Nesúlad projektu a reality - kolaudácia

Dobrý deň, prosím o radu/skúsenosť ohľadne nesúladu projektu s realitou. V projekte ytong a drevený strop – v skutočnosti tehla a betónový strop (dispozícia, okná atď. zachované). Riešime aktuálne kolaudáciu – stavebný dozor, projektant aj všetci naokolo radia nechať tak, zmeny nepriznávať a skolaudovať (+ušetriť cca 700 € a 2 mesiace času). Poisťováčka tvrdí, že projekt pri poisťovaní nepýtajú, ale teoreticky by mohli pri nejakej poistnej udalosti. Všetci tvrdia, že je to formalita, zbytočnosť a pod. Svedomie ma škrie a najradšej by som projekt nechala prerobiť. Otázka teda je či by ste to nechali tak alebo prerobili, resp. či máte nejakú skúsenosť v čom by mohol byť napr. problém. Na dom je viazaná hypotéka (ak by to mala byť podstatná informácia). Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od veronika306:

Dobrý deň, prosím o radu/skúsenosť ohľadne nesúla…
@veronika306 V tomto prípade sa na svedomie vyser a nechaj to tak. Teraz je najpodstatnejšia kolaudácia. Keď ju šťastlivo zabsolvuješ a uzavrieš túto kapitolu života so stavebným úradom, potom budeš v budúcnu riešiť s poisťovňou, čo ďalej.... ak vôbec bude treba niečo riešiť 😉
Odpovedať

@veronika306 To tak rýchlo stavali, že si nikto ani nestihol všimnúť, že z čoho? Čo ste robili vy, čo robil stavebný dozor?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

@veronika306 To tak rýchlo stavali, že si nikto a…
@chinatech Nevieš ako to chodí? Stavebný dozor za 50 € hodil svoju pečiatku na žiadosť o stavebné povolenie a viac sa o stavbu nestará 🤣🤣🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@chinatech Nevieš ako to chodí? Stavebný dozor z…
@petersd dobra cena :D odomna pytali 200e za mensi altanok - drobnu stavbu :D
Odpovedať

@veronika306 V tomto prípade sa na svedomie vyser…
@petersd a co akoze poriesi s poistovnou? pride do poistovne dobry den ja som fero a mam dom postaveny inak ako kaze projekt. Prosim poistite mi ho a ked spadne zaplatte mi novy?
Odpovedať

@veronika306 Môj názor že takto podobne to má veľké % ludí ktorý stavali cez katalógový projekt pre stavebné povolenie a troška si ho "vylepšili". Ak sa nemení pôdorys a umiestnenie tak by som to nechal tak no za predpokladu že ten betónový strop odobril statik.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od igor256:

@petersd a co akoze poriesi s poistovnou? pride d…
@igor256 a čo myslíš? Že poisťovňa ho pošle na stavebný úrad, aby urobil dodatočné stavebné povolenie, zmenu opravil a potom prišiel ku ním naspäť? Sa zobuď ... (a meno Fero sa píše s veľkým F) 😉
Odpovedať

@chinatech Nevieš ako to chodí? Stavebný dozor z…
@petersd Sk niekto šetrí na stavebnom dozore, nech sa potom nečuduje, že to tak dopadlo, ako sa píše v úvode témy. Niekto si myslí, že stavebný dozor je len preto, že to vyžaduje stavebný zákon a potrebuje pečiatku k skolaudovaniu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od chinatech:

@petersd Sk niekto šetrí na stavebnom dozore, nec…
@chinatech Predpokladám že tú zmenu urobili vedome vrátane konzultácie s projektantom. Zmeniť typ tehly a strop nie je nič strašné pokiaľ to statika dovolí. Áno správne by sa mal vypracovať projekt zmeny stavby pred dokončením dať to schváliť a až následne realizovať ale ruku na srdce pri takýchto zmenách kedy sa nemení dispozícia a vzhľad to nerobí snáď nikto.
Odpovedať

