Nové auto do 17 000 EUR: Opel Crossland alebo Kia Stonic?

Čaute kočky. Takže napokon som sa po dlhom uvažovaní rozhodol, že kúpim fungel auto a žiadne jazdenky ani ročné, ani po prvom majiteľovi so servisnou historiou, už nechcem riskovať. No a mám vyhliadnuté dva modely: Opel crossland a Kia Stonic. Motoricky, resp. vykonovo sú na tom rovnako. Cenovo zhruba tiež. Akurát že Crossland má väčši kruťak aj výkon (81kw/210Nm) a Stonic ma o čosi menší (74kW/170Nm). Takže lepšie ťahať do kopca bude crossland. Crossland je seriozne SUVčko, kdežto stonic je len atrapa. Také poloSUVčko. Crossland má v najnižšej výbave prakticky všetko, čo od automobilu čakám a to vrátane tempomatu, všetky okná elektrické, dažďový senzor aj svetelný senzor. Stonic napr. má zadné okná na kľuku, čo je v roku 2024 hanba. Nemá ani dažďový senzor, len svetelný. Takú hlúposti ako senzor unavy vodiča a pod. tam fakt nepotrebujem ani nechcem. Takže zatiaľ vyhráva crossland. Avšak... akosi sa neviem zmieriť s tým, že mi nevyhovuje žiadna farebná kombinácia. Biela je nuda, potom sú dva odtiene sivej a červená. Červená nie, nikdy by som si nesadol do červeneho auta (ani do ružoveho). No a tie sivé nič moc. Nevýrazné. Naproti tomu stonic ma krásne tri odtiene - žltý, smoke blue a sporty blue. Tieto sa mi páčia. Kufor má tiež väčší crossland. Takže čo radíte? Zmieriť sa s bielym/sivým autom? Prípadne ešte nejaký úplne iný model poradiť v tejto cenovej hladine (16-17k)? Myslím, že som prezrel asi všetky dostupné možnosti a nič lepšie v tejto cene nenájdem. Azda len Ladu vestu, ale tá sa momentálne kúpiť nedá. A okrem toho by ma všetci považovali za proruskeho separatistu :D
Odpovedať
V tých farbách je to fakt hnus. A teda to ani plnohodnotne SUV určite nie je so svetlou výškou 15 cm...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čaute kočky. Takže napokon som sa po dlhom uvažov…
@arcticcode seda farba je super, najpomalsie na nej vidno uspinenie. Btw. Co novy Duster? Vyzera uz fakt solidne.
Odpovedať

@arcticcode no za me bych v teto cenovce sel asi taky do dustera, pripadne mrknete na Tivoli... jinak na barvu to nejezdi... navic ta seda je za me ok...
Odpovedať

@arcticcode a nad Citroenom C3 Aircross ste nepremýšľali? Tiež je tam možnosť manualnej 6-stupňovej prevodovky, tiež 81kW, a teraz je vraj zľava na 16990e
Odpovedať
Len tak mimo tému ,do Crossland-a myslim ,že výrobca odporuča tankovat 100 okt, benzin ,už to by ma trošku odradzalo ,ale poznám človeka čo pri 40 t. v zaruke menil nový agregat,ale možno to je fakt náhoda a stať sa može hocičo aj pri drahšom a novom aute, Ak chceš "exotiku" tak popozeraj napr SSangyoung Tivoli ,DongFeng Shine ,ale ako už bolo aj vyššie spomenute ,skus pozriet aj nejaky model Dacie -Sandero ,Jogger ,Duster s LPG a vozis sa "zadarmo" pripadne aj ta C3 od Citroenu ,tak veľa štastia 😊
Odpovedať
Profilova fotka

