Meniť trvalý pobyt?

Ahojte, predavame byt a ideme na par mesiacov (snad len 3-4 max) byvat ku svokrovcom, kým nedokoncime dom. Ten je v stadiu - omietky, potery a strop hotové. Moja otazka: mame si na tých pár mesiacov menit trvaly pobyt ku svokrovcom alebo nechat na povodnej adrese,alebo dat prechodny? Ak ma niekto skúsenosť,ako ste to riešili?🙂
Odpovedať
ste povinny, ci sa to oplati ? asi nie ...nikto vas nebude nahanat ak si viete postu vyriesit ...
Odpovedať
@akcul13 Trvalý pobyt je viac - menej len formálna záležitosť. Ak sa vám všetkým chce vybavovať nové doklady, všade nahlasovať novú adresu trvalého pobytu a potom to absolvovať znovu, tak je to len na tebe. Z praktického hľadiska nemá zmysel meniť dočasne trvalý pobyt k svokrovcom (na 3-6 mesiacov).
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne by som nemenila ako pokial to nie je nevyhnutne a ze to nepotrebujete, tak nie 🙂
Odpovedať
@akcul13 TP je sice formalita, ale odvija sa od neho platba za smeti napríklad. A ja byť nový majiteľ bytu, tak by som nechcela, aby tam mal niekto ďalší TP.
Odpovedať
nemenila by som, ak to ma byt len take kratke obdobie tak, je to podela mna zbytocne no zalezi aj ako sa dohodnete s novym majitelom
Odpovedať
Ked predate byt a budu tam byvat novi majitelia, tak potom by to bolo ako? Ze by ste tam stale mali aj vy trvaly pobyt? To by som ako novy majitel isto bol proti.
Odpovedať
jaby som nemenil ,len riesil postu
Odpovedať
@bertie My sme po predaji bytu mali v ňom ešte rok trvalý pobyt, kým sme skolaudovali dom a mohli si zmeniť pobyt do domu. Nový majiteľ o tom vedel a nemal s tým problémy. Prečo by si bol proti? Len z princípu? Alebo by si na niečoho obával? Pre majiteľa bytu to nie je žiadne riziko, ak niekto iný má u neho trvalý pobyt. Tomu, čo má trvalý pobyt to nezakladá žiadne právo ani na bývanie, ani na samotnú nehnuteľnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, skusenost nemam, ak vam este chodi nejaka posta, faktury, casopisy, noviny, zmenila by som adresu aby chodili k svokrovcom, faktury cez email. O nejakom vasom trvalom pobyte sa s buducim majitelom nemusite zhovarat, len ho poziadajte aby vam nechal mena na pripadnu postu, i ked ste uz vsade zmenili adresu, ale pre pripad... Na sk nie je moznost doplnkovej sluzby, "preposlanie posty na inu adresu" ? Funguje to tak, ze ked ti niekto posle postu a nevie ze tam uz nebyvas, posta je automaticky presmerovana na novu adresu. Za poplatok.
Odpovedať
Tak je to vsetko o dohode vas s novym majitelom. Ak tam problem nebude, tak zbytocne budete menit trvaly pobyt, len kopec vybavovania a behaciek navyse a tiez to aj nieco stoji. Radsej takto fungovat tych par mesiacov a potom uz vybavit doklady na trvaly pobyt na novy dom.
