Nové auto do 17 000 EUR: Opel Crossland alebo Kia Stonic?

Zobraz úvodný príspevok
Čaute kočky. Takže napokon som sa po dlhom uvažovaní rozhodol, že kúpim fungel auto a žiadne jazdenky ani ročné, ani po prvom majiteľovi so servisnou historiou, už nechcem riskovať. No a mám vyhliadnuté dva modely: Opel crossland a Kia Stonic. Motoricky, resp. vykonovo sú na tom rovnako. Cenovo zhruba tiež. Akurát že Crossland má väčši kruťak aj výkon (81kw/210Nm) a Stonic ma o čosi menší (74kW/170Nm). Takže lepšie ťahať do kopca bude crossland. Crossland je seriozne SUVčko, kdežto stonic je len atrapa. Také poloSUVčko. Crossland má v najnižšej výbave prakticky všetko, čo od automobilu čakám a to vrátane tempomatu, všetky okná elektrické, dažďový senzor aj svetelný senzor. Stonic napr. má zadné okná na kľuku, čo je v roku 2024 hanba. Nemá ani dažďový senzor, len svetelný. Takú hlúposti ako senzor unavy vodiča a pod. tam fakt nepotrebujem ani nechcem. Takže zatiaľ vyhráva crossland. Avšak... akosi sa neviem zmieriť s tým, že mi nevyhovuje žiadna farebná kombinácia. Biela je nuda, potom sú dva odtiene sivej a červená. Červená nie, nikdy by som si nesadol do červeneho auta (ani do ružoveho). No a tie sivé nič moc. Nevýrazné. Naproti tomu stonic ma krásne tri odtiene - žltý, smoke blue a sporty blue. Tieto sa mi páčia. Kufor má tiež väčší crossland. Takže čo radíte? Zmieriť sa s bielym/sivým autom? Prípadne ešte nejaký úplne iný model poradiť v tejto cenovej hladine (16-17k)? Myslím, že som prezrel asi všetky dostupné možnosti a nič lepšie v tejto cene nenájdem. Azda len Ladu vestu, ale tá sa momentálne kúpiť nedá. A okrem toho by ma všetci považovali za proruskeho separatistu :D
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@arcticcode mám druhý rok CrosslandX. Kúpil som f…
@megdesign BuĎ tak dobry a podel sa o foto, ak to je možne ;)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mucha999:

@jumt Praveze sme mali 2 francuzov doma (mama sam…
@mucha999 Od francuzov ruky preč... mam skusenosti len so starymi črepami (staršie ako 2010) a furt dačo... uplne nechapem tie ich vymysly, kamaratka mala dajaky nepodareny pežó, ešte k tomu ružový .A keď chcela naštartovať, blikalo jej tam dajaka svetielko a musela po presnom počte klikov zapnuť smerovku dohora... proste takym štylom zadať kód, čo je uplne kktina, kto bude toto robiť? Nie som Jason Stathem v Kurierovi. :D Potom som mal česť s dajakou citroen polododavkou a to iste. Normalne čiselna klavesnica pri kľuči jak na dajakom trezore, pritom to bol šrot, čo by nikto neukradol ani na Luniku :D No a ešte som raz jazdil na jednom citroene, hoci len 5km trasu, bo jeho majiteľ si dal do žily a nemal sa jak dostať domov... No proste mi nevyhovujú. Ďalší kamarát mal tiež pežó 207 a bol rád, že sa ho zbavil, myslím, že ho predal dajakemu ciganovi za 500€. Nepočul som ešte asi od nikoho dobreho slova na francuzske auto.
Odpovedať
Tak ja som mal 308 rv 2015. 115tis bez problema. Neuplne nehumane zachadzanie. Plny plyn plna zataz. Postavil som snim dom. Jazdil som kosice na otocku. Pohodlie posed podvozok bol pre mna super. Takze sto ludi sto chuti. Ten opel je tak isto na 90% francuz. :)
Odpovedať