@arcticcode Keď si pozrieš parametre, tak zistíš, že crossland je od stonic-u ťažší o cca 200 kg. Teda aj keď je stonic slabší, nemusí byť pocitovo lenivší. Pravdou ale je, že sa bavíme o motoroch 1,2 vs 1,0. Stonic je crossower, nie SUV.
Odpovedať
Citroeny z osobnych dovodov moc nechcem... :-/ Co sa tyka dacii, aj tie som pozeral, ale duster ma len jeden motor, co stoji za rec (150 ci jak to oznacuju) a vsetky dustre s tymto motorom su 20k a vyssie. Sandero neprichadza v uvahu, to je klucenka s krutakom 90Nm, ved tolko mam na motorke. Kamarat mal sandero, je nabytkar. Jak nalozil 100kg dosiek, mal problem sa pohnut do 1° kopca 🤷
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od prirodokochac:

@arcticcode Keď si pozrieš parametre, tak zistíš,…
@prirodokochac jasne, ze za motory som cely zivot povazoval len 1.8 a vyssie. Vsetko mensie boli (a su) hovienka. Lenze je bio eko doba a to najpodstatnejsie podla vyrobcov nie je dnes motor, ani cena, ale spotreba a produkovane emisie. Pritom toto mi je uplne u riti, aj keby to produkovalo kilo CO na kilometer 🤪
Odpovedať

Citroeny z osobnych dovodov moc nechcem... :-/ C…
@arcticcode jazdim Dustera 1.0 LPG posledny facelift druhej generacie. Viem ze mas predsudky k malym motorom ale to auto ma dost vykonu aj ked sa nezda. Jasne ze to neni nejaky 3 liter sestvalec ale v dnesnej premavke ti 95% casu bude stacit. A tych zvysnych 5% pozerat nemozes, ked mas limitovany rozpocet. Tym ti nehovorim silou mocou ist do Dacie ale rozsirit si moznosti. A co sa tyka Dustera je to tusim najvyssie posadene auto vo svojom segmente (tusim 23 cm). A jazda na lpg je napohodu jazdi to cenovo za nula celych prd (na plnu nadrz spravim zhruba 500 km pricom tak 70% dialnica a natankujem doplna za 30 eur).
Odpovedať
Asi to nie je to co chces pocut.... opel sa uz ani nerata ako nemecke auto (mozno este Insignia ujde) a kia je asi to najbiednejsie z azie co sa da zohnat (cinu a dongfengysangjongy a spol ani neratam). Dacie maju problem prejst uz prvou STK po 4 rokoch, francuzi nevedia robit auta. Skus ist do predvadzaciek. Su to rocne auta s 5-9K km a predajca ti vie povedat v akom je stave. A tym padom sa dokazes dostat aj smerom k rozumnejsim volbam (nemec/japonec). Len s tou cenovkou a objemom motora to bude narocne hladanie. Ak chces ist fakt do noveho pockaj na jesen na autosalony a skus si tam vyjednat zlavu na novinky. Prajem ti stastnu volbu. Davame do toho kvantum penazi a kvalita aut ide konstatne dole vodou bo vsetko co sa da sa do nich taha z ciny a nahradza sa plastami s riadenou zivotnostou aby sme o 10 rokov museli kupit zas nove.
Odpovedať

@arcticcode teraz je v akcii vitara za 18000, 1.4 boosterjet 95kw, trocha nad limit ale urcite lepesie ako tie 2 vyssie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mucha999:

Asi to nie je to co chces pocut.... opel sa uz an…
@mucha999 predvadzacka je podla mna uplne najhorsie co mozes kupit. Je to asi ako kupit auto od pozicovne. To auto vystrieda za 10tis km tak 100 soferov, kazdy "skusi co to da", vytaca za studena, atd. Staci si pozriet nejake videa novinarov/jutjuberov ako skusaju co to auto dokaze a idu uplne na hranu. Nejake zabehnutie motora a podobne mozes zabudnut. @suky96 ak je Vitara za 18 a Kia/Opel za 16 tak ja osobne by som este par dukatov z ponozky vytiahol P.S. kupa noveho auta je podla mna absolutne najhorsi vydavok, prepad hodnoty je pocas prvych 3 rokoch vlastnictva auta najvacsi. Ale o tomto tema neni 😆
Odpovedať
Článok sa načítava...

