Ahojte, pred nejakým časom som sa na vás obrátila ohľadom kúpy novej chladničky. Nakoniec ju konečne kúpil majiteľ bytu. Koliesko na nastavenie teploty má hodnoty od 1 - 7, pričom čím nižšie číslo, tým nižšia teplota v chladničke. Chladnička je nová, avšak je v nej na hornej poličke 9 stupňov a na dolnej 7 stupňov, čo je veľa. Tieto teploty sú pri nastavení kolieska na číslo 1. Dali sme na 3 a na hornej poličke je 10 stupňov. V mrazáku je - 18,9 čo by malo byť ok.
Môže byť niekde chyba alebo treba proste chladničku reklamovať? Máte niekto s týmto skúsenosť? Keď chladničku doviezli, kázali mi počkať 3 hodiny, a potom ju dať do zástrčky, tak som aj urobila. Chladnička je značky Amica.
Ďakujem za pomoc.
Čo ja viem tak v chladničke by mali byť 3 max 4 stupne aby sa nemnožili baktérie.
Skúsila si dať to koliesko na hodnotu 7 a potom zmerať teplotu. Teda neviem ako je to uvedené v návode, ale teda či nieje tá stupnica náhodou opačne?
@originalx neodpovedala si na tomsteinovu otazku. Vyskusala si dat ma 7ku? Treba to skusit. My mame v ladnicke 5st C (mame digi nastavenie). 3-4 sa mi zda na ladnicku malo. Napr v lete niekedy davame 6 lebo 5st potraviny su pocitovo velmi studené. Tdn jeden stupen je naozaj citit.
@hviezdickka Nedalo mi a išiel som skontrolovať teplotu do mojej chladničky. Mám kombinovanú chaldničku s mrazničkou, jednomotorovú Beko, 5 rokov v prevádzke. Termostat v chaldničke nastavený na hodnotu 2,5 (u mňa je 1 najvyššia teplota v chladničke a číslo 5 najnižšia teplota) Pri nastavení na 2,5, ako som písal vyššie mám na teplomeri zavesenom v strede chladničky +3°C a v mrazáku -20,2°C
Musíš si sama odskúšať nastavenie termostatu a teplotu v chladničke, nakoľko nastavenie sa môže od chladničky k chladničke líšiť. :-)
@hviezdickka Tak, ako vravia ostatní: 1-ka = najmenšia intenzita chladenia = viac °C.
Čím vyššie číslo (2, 3.... 5....) tým väčšia intenzita chladenia = menej °C.
Nemôžeme sa baviť o tom, že napr. 3-ka = 5°C, lebo chladnička je "blbá" a nevie, koľko kg ďalších potravín (a ako teplých) si do nej vložila. Na udržanie napr. 5°C jej bude pri 3 kg potravín stačiť 2-ka, pri 10 kg nových potravín možno 5-ka...
Kdesi som čítal, že ideálna teplota v chladničke je cca 7°C.
Čím menej budeš chladničku otvárať, tým skôr sa v nej zoptimalizuje ideálna teplota.
No ale kde je zrada...? Jednoducho pridaj stupne na koliesku so stupnicou.
Ak nepomôže, pes je zakopaný inde.
Moja sesternica mala napr. takúto smiešnu poruchu: babrali s dvierkami a kolíček na to určený už nedosiahol na vypínač osvetlenia v chladničke.
Dvere sa síce zavreli, ale žiarovka ďalej svietila (o čom oni, samozrejme nemali tušenia).
Žiarovka je pekná sviňa. Hoci ide len na cca 10 W, dokáže pekne kúriť. 8-)
Nože skúste siahnuť na krytku lampičky, či nie je teplá....(?) Pokojne by mohla byť oným zakopaným psom. ;-)
Ahojte optymalna teplota na na strednom panely v chladnicke je 5 stupnov.
Najvyššie oddelenie:
Zvyčajne má sklenenú alebo plastovú policu, ktorú môžete kedykoľvek vyčistiť. Keďže je oddelenie v hornej časti chladničky, je tam najteplejšie, s teplotou približne 8 stupňov.
- Stredné oddelenie:
Je umiestnená v strednej časti a zvyčajne je vybavená odnímateľným dnom zo skla alebo plastu. Teplota v tejto časti sa pohybuje okolo 5 stupňov a je ideálna pre umiestnenie mliečných výrobkov.
- Spodná časť:
Vo väčšine chladničiek je nad priestorom na zeleninu. S teplotou od 2 do 3 stupňov je najlepšie sem umiestňovať potraviny podliehajúce skaze.
- Oddelenie na zeleninu a ovocie:
Na rozdiel od ostatných oddelení je to uzavreté oddelenie. Môžete ho úplne vytiahnuť, aby ste naplnili alebo odstránili jedlo. Chlad je držaný sklenenou/plastovou doskou spodného oddelenia. Sofistikovaná chladiaca technológia tiež zabezpečuje, že je vzduch relatívne vlhký. V dôsledku toho sú v tomto oddelení optimálne podmienky vlhkosti pre ovocie a zeleninu.
- 0-stupňov alebo Biofresh oddelenie:
Moderné spotrebiče majú aj toto špeciálne oddelenie, ktoré má nízku teplotu okolo 0 stupňov. To je výhodné najmä pre čerstvé potraviny, ktorých skladovateľnosť chcete predĺžiť. Keď vložíte do chladničky ryby, mäso, zeleninu alebo ovocie, často tu dokážu vydržať trikrát dlhšie ako v iných oddeleniach.