@mucha999 to je čo za chujvinu, že kia neprejde STK kvôli brzdam tak KIA resp. nové autá sú zlé. Tam bol asi skôr problém medzi volantom a sedačkou. Ak idem na STK tak buď sa v tom vyznám a viem, že auto je OK alebo ho dám niekomu pozrieť. Brzdy sú bežná vec čo sa mení keď sa opotrebuje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lukas2589:

Tak ja som mal 308 rv 2015. 115tis bez problema. …
@lukas2589 Prečo by bol opel francuz? Pokiaľ viem, tak ople sa už das 15 rokov montuju v polsku.
Odpovedať

@mucha999 mozem pridat info o 4 roky. Ale viem ake bude resume. Detto 10 rocna kia ceed co som jazdil kazda stk bez problemov a to nakrutila 340.000, otec 10 rocny sportage 400.000 km aj nejakych par menej vaznych nehod a STK kazda jedna bez problemov. 7 rocna i20 240.000 a kazda STK bez problemov. Vsetky sme jazdili od nova.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@lukas2589 Prečo by bol opel francuz? Pokiaľ viem…
@arcticcode Nie všetky modely sú z Polska.
Odpovedať
Mám Opel astra J Sportourer ,ročník výroby 2012 ,ale nejazdím na ňom. Po 200 000 sa začal totálne kaziť ,stále a stále. Už pol roka na ňom nejazdím. Nevedia ho opraviť ani v Opli a ani u súkromníka .Mal 8 rokov keď začal fest hrdzavieť ,dvere z vnútra. Za tisícku ti ho dám ,je v plnke cosmo.
Odpovedať

@megdesign BuĎ tak dobry a podel sa o foto, ak to…
@arcticcode nemám úchylku fotiť si svoje auto 😃 a vonku je už tma, ale je to presne tá farba, ako je na obrázku... A sorry, je to farba presne Orange Fizz. A ano, Opel je Francúz už, lebo ho kúpila automobilka Peugeot/Citroen PSA. Ale posledné modely (CrosslandX , GrandlandX, Mokka, Astra...) robili ešte pod dohľadom nemcov... A nie, nemontuje sa v Poľsku. CrosslandX sa montuje v Španielsku. Aspoň ten môj...
Odpovedať
..keď ja neviem ,ale miešaju sa tu jablka s hruškami :) ..však rozkaz zadavateľa temy znel jasne : chcem buď Crossland alebo Stonic resp. SUV do 17k všetko nové opakujem NOVE auto .....a namiesto toho sa tu debatuje o tom kto na čom jazdil a že auta z roku 2012 či 2013 maju problem na STK a podobné somariny ,ale však pan chce nové auto a nie "jazdenku" čiže ho STK a EK aspon 4 roky trapit nemusi a nehovoriac o nejakom probleme ,však auto je resp. bude v zaruke....tak neporovnavajme kazivosť napr ."francuza" či "nemca" z roku 2012 či 2013 s "francuzom" či "nemcom" z roku 2024 .. ja len tolko,ďakujem. 😉
Odpovedať
@arcticcode ja ti teda neviem. Hladal si rodinne komby a skoncil si pri malom mestskom crossovery. Pozri si Tipo v kombiku ;)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palo18:

@arcticcode ja ti teda neviem. Hladal si rodinne …
@palo18 aha fakt maš pravdu ,tiež sa mi zdalo ,že niečo sa tu už riešilo a už sa tu aj niečo hladalo https://www.modrastrecha.sk/forum/aut... ...ale možno je to teraz už "druhe" či tretie auto do rodiny 😄
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@arcticcode nemám úchylku fotiť si svoje auto 😃 a…
@megdesign no neviem, tá oranžová je ako za trest. Určite radšej striebornú. Mal som od nova citrón picasso 1.6hdi montovaný v Španielsku a na 105tisíc priamo na stk kľakol. Odvtedy beho trištvrteroka 8x v servise a furt zle. Ani za svätého ho nevedeli opraviť. Tak som si povedal PSA a dízel nikdy viac.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@megdesign no neviem, tá oranžová je ako za trest…
@toky1 za cenu 14200€ a full výbava je mi u prdele, akú to má farbu...
Odpovedať