Citroeny z osobnych dovodov moc nechcem... :-/ C…
@arcticcode ja by som pozrel aj MG, za mňa licencovaný motor od mitsubishi, mala by tam byť reťaz, atmosféra, manuál...mal by si zostať +/- aj v cenovom limite
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zacik:

@mucha999 predvadzacka je podla mna uplne najhors…
@zacik Za celý život som mal vyše desať osobných aút (a asi toľko aj nákladných 🙂), no iba raz som kúpil fungel nové osobné. Možno som si tým iba chcel pohladkať vlastné ego, ale už nikdy viac funglovku a v súčasnej dobe o to zvlášť!
Odpovedať

@arcticcode Ja som si myslel, že si normálne orientovaný a napr. nebudeš si vyberať auto podľa farby. No, čo už? Tolerujem inakosť... 🤣🤣🤣 Napr. mne sa páči modrá farba, celý život som túžil po modrom, modrastom aute. Nepáči sa mi zelená farba. Aút som doteraz mál relatívne veľa, a ironiou je, že skoro všetky boli v zelených odtieňoch. 😁 Keď si mám vybrať medzi úžitkovým vlastnosťami a farbou, tak radšej sa na farbu vyse*iem a kúpm si to, čo mi vyhovuje funkčnosťou. Inak už nechcem ani modré auto. Najlepšia farba je tá sivastá, resp. ešte lepšia je tá čo mám teraz - taká "farba prachu". Neveril by si, ale také odtiene sú super praktické a netreba ich celý rok umývať....
Odpovedať

@arcticcode pred rokom som riešil toto isté, tak som dost info pocital na nete, popozeral recenzii a aj nieco pojazdil. Crossland som ale ani neskusal a to z toho dovodu, ze v recenziach mu dost vycitali horsie jazdne vlastnosti, takze som ho vyradil hned na zaciatku. Tiez neviem, ako si s takym autom poradi ten 81kw turbo benzin... Cize ak nad nim seriozne uvazujes, odporucam sa ist previezt ak si este nebol a potom sa ked tak rozhodnut ako dalej (ja som napr takto vyradil po skusobnej jazde dovtedy favorita Hyundai i30 kombi 117kw).
Odpovedať

@mucha999 nic v zlom ale ani nemec uz nie je to co byval. Dmes to iste dostanes aj u tej tebou kritizovanej Kii za ovela rozumnejsiu cenovku. Jazdil som niekolko Kii, Hyundai, Opel, Renault, Suzuki a teraz mam Daciu. V praci Skoda a Toyota. A z toho vsetkeho mozem povedat, ze polovica tvojich tvrdeni su predsudky z ojedinelych skusenosti. A to auta jazdim poriadne rocne len na sukromnom pod 30 tisic nenajazdim.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zacik Za celý život som mal vyše desať osobných…
@petersd vidis a ja zasa by som uz ine auto jak funglovku nekupil. Nie preto ze by som chcel flexit ale jazdenky maju viac rizik.
Odpovedať
Drahi bratia a sestry, ople sa uz davno vyrabaju v polsku, uz najmwnej 15 rokov. Teraz mam skaredu astru 2009ku a stoji za hovno. Crossland mal problémy s remenom v oleji.
Odpovedať

