Najprv rekonštrukcia, potom nový dom

Dobrý deň, máme veľký pozemok s perfektnou dispozíciou. Dlhý a dostatočne široký. Na kraji pozemku stojí starý dom. Hneď pri kraji cesty, ako bolo kedysi zvykom stavať. Otázka znie. Pohrávame sa s myšlienkou zrekonštruovať starý dom, v ktorom by sme začali bývať a po čase si na pozemku postavilť nový dom podľa našich snov. Výhodu by to malo tú, že by sme boli hneď pri tom, čiže stavať by sa dalo a netrebalo by odnikiaľ dochádzať a strácať pri stavbe drahocenný čas. Byt v ktorom teraz bývame je malý jednoizbový asi hodinu cesty autom k domu. Má podľa Vás ekonomický zmysel kompletne zrekonštruovať dom, v ktorom treba vymeniť strechu, urobiť kúrenie, kúpeľňu atď... S tým, že by sme neskôr stavali nový? Alebo rovno začať s novým a uskromniť sa v maličkom byte. Plánujeme totižto prírastok a bude to pre troch dosť malé.
Odpovedať
ekonomicky to ma zmysel len vtedy, ak ten stary dom potom predate alebo prenajmete.
Odpovedať
Uvazujes dobre a naozaj ocenis ked budes hned pri stavbe, ci uz budes robit veci svojpomocne alebo dodavatelsky (s kontrolou). Ak je stary dom obyvatelny, nerekonstruoval by som (vyhodene peniaze), nastahoval by som sa tak ako je (pripadne len naozaj nevyhnutne minimum vyriesit) a staval novostavbu. Na druhej strane, otazka je ako budete ten dom vyuzivat po vystavbe noveho, ci sa napr. da odclenit neskor cast pozemku okolo neho a predate to, alebo budete riesit buranie - v tom pripade je na zamyslenie ci umiestnenie novostavby bude stale idealne aj ked ste zburali povodny dom (alebo bude napr. daleko od cesty)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tom_hardy:

Dobrý deň, máme veľký pozemok s perfektnou dispoz…
@tom_hardy ste v podnájme? dom treba na komplet rekonštruovať, alebo stačí vymaľovať a priniesť veci? ak komplet rekonštruovať, ste z vašich platov schopní platiť hypo 250 tisíc a viac? ja by som radšej, ak sa chcem rýchlo sťahovať uvažovala o stavbe drevodomu, prípadne aj murovaný vedia postaviť do roka, presťahovať sa tam, a keď náhodou ostanú peniaze, tak rekonštruovať starý dom. na rekonštrukciu by som rátala tak 50 tisíc +, na stavbu, z vlastnej skúsenosti minimálne 150tisíc, ale skôr 200, a to ešte bez terénnych úprav.
Odpovedať
S priateľkou sa o necelý mesiac berieme. Byt vlastní priateľka, má na ňom hypotéku. Dom treba úplne zrekonštruovať, strecha je deravá, do domu zateká. Nie je tam kuchyňa a ani kúpeĺňa. Je neobývateľný. Holé steny. Preto rátam s veľkou finančnou investíciou to dať do ako tak stavu. Už len strecha vychádza okolo 10 tisíc eur. Podľa poslednej cenovej ponuky. Nový dom by sa umiestnil ďaleko od cesty, ako píšem, miesta je tam habadej a aj v prípade stavby nového domu by starý dom vôbec nezavadzal. Nebúral by som ho - odkladať niekde náradie bude treba. Ide mi skôr o ekonomický pohľad. Už jednu hypotéku máme, podľa rôznych kalkulačiek nám vychádza z príjmu zobrať si aj ďalšiu...
Odpovedať

S priateľkou sa o necelý mesiac berieme. Byt vlas…
@tom_hardy keď to má byť poriadne zrekonštruované, tak to bude rovnako drahé ako nový dom, čiže ak sa to má potom využívať iba ako sklad, tak je to neekonomické a zároveň rekonštrukcia tiež netrvá dva mesiace.
Odpovedať

S priateľkou sa o necelý mesiac berieme. Byt vlas…
@tom_hardy za takych okolnosti (v takom stave) podla mna nema o docasnej rekonstrukcii ani zmysel rozmyslat - je to extremne vela penazi vyhodenych, ak sa dany dom potom neda predat minimalne v hodnote rekonstrukcie. Zburat a stavat novy dom. Ak stary dom nezavadzia a aj tak by sa stavalo inde tak nechat docasne pocas stavby ako zazemie/sklad.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?