@toky1 tiez mam oranzove auto. Dokonca cielene vybrane. Takato malo (menej) sa vyskytujuca farba ma vyhodu na vacsich parkoviskach- lahsie sa auto hlada.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@toky1 tiez mam oranzove auto. Dokonca cielene vy…
@sousedekovci89 To áno. Ale nepredpoladám, že toto bol primárny dôvod prečo si oranžovú chcel, či? Samozrejme preferencia farebného odtieňa je vyslovene subjektívna. Každý to máme inak 😉 Možno na takom šporťaku typu lambo by mi sedela viac. Ja by som sa crosslandu vyhol lebo PSA a stonic je pre mňa dizajnovo neskusnuteľný. Vybľuť toľko lováčov za niečo, čo sa mi nepáči alebo čomu neverím - to by som asi nedal. Kebyže šlo o pár šupov tak ok. Kúpil som si mikinu takú že strašne ma dizajnovo nebrala ale super matroš. A furt keď ju mám na sebe tak si vravím, že je hnusná. A to stála 60eur, nie 16tisíc ako auto. Inak ten crossland sa mi páči - len to je PSA takže na to mám blok.
Odpovedať

@sousedekovci89 To áno. Ale nepredpoladám, že tot…
@toky1 CrosslandX ešte nieje čistý PSA... Design a aj niektoré diely sú ešte Opel. Vlastné je to posledná línia odvodená designové od takmerprvého Opel Adam.
Odpovedať

@toky1 citujem: " ..Ja by som sa crosslandu vyhol lebo PSA a stonic je pre mňa dizajnovo neskusnuteľný. Vybľuť toľko lováčov za niečo, čo sa mi nepáči alebo čomu neverím - to by som asi nedal. cca 16 tisic.. " .........................tak sa pýtam ,ake auto v cene cca 16 tisic -nové auto- v čo najvyššej resp. full vybave ponúkneš? resp. čo je na výber na trhu ? idealne SUV daj typ. vďaka
Odpovedať

@toky1 Na STK už kľaklo viac aút. Už by mal niekto tým expertom dať k náhrade to ich extrémne túrovanie motorov na voľnobeh. Niektorí vytáčajú motory k nepríčetnosti. Nie je predsa normálne, aby niekto naprázdno držal motor v extrémnych otáčkach po dobu 0,5 - 1 minúty, pričom výrobcovia aút to vyslovene ZAKAZUJÚ! (a je to doslova uvedené aj v servisných knižkách) . Naživo som videl, ako pri takejto "akcii" na STK vybehla ojnica z bloku motora. Technik odovzdal prekvapenému majiteľovi kľúče so slovami: "Odtiahnite to, auto je nespôsobilé"... Smutný chlapík nevedel, čo má robiť...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mato981:

@toky1 citujem: " ..Ja by som sa crosslandu vyho…
@mato981 Na tvoje otázky bohužiaľ odpoveď nemám. Ich mantinely sú nastavené pre mňa neriešiteľne.
Odpovedať
Treba chodiť na STK tam, kde prejdeš aj keď ti spružina sedadla picha do riti (osobna skusenosť)... alebo som prišiel s motorkou a technik sa ma pýta, či mám lekárničku, alebo či mi donesú ich vlastnú. Takže asi tak. :D Treba hľadať a nie využívať mainstream STK, kde je milion ľudí a kde ťa buzerujú. Ale to je jedno Novú tému som založil, lebo som si povedal, že jazdenky už nechcem ani vidieť. Takže jazdenky nie. Bavíme sa čisto o fungel novom aute. Crossland sa mi výzorovo páči menej a nechapem, odkiaľ @megdesign zobral oranžové auto, keď sa vyrábajú dnes len v štyroch farbach. Z toho jedna biela a jedna červena a dve nudne sive. Stonic sa mi páči oveľa viac, či to je SUV a jaku ma svetlu vyšku, to sa nehnevajte, ale je mi to fakt šuma fuk, pre mňa to je SUV a nemusime to viac rozvadzať :D Akože na gerlachovsky štít s tým neplánujem loziť. Ani po lesoch na hríby. Asfalt, sem-tam rozjebana cesta (vlastne skoro vždy). Stonic ma aj krajšie farby. Ale veľke minus je, že v zakladnej vybave nema skoro nič a oplik ma skoro všetko. Okrem toho oplik je aj mierne mocnejši (motoricky). S tými bio-eko hovienkami pod kapotou už som sa nejako zmieril, nenarobiš nič. Ak chceš 1.8 motor, ta jedine audi, lenže tam je cena 80k a viac.
Odpovedať