Drahi bratia a sestry, ople sa uz davno vyrabaju …
@sousedekovci89 Riziká sú stále a vždy. Bohužiaľ už aj na nových autách. @arcticcode Keď to tak počúvam, nie je čo vybrať. Nič nie je spoľahlivé! Éra spoľahlivých skončila niekde pri r. v. 1998. A tak sa tu v diskusii asi dostaneme k niečomu podobnému, ako keď jeden môj známy z pneuservisu sa vyjadril o pneumatikách. "Ja už kupujem len najlacnejšie gumy, aké sú. Nekukám na značky, všetko je to jeden čert. A to som od fachu, viem čo hovorím!"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@sousedekovci89 Riziká sú stále a vždy. Bohužiaľ …
@petersd pri novom aute aspon mas ake take istoty (odhliadnuc od faktu ze to moze byt vyslovene vadny kus). Jazdenka je totalna macka vo vreci. Inak to s tymi gumami, je teda riadna blbost. Ked jazdi ako stary pan, budiz tam ti postacia aj tie najlacnejsie.
Odpovedať

@arcticcode daj si do google a nájdeš viacej podobných a zároveň i porovnaie v testoch
Odpovedať

@mucha999 asi si nemal francúzske auto. Mali sme v rodine 406ku aj 307ku s 2litrom nafťákom a tak dobré vozenie neviem kde zoženieš. Oba motory mali cez 500 000 a hrdza nikde a kvalita sedačiek ani nevravím. Keď som chodil vo firemnom golfe alebo octavke tak ako keby som sedel na lavici.
Odpovedať

@arcticcode zo 4000 priplatiť a kúpiť o niečo väčšie. Buď korando alebo scross. Výhoda je keď je suzuki 4x4 tak si dosť držia hodnotu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jumt:

@arcticcode zo 4000 priplatiť a kúpiť o niečo väč…
@jumt suzuki by som uz bral vitaru... Ak uz to musi byt. Urcite nie s cross
Odpovedať

@jumt suzuki by som uz bral vitaru... Ak uz to mu…
@arcticcode len ma tak zaujalo ze preco? s-cross je vacsi nie ze by som teda odporucal... Za mna najviac muziky za najmenej penazi je stale Toyota Corolla sedan :)
Odpovedať

@arcticcode vitara je mensia a je to uz fakt "male" auto, to by si ju mohol zhodnotit rovnako ako si zhodnotil ten Stonic, ze "atrapa, take poloSUVcko"
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jumt:

@mucha999 asi si nemal francúzske auto. Mali sme …
@jumt Praveze sme mali 2 francuzov doma (mama sama viac proste nedala) a boli to drahe problemy. To bolo davno. Par rokov dozadu kolegyna kupila fungl 308 combi aby nemala problemy a tesne po zaruke ju nechalo v chorvatsku na dialnici. Odvtedy x krat v autorizovanom servise. Oni chybu nikdy nenasli a ona nakoniec auto predala pretoze jednak uz nejazdilo ako pred dovolenkovou prihodou a jednak ju nahodne nechavalo niekde na ceste. Proste sa uz nan nedalo spolahnut. Francuzi vedia urobit dizajn, napchaju tam serepeticky, urobia to makkucke, vytocia z 1,2 96kW a po 2 rokoch sa clovek nestiha divit. Muz robi na STK, takze info o Daciach na prvej kontrole zarucene. Tak isto sa uz aj Kii Ceed stalo ze nepreslo hned provou STK kvoli brzdam. To co pisem niesu prastare predsudky ale skusenosti a info z 1ruky. Ale ako vravim, vsetko sa "optimalizuje" aby to uz nevydrzalo 20 rokov ako kedysi (info tiez z prvej, sama som robila v automobilovom priemysle vo vyvojovych fazach)
Odpovedať

@arcticcode mám druhý rok CrosslandX. Kúpil som fungel. Aktuálne má nabehané niečo málo cez 30 000km. Ja som spokojný. Farbu mám Orange fuzzy.
Odpovedať

@arcticcode Mal som 2-krát Vitaru, neviem, či by som ešte raz(?). Všetko na nej je také nejaké "japonské", mimo európskych noriem. Napr. aj, ťažko nájsť na nej skrutku s metrickým závitom, simering, ložisko.... Všetko musí byť originálne - ich.... Aj ta ergonomia je taká nejaká - iná.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?