@igor256 a čo myslíš? Že poisťovňa ho pošle na s…
@petersd jaj no dakujem, uz budem pisat Fero s velkym F. Takto, poistovna to rada poisti, vsak od toho je. Problem je, ked dom spadne, pride likvidator, zisti ze dom nebol postaveny v sulade s projektom, tak bude majitel vyplakavat, ze zla poistovna nechce nic preplatit.
Odpovedať
Koľko musí majiteľ alebo stavebný úrad archivovať projekt? Lebo dosť ľudí už pri kúpe nového domu ledva dostane nejaký projekt pôdorysu a nevedia čo je tam všetko zabudované. Takže od nich poisťovňa nič nezíska a na úrade je tiež niekedy problém spätne získať projekt, lebo archív za X rokov by bol enormný. Ale teda ak je strop z monolitu, určite bol projekt k tomu a ak z prefabrikátov, tak výrobca dodáva projekt. Nemusí sa to podľa mňa komplet teda prerábať, keď už podklady sú a len to tam treba uviesť a doložiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

Koľko musí majiteľ alebo stavebný úrad archivovať…
@igor256 @marsdm Presne toto som chcel napísať. Teda, že prídem do poisťovne a poviem, že chcem poistiť dom, od ktorého nemám žiadnu dokumentáciu. Myslím si, že každá jedna poisťovňa má na to svoj postup, ale určite ma nepošle na stavebný úrad, či za projektantom, aby mi vyhotovil projekt aj so statikou... Poisťovňa urobí poistnú zmluvu, iba na základe opisu stavby od majiteľa. No a do poistnej zmluvy uvediem všetko pravdivo, podľa reality (materiály, rozmery, atď...)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

@veronika306 asi by som to dal prerátať statikovi aby som mal srdce na mieste, že nechodím pod niečím čo mi môže padnú na hlavu (obrazne povedané). Poisťovňu to v prvotnom momente nezaujíma, na dom bolo vydané stavebné povolenie a je skolaudovaný. To je pre nich znak toho, že stavba prešla legitímnym stavebným konaním a mala by byť v poriadku. Ak dôjde k poistnej udalosti, bude poisťovňa skúmať všetky možné scenáre, takže si dajú vypracovať posudok na takú a onakú poistnú udalosť. Vezmú sa do úvahy všetky premenné a pokiaľ poisťovni nič nesmrdí - nebude sa v tom ďalej špárať. Ak by ale napríklad došlo k situácii, že: - praská mi obvodový múr Tak posiťovňa začne skúmať všetko čo sa týka nosnosti stien a kvality vyhotovenia nosných prvkov - ak zistia, že v projekte (ktorý stavebný úrad drží vo svojich análoch dlhé roky) bol drevenný strop a ty máš "len" betónový, môže sa stať že dôjde len k čiastočnému poistnému plneniu ale v takejto situácii predpokladám že nedôjde k žiadnemu. Za predpokladu, že na predmetný strop a dom ako taký bude vyhotovený statický posudok ktorého záver hovorí o tom že je stavba bezpečná v rámci skutočného vyhotovenia, tak sa prakticky nemá čo stať. Ja by som si tú statiku dal spraviť, lebo ju musíš spraviť tak či tak - jednak aby si bola ty OK že mi to nepadne na hlavu, druhá vec aj tak ju potrebuješ k zmene projektu - možno bude potrebné vykonať ďalšie zmeny ktoré navrhne statik, a tak či tak sa tomu po kolaudácii nevyhneš ak nechceš riskovať, že ti poisťovňa v prípade poistnej udalosti nepreplatí ani SENTAVO. Toľko k tomu... už tých pár týždňov pred kolaudáciou, o nič neprídeš. A bude lepšie ak to budeš mať podľa mňa vyriešené pred kolaudáciou a všetko oficiálne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?