha spomenutým normám a netreba ho povoľovať podľa stavebného zákona. Iné však je, keď je to výrobok, ktorého mobilita spočíva len v jeho transporte na miesto určenia bez potreby ďalších stavebných úprav a ďalej je jeho účel užívania obdobný ako stavba. Vtedy už podlieha povoľovacím procesom podľa stavebného zákona. Taký výrobok je možné umiestniť len na pozemok, ktorý je podľa územného rozhodnutia na navrhovaný spôsob užívania určený, pričom je potrebné dodržať nielen výrobcom stanovené podmienky inštalácie a užívania výrobku, ale aj podmienky vyplývajúce z konkrétneho územného rozhodnutia. " A na záver: "Z vyššie uvedeného de lége lata vyplýva, že napriek tomu, že karavanový mobilný dom je hotovým výrobkom, ktorý podlieha príslušným technickým normám (STN EN 1647 (30 0273) z 01.05.2019, idt EN 1647:2018, slovenský názov: „Obytné vozidlá na voľný čas. Karavanové mobilné domovy. Požiadavky na obytný priestor z hľadiska zdravia a bezpečnosti.")), ak zároveň napĺňa pojmové znaky „stavby" v zmysle § 43 ods. 1 stavebného zákona, t. j. ide o stavebnú konštrukciu, postavenú stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu, pričom pod pevným spojením so zemou sa rozumie: a) spojenie pevným základom, b) upevnenie strojnými súčiastkami alebo zvarom o pevný základ v zemi alebo o inú stavbu, c) ukotvenie pilótami alebo lanami s kotvou v zemi alebo na inej stavbe, d) pripojenie na siete a zariadenia technického vybavenia územia, e) umiestnenie pod zemou, pri jeho umiestnení je potrebné postupovať podľa stavebného zákona)." Ale to bolo už na 1. strane písané, len ty nie a nie tomu porozumieť, namiesto toho tu budeš urážať a stále spamovať. Stavebné povolenie by nebolo potrebné, keby autorka diskusie vyriešila svoje predstavy troška iným spôsobom a potom by si vystačila s územným rozhodnutím (ktoré by jej to umiestnenie pravdepodobne umožnilo).Odpoveď na príspevok od minoo:
@frantisekca ale mobilny dom je davno vyrieseny, … @minoo Božinku môj... Tak to sa ti ospravedlňujem. Myslel som to ironicky, keďže písal o geodetovi v kufri a ani som to nebral ako súvislosť s témou. Ak to bolo kôli tomu, tak ešte raz prepáč 👍