Podnajom a prechodny pobyt

Ahojte, byvam v podnajme aj s priatelkou a zrejme este par mesiacov budeme, kym si nekupime svoje byvanie. Najomna zmluva je pisana na priatelku. Povodny byt, v ktorom som zil je pisany na moju mamu, ktora sa ho ale chysta predat. Tym padom sa mi zrejme zrusi trvaly pobyt? Otazka znie, mozem si dat trvaly pobyt aj na adresu podnajmu so suhlasom majitela? Alebo ako to mam riesit? Ako druha a mozno lepsia moznost je, ze by som si dal prechodny, pripadne trvaly pobyt docasne k buducej svokre. Idealne riesenie by bolo, aby som si nemusel menit obcianku, vodicak a vsetky doklady. Vdaka za vsetky rady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mkost:

Ahojte, byvam v podnajme aj s priatelkou a zrejme…
@mkost predajom bytu sa nemusí automaticky zrušiť trvalý pobyt. Ak bude nový majiteľ súhlasiť, tak si ho môžeš tam ponechať. Ja som mala to isté, byt som predala, ale trvalý pobyt som si po dohode s novým majiteľom tam nechala na dobu ešte 1 roka, aj sme to dali do zmluvy. Aby som nemusela dočasne meniť doklady, kým sme dostavali a skolaudovali. Záleži to na ochote nového majiteľa. Trvalý pobyt nezakladá žiadne právo prihláseného k nehnuteľnosti, avšak je to ošemetná vec, nie každý s tým musí ochotne súhlasíť...
Odpovedať

Ahojte, byvam v podnajme aj s priatelkou a zrejme…
@mkost Súhlas s @tinca8. Prípadne sa dá trvalý pobyt kúpiť. Ja nevlastním na Slovensku nehnuteľnosť, len v zahraničí. Trvalý pobyt si platím.
Odpovedať
Iba otázka... ako sa nový majiteľ bytu dozvie, že tam ten pôvodný ma ešte trvalý pobyt? Pôjde sa opýtať na mestský urad? Priznám sa, že pri kupé a predaji bytov som to nikdy neriešil, no ak ak... tak ako? Lebo osobne si myslím, že keď si na pár mesiacov zaplatíte preposielanie posty na určenú adresu... tak majiteľ ani nevie. Smeti, dane a co ja viem čo máte tento rok zaplatené... tak ako?
Odpovedať
rozumiem a vdaka. ale tak viem si prehodit prechodny pobyt k svokre ako som pisal ze? po kupe vlastneho bytu by som si uz dal riadne trvaly pobyt domov.
Odpovedať

rozumiem a vdaka. ale tak viem si prehodit precho…
@mkost tam kde máš trvalý pobyt, tam platis za "smeti". Ja keby kúpim nehnuteľnosť, nedovolím tam nikomu cudziemu mať ešte rok trvalý pobyt. Vodičský preukaz nemá uvedený trvalý pobyt. Jedine občiansky. Tam zaplatíš poplatok. Všade inde (poistovna, banka,...) je to len o nahlásení zmeny a bez poplatku.
Odpovedať
@megdesign …a ako sa to dozvieš, že tam niekto ešte 3-4 mesiace platil smeti..? Alebo čisto len to, že si neodhlasil trvalý pobyt..?
Odpovedať
@brapene pôjdem na mestský úrad a tam mi povedia ako majiteľovi nehnuteľnosti, kto má na danej adrese trvalý pobyt, keď už. A ja ako nový majiteľ hneď po kúpe zruším predošlému majiteľovi trvalý pobyt.
Odpovedať
@megdesign … nechcem rýpať, ani byť … len je to zaujímavá téma… lebo trvalý pobyt sa neruší. Iba sa nahlasujú nové a pôvodné automaticky zanikajú. Preto ma to zaujíma, že ako sa to dá…
Odpovedať
@brapene somarina. Trvalý pobyt môže kedykoľvek majiteľ nehnuteľnosti zrušiť. Dcéra sa odsťahovala do vlastného a rušil som jej trvalý pobyt ja. Nie nerýpeš, ale nič o tom nevieš...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od brapene:

@megdesign … nechcem rýpať, ani byť … len je to z…
@brapene "Ak nemáte k budove alebo jej časti (napríklad bytu) žiadne užívacie právo, trvalý pobyt vám môže byť zrušený na návrh vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo na základe rozhodnutia súdu (neoprávnené udelenie, rozvod, bezpodielové vyrovnanie)"
Odpovedať
za mna najlepsie riesenie bude si trvaly pobyt prehodit k svokre, ak teda ta s tym nebude mat ziadny problem a ked si nasledne kupite byt, tak sa nahlasis na tu adresu. bude to tak si myslim aj najjednoduchsie. ako ale bohvie, kedy sa ten byt, kde mas trvaly pobyt preda, mozno ti to aj vyda casovo
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od jakobko:

za mna najlepsie riesenie bude si trvaly pobyt pr…
@jakobko ako vravis, klidne sa moze stat, ze sa prestahuju do noveho bytu a jeho mama byt nepreda. ako este by som ten trvaly pobyt osobne neriesila, pokial sa prvotny byt nepreda. potom by bolo asi najlepsie si dat trvaly pobyt k svokre
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign nie je automaticky tak, že kde je trvalý pobyt, tam sa platí za smeti. Ešte nasledujúci rok po predaji bytu som síce platila smeti v mieste trvalého bydliska, aj keď sme tam už nebývali. Potom sme sa nahlásili už v novej obci a tam sme platili za smeti, aj keď sme tam trvalé bydlisko ešte nemali. Stačilo dať len potvrdenie z OÚ že tam platíme smeti a odhlásili sme sa z pôvodného miesta.
Odpovedať
@tinca8 v 99% prípadoch je to tak, ako píšem vyššie. Áno. Existuje možnosť, že platím za smeti na prechodnom pobyte, tak si vypýtam od úradu, kde mám prechodný pobyt potvrdenie, že tam platím smeti a toto potvrdenie predložím na úrade, kde mám pobyt trvalý, tak tam platiť nebudem. Ale ako vravím. Je to mizivé percento.
Odpovedať
K smetiam len tolko ze ked niekto pracuje mimo trvaly pobyt, teda v inom meste tak staci potvrdenie zamestnavatela. Mesta to akceptuju.
Odpovedať
aby som to chapal spravne, tak: - cakam, kym sa preda byt, potom si dam trvaly pobyt k svokre (bude s tym ok) - ked si kupime byt, trvaly pobyt opat zmenim nedalo by sa to riesit tak, ze ked sa preda byt, dam si len prechodny pobyt k svokre a po kupe nasho bytu si zmenim trvaly? Nejde o poplatky, ale o to, ze 2x budem musiet vybavovat to iste (obcianka, urady, banka, poistovna atd)
Odpovedať
kludne to podla mna mozes spravit aj tak, ono to mozno vyda tak, ze casove rozmedzie medzi tym bude kratke a potom sa ti to fakt neopolati si na dva krat menit vsetky doklady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?