Odpovedať
@akcul13 spočítaj čo to následne obnáša, musí sa meniť na všetkých ostatných dokladoch vodičský istotne, účet v banke, poisťovniach, jednoduchšie je zaistiť si poštu a pokiaľ je to možné všade email, bežné dopisy od rôznych úradov mi nechodia už roky
Odpovedať
@duzu pred mesiacom som menil TP a je to veľmi jednoduché. Občiansky vymenil online, vodicak netreba, automaticky nahlásili zmenu do poisťovni, v banke som zmenil cez IB. Nikde som nepotreboval ísť osobne 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
@skpeter pozrel som po novom napr. tu https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-s... nahlasuje sa ak vlastníš auto takže v technickom
Odpovedať
@duzu aj TP ide elektronicky 🙂 Elektronickú službu Ministerstva vnútra SR „Žiadosť o výmenu osvedčenia, osvedčení o evidencii vozidla". Musíte urobiť nasledujúce kroky: Podať žiadosť o výmenu papierového osvedčenia o evidencii v časti II. Uhradiť poplatok. Počkať na doručenie správy do elektronickej schránky s pokynmi pre vyzdvihnutie. Osvedčenie o evidencii časť I. vám bude doručené na zvolenú adresu držiteľa spolu s osvedčením o evidencii časť II.
Odpovedať
@skpeter ide ale ak tam prídeš máš to ihned, mám tam známu a blízo,stačilo sa nahlásiť na čas bol som na prepise a ihned registrácia nového a zľava za ZŤP akurát pozerám budem potrebovať nový VP , platnosť len na 5 r.
Odpovedať
Pre pár mesiacov to nerieš, daj si len preposielať poštu, je to za poplatok. Meniť trvalý pobyt obnáša zmenu dokladov, sociálnej poisťovne, zdravotnej poisťovne, obecné úrady kvôli odpadom, životné poisťovne, vedenie v práci či škole, atď.
Odpovedať
Profilova fotka
ak by som tvoj dom kupila ja, ihned po zapise do katastra by som tvoj trvaly pobyt u mna zrusila. a uprimne, bolo by mi sum a fuk ze by si sa formalne stal bezdomovcom s trvalym pobytom v obci. akoze pardon, ale tadial u mna vlak nejde. trvaly pobyt nie je zase az tak formalna zalezitost - ak by prislo k exekucii hnutelneho majetku, ja mam dokazovat ze veci u mna v dome su moje??? zabudni.
Odpovedať
@kaktusik007 Toto už je zákonom ošetrené, kedysi nebolo. Právnička mi pri kúpe domu vravela, že jediné, čo by bolo mrzuté - ak by náhodou bol predajca nejaká pochybná kreatúra tak by ho u nás mohli občas hľadať policajti alebo tak. Priznám sa že ani neviem, či si pôvodný majiteľ už prehlásil trvalý pobyt inde. Teraz si stavia dom a býva u svojej dcéry.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 toto stale osetrene nie je - akurat u nas neexekuuju hnutelne majetky... ale co ak zacnu? budem pracne dokazovat ze tie noteboky su moje? nebudem.
Odpovedať
@akcul13 Chodte na postu a nechajte si presmerovat postu na adresu od svokrovcov. Este je moznost si kupit postovu box na poste v mieste vasho terajsieho trvaleho bydliska. Vyhodou pri tom je, ze ak vam niekto posle doporuceny list, budete automaticky o zasielke upozorneni mailom. Nie ste tak od nikoho zavisli a ziadna dolezita zasielka sa vam nestrati. Rocny poplatok stoji nejakych 50,-. Ak to potrebujete len na tri mesiace, tak alikvotne menej.
Odpovedať
@kaktusik007 ako to že sa u nás neexekuujú hnuteľné majetky??? To mi je novinka...
Odpovedať
my sme byt predali a byvali 3 mesiace u svokry a nic sme nemenili. Az ked sme sa nastahovali do noveho domu. Posta nejaku dobu chodila na staru adresu a niekedy som si nejake veci dal posielat ku svokre. Dokonca mi obcas z jednej komunity este teraz po siestich rokoch pride posta 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@dodok existuju, ale prioritne idu po nehnutelnostiach, bankovych uctoch, zrazkach zo mzdy...... zariadenie domacnosti riesia ako najposlednejsiu moznost
Odpovedať
@kaktusik007 to je inak pravda, to asi berú už fakt ak nemajú na čo iné siahnuť
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?