Treba chodiť na STK tam, kde prejdeš aj keď ti sp…
@arcticcode Čo vo výbave Stonicu požaduješ?
Odpovedať

@arcticcode no neviem, ale ked si pozriem Opel Crossland X a Kia Stonic, tak za mna je krajsi Opel. Ale to je uz na kazdeho uvazeni a vkuse... Ja som kupoval model 2021 (vyrobene 04/2021) v septembri 2021, tam este bolo viac farbiciek... A neboli dvojfarebne...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@toky1 tiez mam oranzove auto. Dokonca cielene vy…
@sousedekovci89 presne tiež mám teraz oranžovú svetlú na parkoviskách v slnku svieti , len neviem kedy zasvieti lebo tu prší takmer nonstop @articcode vieš už vôbec čo chceš? najskôr nové auto a teraz tu splietaš všetko možné, predstav si že niekto chce radu aké nové auto do limitu a ti že ťa už pichá, neporovnávaj už žiadne staré
Odpovedať

@arcticcode Inak netušil som že je Stonic SUV - to si tak laicky predstavujem úplne inak. Každopádne mne osobne je jedno v akej kategórii je auto, ktoré si chcem kúpiť. Keď hľadám auto tak určite toto neriešim. Mám iné priority. Aby sa mi páčilo, aby sa do neho zmestili štyria 185cm dospelí pasažieri, batožinový priestor nad 350l, pohon nie dízel, cúvacia kamera, parkovacie senzory, ergonómia sedenia za volantom, možnosť vypnúť start-stop, nie PSA, super ak je automat. Či je SUV alebo kombík mi je jedno. Momentálne jazdím corollu sedan 2015 1,6 CVT a som s ňou OK. Ale ani toyka už nieje čo bývala. Jedna oprava bola nad rámec bežného servisu za bratu 1800eur pred polrokom na cca 160tisíc. Ešte teraz ma pri srdci pichne keď si na to spomeniem.
Odpovedať

@arcticcode Čo vo výbave Stonicu požaduješ?
@toky1 Napriklad crossland ma dažďovy senzor, tlak v pneu senzory, aj všetky okna elektricke. Stonic nema nič z toho v základnej výbave. Má svetelný senzor a toť vsio. Zadné okna na kľuku jak embečka. A keď chceš vyššiu výbavu stonicu, tak už to je za 20 tisic.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od palo18:

@arcticcode ja ti teda neviem. Hladal si rodinne …
@palo18 TIpo v kombiku 25k a viac. Čiže nič.
Odpovedať

@toky1 Napriklad crossland ma dažďovy senzor, tla…
@arcticcode Somarina. https://kia.autovalas.sk/autos/kia-st...
Odpovedať
Profilova fotka

@palo18 TIpo v kombiku 25k a viac. Čiže nič.
@arcticcode opel sa vyraba preto, aby ford nebol najhorsie auto
Odpovedať

@toky1 tak bol to jeden z faktorov (navyse bola skladom vo vybave ktoru som chcel + bola schvalena aj manzelkou ako to uz pri farbach byva 😃) navyse som vedel ze po ciernom aute uz v idealnom pripade ziadne cierne nechcem.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?