Agojte gazdinky a gazdovia. V nasej rodine je uz po tri generacie tradiciou na vianocne sviatky piect makovnik a orechovnik. Pecie sa podla osvedceneho receptu na bratislavske rohlicky (pajgle) teda z kysnuteho cesta. Pamatam si, ze uz moja mama sa rok co rok hnevala, ze pokazde jej praskali. Chutovo boli samozrejme vynikajuce, len vzhlad o nieco horsi. Teraz je uz po niekolko rokov pecenie tychto tradicnych dobrot na mne. Aj mne zo zaciatku praskali, ale myslel som si, ze som problem vyriesil tym, ze som kupoval kvalitnu muku v At, s vyssim obsahom lepku. Dokonca niekolko rokov po sebe som bol na svoje pekarenske vyrobky pysny, lebo mi uz nepraskali. Az odrazu dnes zase.... :o( Robene z rovnakeho cesta, jeden plneny orechovou naplnou a druhy makovou. A co sa nestalo... makovnik praskol rovnako, ako volakedy. Som zufaly... nemam strach, ze by sa nezjefol, len konecne by som sa chcel dozvediet pravu pricinu, ze preco???
Ak by niekto vedel poradit, alebo by mal nejaky dobry napad, tak prosim sem s nim... :-)
Samozrejme prajem vsetkym pkojne a nicim nerusene vianocne sviatky, pohodu, klud a vela lasky.
@mesarosanton Vodu som nedaval, len trochu mlieka. Ale aj to je mozmost, lebo ta makva plnka bola o nieco redsia, ako orechova.
Ze si nic nepiekol nie je na skodu. Aspon sa nemusis zlostit, ze sa Ti nepodarilo. :-D
Nuz vo vnutri ti vznikne tlak, ktory je pozdlzne vyssi ako priecne (parky tiez praskaju pozdlz a nie priecne). Jedine riesenie je uvolnovat to napatie odvzdusnenim... Kovova trubicka v strede makovnika "problem" vyriesi ;)
@jamk1 máš viac spôsobov ako tomu predísť ,robí to vodná para, takže plnku spraviť menej mokrú, na začiatku piecť pri nižšej teplote, alebo na vrchu urobiť priečne jemné zárezy, v priemyselných dávajú menej plnky preto to nerobí, jeden u nás konkuruje kvalitnejšou plnkou , no robí na vrchu zárezy, aby nemusel piecť dlho
@duzu Tie zárezy sú dobrý nápad. Ja popichám povrch vidličkou, čo je aj na fotkách vidieť, ale asi je to málo. Ďakujem za radu, nabudúce to určite vyskúšam. :-)
do makovej plnky (pomlety mak s cukrom) sa pridava roztopeny smetol (hera, palmarin) a nie mlieko. Mlieko obsahuje viac ako 90 percent vody - ktora sa zmeni na paru.
Ad 2 - Do cesta na kysnute kolace pridajte smotanu a za 1 dc oleja - cesto ostane po vykysnuti vlacne. Po zavinuti kolača sa vrch cesta opetovne potiera smetolom (hera, palmarin) prave preto aby ostalo vlacne.
Zaviny som sa naucil od svojej starej mamy - a pripravit - zavinut - upiect kvalitny vonavucky zavin nieje az take lahke ako sa moze zdat - ma to svoj postup - grify - ale ta nadherna vona a chut stoja za to.
Ano - taketo kolace niesu zdrave - ale su naramne chutne :)
Ďakujem za radu. To mlieko skúsim nahradiť maslom a čo sa týka samotného cesta, nedávam olej, ale domácu bravčovú masť. :-) A čo sa týka tej vône a chute - naozaj nenahraditeľná. :-)
@jamk1 práve som si krájala koláčiky. 8-) ja pečiem vždy 4 "nôžky". Nepichám ich po vrchu-praskanie minimálne. Nechávaš cesto normálne kysnúť? Tiež mám recept s bravčovou masťou, kvások nerobím, nečakám na kysnutie. Napadlo ma ale, moja mama bola sama a ked piekla záviny, mala taký valček z tvrdého kartonu zabalený v alobale a ten vždy pridala do plechu na vyplnenie voľného miesta, aby sa jej nestalo toto, čo tebe. Aby sa koláčiky pekne opierali o seba. Tým pádom by sa ti nestalo, to na tvojom obrázku. Neviem, musíš skúšať, čo na ne zaberie :-D :-D
@jamk1 Ja by som prešiel makovník po povrchu ako keď pečieš klobásu priamočiarou pílou...ale len s dorazom :-D :-D :-D nie príliž hlboko... :-) :-) :-) :-) :-) ale neboj sa ten makovník buchne lebo má príliž vysokú "výbušnosť" v podobe maku.. Daj ho menej...o niečo... :-) :-) :-) :-)
@technik007 Práve to je čaro a úspech môjho orechovníka a makovníka, že je tam vééééééééľa plnky a takmer žiadne cesto. To nie, ako ti z obchodu, pri ktorých sa Ti pri jedení práši od úst. :-D :-D :-D :-D
@jamk1 No ja si pamätám keď moja mamina,piekla tak pretierala koláčiky vajíčkom-žĺtkom... :-) Moja polovička zase mi našepkala že to má pomaly kysnúť... ;-) Takže môžeš skúšať a potom prídeme na ochutnávku :-p :-p :-p ako odborná "porota"... :-D :-D :-D :-D :-D
@technik007 No tu Ti posielam ako pečiem ja...nie je to makovník ani orechovník ale patrí do čeľade POTRAVINY na Vianočný stôl...Prvý záber je pred úpravou a druhý je úž po upečení tesne pred :-p :-p konzumáciou... :-D :-D :-D :-D Bol vynikajúci... :-N :-N